19 november 2022

Malaysias ledare dömde ut MH17-utredning



I veckan dömdes tre ryssar för nedskjutningen av MH-17, ett passagerarplan med 297 personer ombord, i juli 2014. De dömdes av en lokal domstol i Haag. Domstolen hade beslutat att underkänna all bevisning som levererats av Ryssland och att godta uppenbart fejkad bevisning från Ukrainas säkerhetstjänst.

Den här filmen från 2020 ger ett annat perspektiv på händelsen.Domen i Haag tjänar ett syfte: att underbygga Nato:s proxykrig i Ukraina. Nu kan Dagens nyheters ledarsida (19/11) utan skam i kroppen påstå att Ryssland inte bara har skjutit ned ett civilt passagerarplan utan - naturligtvis också sprängt sin egen gasledning i Östersjön.

Avgörande för den holländska domstolen är telefonsamtal som den ukrainska säkerhetstjänsten påstår sig ha spelat in och som presenterades för domstolen 5,5 år efter händelsen.

Hur kan det komma sig att ett land - Ukraina - som inte har kunnat leverera en enda radarbild till den nederländska utredningen eller minsta fragment av samtalen mellan flygledare och piloter - ändå påstår sig ha kristallklara telefoninspelningar av dussintals ledande personer på Donbassidan?

Rysslands säkerhetschef Nikolaj Patrusjev kallar bandinspelningarna "värdelösa" och han är inte ensam.

En av de morddömda medger i den halvtimmeslånga dokumentären att rösten i inspelningar är hans men att innehållet manipulerats genom redigering, vilket också bekräftas av malaysiska specialister.

Malaysia, som ägde Boeingplanet, tog ända till i fjol officiellt avstånd från de holländska utredarnas slutsatser och deras metoder. Mahathir bin Mohamad, som var Malaysias premiärminister 1981–2003 och sedan i en andra omgång mellan 10 maj 2018 och 24 februari 2020, intervjuas i den här filmen om fallet MH-17. Landets nya regering har valt att godta den nederländska utredningen.

Stefan Lindgren



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.