18 maj 2022

Nato uppvaktar Taiwan

Sedan ett par år tillbaka tränar USA:s marinkår regelbundet med Taiwans armé, trots
att USA officiellt erkänner att Taiwan tillhör Kina.

Taiwans utrikesminister driver på för ett närmare Nato-samarbete. Militärpakten å sin sida diskuterar att utöka sin verksamhet till Asien-Stillahavsområdet.

Taiwans utrikesminister Joseph Wu efterlyser ett närmare Nato-samarbete med den sydostkinesiska ön. Det pågår "allt fler samtal mellan Taiwan och NATO", förklarade Wu i en intervju med en ledande tysk dagstidning som publicerades i går. 

Detta sägs visa på "potential för mer samarbete". Bakgrunden till propån är å ena sidan att Nato just nu diskuterar en utbyggnad av alliansverksamheten i Indiska och Stilla havet. Å andra sidan försöker Taipei också hitta nya allierade eftersom, med tanke på kriget i Ukraina, förhoppningarna minskar om att Washington i händelse av ett krig med Folkrepubliken skulle rusa till Taiwans hjälp med trupper. USA:s vapenleveranser till Ukraina sker dessutom på bekostnad av leveranser till Taipei.

Samarbetet mellan Nato och Taiwan skulle väga tungt, eftersom ön internationellt är erkänd som tillhörande Kina ("One China Policy") och är av stor geostrategisk betydelse vid ett eventuell väpnat anfall av främmande makter mot Folkrepubliken.

18 maj 2022

BERLIN/BRYSSEL/TAIPEI (egen rapport av german-foreign-policy)

Läs vidare:

https://www.german-foreign-policy.com/news/detail/8924


Nato bearbetar Sveriges Kinarelationer
Nato försöker få Sverige att kyla ner förbindelser med Kina. Det är uttryckligen en av uppgifterna för Nato-inrättningen COE StratCom i Riga, där Sverige medverkar.

https://stratcomcoe.org/publications/chinas-influence-in-the-nordic-baltic-information-environment-latvia-and-sweden-executive-summary/218

Hultqvist till Washington

I måndags, den 16 maj, anlände försvarsminister Peter Hultqvist Washington DC för att träffa sin amerikanske kollega Lloyd Austin. Resan sker på inbjudan av Pentagon och fokus för överläggningarna är Rysslands aggression mot Ukraina, säkerhetsläget i Europa, bilateralt samarbete och Sveriges kommande ansökan om medlemskap i Nato.

Samtal om Kinas försvarspolitik och konsekvenser för USA och Sverige står också på agendan. Mötet med försvarsminister Lloyd Austin sker idag onsdag den 18 maj.

Sveriges relationer med Kina har traditionellt varit goda. Länderna har haft diplomatiska förbindelser sedan mitten på 1800-talet och permanenta beskickningar sedan början på 1900-talet. Efter den kommunistiska segern i det kinesiska inbördeskriget 1949, blev Sverige det första västerländska landet att upprätta diplomatiska förbindelser med den nygrundade Folkrepubliken Kina, vilket skedde den 9 maj 1950.

Under utrikesministrarna Margot Wallström och Ann Linde har relationerna till Kina försurats av bl.a affären Gui Minhai och Sveriges beslut att i USA:s efterföljd utestänga Huawei från 5G-utbyggnaden.

red

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.