17 november 2022. Demonstranter missnöjda med förhållandena i Tjeckien begraver demokratins ideal på torget i Gamla stan i Prag. |
Sedan september har det i Prag och andra tjeckiska städer, genomförts ett antal stora demonstrationer. Protester, som arrangerats av olika organisationer, riktades mot EU, NATO, mot höga energipriser och korruption men också mot regeringen som anklagats bl a för att vara ”Ukrainas bästa regering”, medan hjälpen till den egna befolkningen är mest tomma löften.
Demonstrationerna var i regel väl organiserade, utan inslag av våld, trots att det kunde röra sig om stora ansamlingar med uppåt 100 000 tusen deltagare.
Demonstrationerna visar att det råder missnöje på olika plan. De visade också att det saknas en samlad kraft, eller ett politiskt parti som kunde visa vägen ut ur detta kaos. Regeringstjänstemän, TV, radio och tidningar reagerade till en början med förolämpningar, de gjorde också sitt bästa för att svartmåla, förminska betydelsen och anklaga deltagarna för att sprida desinformation, vara Putinvänner, kollaboratörer och liknande.De faktiska anledningarna till missnöjet, under de senaste 30 åren av formell demokrati, har mycket att göra med att landets strategiska resurser har sålts ut till utländska ägare som t ex banker. Även vattenresurser i de flesta storstäder tillhör numera utländska ägare. Man är upprörd över att Tjeckien exporterar billig el från kärnkraftverk som sedan köps tillbaka till ett skyhögt pris. Många befarar att industriföretagen, som exempelvis den tyska ägaren av biltillverkaren Skoda – en av landets största arbetsgivare – på grund av höga energipriser ska flytta produktionen utomlands.
Uppvaknandet
har börjat
Före den så kallade ”sammetsrevolutionen” beundrade många västvärldens varuutbud, glitter och attraktiva förpackningar. De trodde på myten om att det finns några "enkla" sätt att vara rika. I stället ser man att censuren och förföljelsen av oliktänkande återkommer. Verkligheten tränger sig på med sjunkande levnadsstandard och inflation. De mindre lyckade upplever baksidan av ett "fritt" samhälle med fattigdom, stress, hemlöshet, knark och trasiga familjer.
Happening
Happeningen genomfördes under parollen "Begravning av illusioner om demokrati och chanser från 1989”. Organisatorerna placerade en ”begravningskista” vid gamla rådhuset i Prag. Platsen var dekorerad med kransar, levande ljus och en tjeckisk flagga. Bredvid fanns ett bord för namninsamlingar bl a för nyval. Efter demonstrationen fördes kistan med hästdragen begravningsvagn till Vaclavplatsen, där demonstrationen avslutades.
På flygbladen som delades ut stod det att ”Vi, de lurade medborgarna i Tjeckien, tillkännager med djup sorg att illusioner om demokrati och drömmarna från 1989 har lämnat oss för alltid. Vi begraver våra illusioner om solidaritet, gratis sjukvård, gratis utbildning med hög kvalité, anställningstrygghet, oberoende rättsväsende, icke-engagerande militärer, människovänligt omhändertagande av gamla och sjuka, tryggt boende, oberoende media, icke-manipulativa tv-nyheter, blomstrande ekonomi och om ärliga företagare.
Säkerhetsventil
Här några exempel:
Tjeckisk
humor
Slovakisk
humor
Tysk
humor
Levnadsstandard
Inflation
Vänner
och fiender
Höga
priser på el, gas och vatten
Hur
vet du att något är sant?
Livets
sanning
Franz Smidek
Jag vaknar på juldagens morgon, slår på radion, vämjs som vanligt över det överallt närvarande USA-skvalet- även på P2, slår av radion, slår på datorn och läser Lars Smideks krönika om situationen i Tjeckien och skrattar högt åt folkets drift med den rådande situationen och de välfunna skämten och blir upprymd.
SvaraRaderaDu måste vakna varje dag med ett skrik och försöker förgäves förneka kommunismens totala misslyckande. Det tog endast sex år för den tjeckiska ekonomin att uppnå 1990 års BNP per capita. Det tog sju år för Slovakien. Levnadslängden i båda länderna har stigit. Alla välfärdsindikatorer har förbättrats. Och, vilket du hatar, det råder tryck- och yttrandefrihet i länderna nu.
SvaraRaderaSå det tog sex-sju år att komma ikapp den socialistiska ekonomin. Till att börja med är det väl enastående att övergången till marknadsekonomin, som ska vara något bättre, alls orsakar en tillbakagång. Sen vet vi ju inte vart socialismen kunnat ta landet på sex sju år.
SvaraRaderaSanningen är väl att de f d "realsocialistiska" ekonomierna hade många inslag av korrupt marknadsekonomi, vilket försvårar alla bedömningar av systemskiftets konsekvenser. Inte allt elände återspeglas f ö i BNP, tex den enorma utflyttningen från forna östblocket.