25 maj 2022

Pacta servanda sunt

Nato:s amfibietransportfartyg anlände till Bornholm.


Pacta servanda sunt är en latinsk sentens som betyder "Avtal ska hållas". Denna uråldriga princip tycks nu Danmark ha glömt i euforin över att Östersjön (nästan) blivit ett innanhav för Nato.

Med vilken rätt ska Danmark i fortsättningen undervisa andra länder om avtalsbrottets vådor?

I slutet av andra världskriget förde tyskarna ett elakt spel om Bornholm. De ville absolut kapitulera för de västallierade och inte för de sovjetiska styrkor som då dominerade i Östersjön. Först 9 maj kapitulerade tyskarna, efter två dagars bombningar av ön.

I kontakterna med den nya danska regeringen framförde Sovjets utrikesminister Molotov 5 mars 1946 villkor för att lämna ön:

"Om Danmark nu är kapabelt att besätta ön med egna styrkor och bilda sin egen förvaltning på Bornholm utan deltagande av några som helst utländska trupper eller utländska förvaltare, kommer Sovjetrregeringen att återkalla sina trupper och överlämna ön till den danska regeringen".

8 mars samtyckte den danska regeringen och 4 april 1946 var evakueringen slutförd.

När så den danska regeringen igår tisdag genomförde en militärövning tillsammans med amerikansk trupp på ön var det - enligt rysk tolkning - i strid med avtalet från 1946.

Ett amerikanskt transportplan landade och ut rullade mobila raketramper. Utanför Bornholm ankrade ett nederländskt fartyg för transport av amfibiefordon.

Alltsammans tillräckligt utmanande för att utlösa en rysk protest. Det är inte känt hur den danska regeringen förklarat sitt avtalsbrott. I Sveriges radio menade reportern att ryska gränskränkningar berövat den ryska sidan trovärdigheten.

Precis som om Ryssland aldrig utsätts för gränskränkningar. Under BALTOPS 2020 den 15 juni kränktes den ryska gränsen av ett bombplan från US Air Force B-52H, ett patrullflygplan från tyska marinen Lockheed P-3C Orion och ett elektroniskt spaningsflygplan Gulfstream SRA-4 .

Menar Sveriges radios reporter att det löser Ryssland från alla avtal med USA och Tyskland?

"Avtal ska hållas" och om Nato-landet Danmark inte förstår det är det ytterligare ett steg i utförsbacken mot storkrig i Europa.

Stefan Lindgren





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.