Men kommer hans chef att lyssna? Nato:s och Bidens attityd hittills har varit att det är deras oförytterliga rätt att expandera till Ukraina.
I november skickade Joe Biden CIA-chefen William J. (Bill) Burns till Moskva där han, enligt CNN, fungerade som en "mellanhand" mellan USA och Vladimir Putin. I januari flög han till Tyskland för att diskutera Ukraina med den nya regeringen i Berlin. Burns är Biden-administrationens högst rankade Rysslandsexpert. Han talar flytande ryska och tjänstgjort två gånger på USA:s ambassad i Moskva, andra gången som ambassadör.
Han vet helt enkelt för mycket för att svälja den billiga propagandan om Rysslands eviga aggresivitet och krigsplaner.
I en memoarbok, "The Black Channel" motsäger han Biden-administrationens berättelse om hur dagens krs i relationerna till Ryssland uppstod.
I sin bok säger Burns om och om igen att ryssar av alla ideologiska slag – inte bara Putin som Biden skjuter in sig på – avskydde och fruktade Natos expansion. Han citerar ett memo som han skrev när han tjänstgjorde som rådgivare för politiska angelägenheter vid USA:s ambassad i Moskva 1995.
"Fientlighet mot tidig Nato-expansion", förklarar det, "känns nästan allmänt över hela det inrikespolitiska spektrumet här." När det gäller frågan om att utöka NATO-medlemskapet till Ukraina är Burns varningar om bredden av rysk opposition ännu mer eftertryckliga.
"Ukrainas inträde i NATO är den mest lysande av alla röda linjer för den ryska eliten (inte bara Putin)", skrev han i ett memo 2008 till dåvarande utrikesminister Condoleezza Rice. "Under mer än två och ett halvt år av samtal med ryska nyckelaktörer pelare, från Kremltrogna till Putins skarpaste liberala kritiker, har jag ännu inte hittat någon som ser Ukraina i Nato som något annat än som en direkt utmaning mot ryska intressen."
Medan Biden-administrationen hävdar att Putin bär hela skulden för den nuvarande Ukrainakrisen, gör Burns klart att USA hjälpte till att lägga dess grund. Genom att dra fördel av rysk svaghet, hävdar han, underblåste Washington den nationalistiska förbittring som Putin utnyttjar idag.
Burns kallar Clinton-administrationens beslut att utöka NATO till att omfatta Polen, Ungern och Tjeckien "i bästa fall alltför tidigt och i värsta fall onödigt provocerande."
Och han beskriver den hämndaptit som den skapade bland många i Moskva under Boris Jeltsins sista år som Rysslands president.
När Bush-administrationen ville öppna Natos dörrar till Ukraina, blev Burns varningar om en rysk motreaktion ännu starkare. Han sa till Rice att det var "svårt att överskatta de strategiska konsekvenserna" av att erbjuda NATO-medlemskap till Ukraina och förutspådde att "det kommer att skapa bördig jord för rysk inblandning i Krim och östra Ukraina."
Burns varnade han för att USA hjälpte till att sätta igång den typ av kris som Amerika står inför. "Det kunde inte råda något tvivel om att Putin skulle slå tillbaka hårt."
William Perry, Bill Clintons försvarsminister från 1994 till 1997, avgick nästan på grund av sitt motstånd mot Natos expansion. Han har sedan dess förklarat att på grund av sin politik på 1990-talet "förtjänar USA mycket av skulden" för försämringen av relationerna med Moskva.
Steven Pifer, som från 1998 till 2000 var USA:s ambassadör i Ukraina, har kallat Bushs beslut från 2008 att förklara att Ukraina så småningom skulle gå med i Nato för "ett verkligt misstag".
https://peterbeinart.substack.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.