29 juli 2022

Västs hackkyckling blev Kinas favorit

Huaweis anläggningar i Shenzhen har 25 000 anställda. Företaget styrs av personalen
och VD-posten roterar inom den valda styrelsen.

Amerikanska eliter valde 2019 ut det kinesiska personalägda företaget Huawei till sin särskilda hackkyckling. Följsamma västpolitiker som Anders Ygeman (s) föll pladask för sanktionssignalerna från USA och bannlyste Huawei från 5G-utbyggnaden.

Nu visar det sig att företaget inte bara överlevt Googles förbud att använda Android. Den kinesiska telekomjätten lanserar den tredje versionen av sitt operativsystem (OS) för mobila enheter i september, en direkt utmaning mot Googles samtidiga lansering av Android 13.

För tre år sedan tvingades Shenzhen-baserade Huawei lansera sitt HarmonyOS, eller Hongmeng på kinesiska, eftersom dess smartphoneanvändare inte kunde uppdatera sina appar med Androids OS sedan mitten av augusti 2019 på grund av amerikanska sanktioner mot kinesiska teknikföretag. Huawei förbjöds också att skaffa chips som inkluderade amerikansk teknik.

Den en gång största smartphonetillverkaren i Kina hade använt lagerchips, plus egenutvecklade Kirin-chipset, för att klara produktionen tills den bromsade in under fjärde kvartalet 2020. Förra året rankades Huawei som den sjätte största smartphonetillverkaren i Kina, efter att ha överträffats av rivalerna Oppo, Vivo, Apple och Xiaomi.

Dessa motgångar begränsade utvecklingen av HarmonyOS, enligt vissa branschexperter. Honor, ett före detta smartphonemärke från Huawei, beslutade i år att gå över till att använda Android.

I maj 2019 satte det amerikanska handelsdepartementet upp Huawei och dess 70 dotterbolag på sin sanktionslista  av "säkerhetsskäl". Det förbjöd försäljning av hårdvara och mjukvara som involverade amerikansk teknologi till Huawei och dess dotterbolag. Google sa då att de skulle fortsätta att arbeta med Huawei i 90 dagar till fram till den 19 augusti.

En månad senare sa Ken Hu Houkun, dåvarande vice ordförande och roterande ordförande för Huawei, att Huawei inte hade någon tidtabell för att lansera sitt eget operativsystem eftersom det stödde Androids ekosystem. Hu sa att företaget bara skulle lansera sitt eget operativsystem om det inte kunde komma åt Android.

Den 9 augusti 2019 släppte Huawei äntligen en första version av HarmonyOS, som ursprungligen användes i Honors smarta TV-apparater. HarmanyOS 2 släpptes i september 2020 och har använts flitigt i Huaweis mobila enheter sedan juni förra året.

Sedan dess har kinesiska IT-webbplatser debatterat livligt om HarmanyOS 2 är en kopia av Android 10, då många IT-experter hävdar att koderna som används i HarmanyOS 2 delvis var desamma som i Android.

Andra kommentatorer sa att koderna liknade Android eftersom både HarmanyOS 2 och Android byggdes på Linux öppna programvara. Det har hittills inte förekommit några kända rättsliga fall av upphovsrättstvister relaterade till de båda operativsystemen.

I onsdags meddelade Huawei lanseringen av HarmanyOS 3 i september. IT-webbplatser sa att den skulle ha liknande funktioner som Android 12. Samtidigt är Google inställd på att släppa Android 13 mellan augusti och september.

Huaweis ledande befattningshavare Richard Yu Chengdong hävdade vid lanseringen på onsdagen att HarmanyOS 2 hade installerats i mer än 300 miljoner enheter och utrustningsenheter.

Yu sa att HarmanyOS 3 skulle kunna stödja fler funktioner och möjliggöra anslutningen mellan smartphones och elektroniska apparater. Han sa att den skulle vara tillgänglig på Huaweis P50 och Mate40 smartphones, V Pro Smart TV och MatePad surfplattor.

Han sa att det nya operativsystemet skulle förbruka 11 % mindre ström än den nuvarande versionen för mobilspel och även öka driftshastigheterna med 7–18 %. Han sa också att det kunde använda artificiell intelligens för att skapa Animojis för användare.

En kinesisk IT-webbplats sa att HarmanyOS 2 inte hade några prestandaproblem, men att det inte var populärt på det kinesiska fastlandet eftersom det kom sent på marknaden. Rapporten sa att det var orättvist att jämföra HarmanyOS med Android eftersom den senare hade samlat på sig en enorm användarbas över hela världen och skapat ett stort ekosystem under de senaste många åren.

Kinesiska statliga medier, inklusive China Central Television, berömde Huawei för lanseringen av HarmanyOS 3, som enligt rapporter visade att Kina hade tagit ett stort steg på vägen för att utveckla sin egen teknik.

Under många år har lokala konsumenter uppmuntrats av kinesiska medier och nätanvändare att använda Huaweis smartphones som ett sätt att visa sin patriotism.

Den kinesiske skådespelaren Wu Jing, som spelade hjälten i Wolf Warrior-filmerna, kritiserades av pro-Beijing-nätanvändare för att ha använt en iPhone 12 Pro Max istället för en Huawei-tillverkad smartphone när de publicerade meddelanden på sociala medier.

Under 2019 var Huawei, tillsammans med Honor, den första smartphonetillverkaren i Kina med en marknadsandel på 26,5 %, enligt industriforskningsgruppen Canalys. I november 2020 avyttrade den dock hela sin andel i Honor för att den tillverkaren skulle få lättare att konkurrera i USA.

Huaweis marknadsandel sjönk till bara 9,3% medan Honor hade en marknadsandel på 10,4%, enligt forskargruppen Cinno. Oppo rankades som nummer 1 med en marknadsandel på 20,5 % medan Vivo rankades som nummer 2 med 18,2 %. Apple och Xiaomi hade 16 % respektive 15,2 % av marknaden. 

De fyra bästa, inklusive Oppo, Vivo, Apple och Xiaomi, såg en försäljningstillväxt på mellan 26,9 % och 34,3 % 2021 medan HarmonyOS 2-drivna Honor såg en minskning med 24,5 %.

Under det första kvartalet 2022 noterades en försäljningsökning på 6 % medan andra stora varumärken noterade minskad försäljning på grund av virusutbrott och nedstängningar i Kina. Kinesiska medier sa att Honor kunde slå sina konkurrenter eftersom det redan hade gått över till att använda Android och fler amerikanska delar i år.

Asia Times 29/7

PS. På rankingsajten DXO-mark intar kinesiska telefoner de fyra topplatserna för bästa mobilkameror. Två av dem är Huawei-modeller. Först på femteplats kommer en Apple. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.