Efter talibanernas seger över den amerikanska militären har dominerande amerikanska massmedier tagit fram en ny berättelse om det "överhängande hotet om terrorism" från Afghanistan som lägger grunden för framtida militära interventioner, skriver den legendariske USA-journalisten Gareth Porter i Grayzone.
Historien om talibanernas globala hot som pumpas ut på ett fantastiskt disciplinerat sätt har lika tydligt som någonsin visat massmedias samordning med den nationella säkerhetsstaten. Mediebevakningen under veckorna efter talibanernas ankomst till Kabul förmedlade två politiska budskap: för det första att talibansegern hade gett makten till Haqqani-nätverket, som sägs vara ännu mer våldsamt än talibanerna och stå närmare Al Qaida; och för det andra att faran för terrorism nu hade blivit mycket allvarligare, eftersom talibanerna troligen inte kommer att kunna förhindra Al Qaida från att planera terrorattacker.
Dessa två budskap är starkt förankrade i den amerikanska militärens beslutsamma motstånd mot att avsluta USA:s militära närvaro i landet, som upprepades i medias ekokammaren under angreppet på Biden-administrationens beslut om tillbakadragande i mitten av augusti.
De återspeglar också intressena i den amerikanska terrorismbyråkratin för att upprätthålla fiktionen att Al Qaidas närvaro i Afghanistan utgör ett överhängande hot mot USA. Den eskalerande mediepaniken över ett terrorhot grundades inte på några konkreta bevis. Al Qaida har faktiskt inte genomfört någon global terroroperation från Afghanistan sedan USA:s ockupation började 2001.
Medias refräng förbiser också det väldokumenterade faktum att talibanerna inte skulle tillåta något sådant, eftersom de har tagit avstånd från Al Qaidas våldsamma internationella äventyrligheter och förpliktat sig att föra ett rent nationalistisk afghansk jihad.
Steven Erlanger, New York Times chefsdiplomatiska korrespondent i Europa, slog an tonen för det nya stadiet av mediealarmism över talibankontrollen i en artikel från 17 augusti.
"Nu när talibanerna är tillbaka vid makten", skriver Erlanger, "finns det redan nu oro för att Afghanistan åter kommer att bli en grogrund för islamistisk radikalism och terrorism, med hjälp av ny teknik och sociala medier."
Erlanger erkände att "experterna" var oense om "hur stort hot" talibanerna "kan bli - eller hur snabbt." Han hävdade dock att "många tvivlade på att talibanerna skulle eller kunde kunna hålla sina löften i avtalet med Trump -administrationen från februari 2020 att inte tillåta Al Qaida eller någon annan att "använda Afghanistan för att hota Förenta staternas och dess allierades säkerhet.”
Erlanger bekräftade sedan sitt argument genom att hänvisa till uppfattningen - "särskilt i Washington" - att talibanregeringen "nästan säkert kommer att upprepa sin uppmuntran av islamistiska terrorgrupper" och att "chansen för ett nytt angrepp på USA och dess allierade är mycket högre nu”.
För att stödja sin slutsats vände han sig till Nathan Sales, utrikesdepartementets generalambassadör och samordnare för terrorism under Trump-administrationen. "Terroriskerna för USA kommer att bli dramatiskt värre" under den nya talibanregimen, hävdade Sales, eftersom "det är nästan säkert" att Al Qaida skulle få "en fristad i Afghanistan och använda den för att planera terrorism mot USA och andra.”
New York Times fortsatte att blåsa upp terrorhotet från ett talibankontrollerat Afghanistan. En berättelse veckan efter förstärkte temat genom att citera Colin P. Clarke, en antiterroristanalytiker på konsultföretaget Soufan Group som grundades av den tidigare FBI-agenten Ali Soufan. ”Talibanerna, Haqqani-nätverket och al-Qaida fungerar som ett triumvirat” och ”arbetar tillsammans hand i handske”, påstod Clarke. Således är, enligt Times, "analytiker rädda" för att talibanerna aldrig skulle kunna uppfylla sitt löfte att neka al-Qaida afghanskt territorium för attacker mot USA.
Wall Street Journal (WSJ) gav sig in i kampanjen genom att betona det förmodade hotet från "Haqqani-nätverket" i ett talibanstyrt Afghanistan. WSJ rapporterade att Sirajuddin Haqqani, son till Jallaluddin Haqqani, grundaren och chefen för Haqqani-organisationen fram till sin död 2018, hade efterlysts av USA som en "särskilt utsedd global terrorist" för storskaliga bombattacker mot USA och afghanska regeringsstyrkor. Han hade varit biträdande befälhavare för talibanernas väpnade styrkor i åratal och utsågs nyligen till inrikesminister i den nya talibanregeringen. WSJ rapporterade att "experter som har följt gruppen i åratal" fruktade att Haqqani-nätverkets "konsolidering av makten" skulle möjliggöra en ny period av "transnationell terrorism" mot USA och dess allierade. Tidningen tillade att afghanska tjänstemän i åratal anklagat Haqqani-nätverket för att främja dödliga attacker mot civila genom att ge Islamiska statens filial tekniskt bistånd och analytiker accepterar inte att Islamiska staten-Khorasan och talibanerna skulle vara "svurna fiender". WSJ: s journalister insisterade dock på att Haqqani-nätverket har förblivit "närstående" Al Qaida, med hänvisning till en rapport från en FN-stödd grupp som publicerar information om talibanerna och Al Qaida från FN:s medlemsländer.
Den enda källan som nämns för att stödja detta påstående hävdade dock att Al Qaida "i grunden är ett dotterbolag till talibanerna". Den kommentaren innebar emellertid att talibanerna långt ifrån är underkastade Al Qaida utan tvärtom utövar tillräckligt med kontroll över Al Qaidas verksamhet för att säkerställa att de avstår från terrorismrelaterad verksamhet.
Slutligen lade nyhetsnätverket MSNBC sin röst till refrängen med ett reportage från 8 september som framhävde påståendet att Haqqani-nätverket hade kopplat ihop sig med ISIS-Khorasan och talibanerna för att bilda en transnationell jihadistisk hydra. För att framhålla sitt påstående rapporterade MSNBC att flera stora terroristincidenter tillskrivna IS faktiskt hade inneburit samarbete med Haqqani-nätverket.
MSNBC upprepade emellertid bara vad tjänstemän från den avsatta, USA-stödda afghanska regeringen hade sagt, när den trollade fram Haqqani-IS-förbindelsen för att behålla amerikanskt stöd.
Haqqani-nätverket uppstod under det amerikanska kriget genom mujahedin mot sovjetiska styrkor. Vid den tiden var gruppen beroende av Pakistans militära underrättelsetjänst och CIA för kontanter och vapen - inte av bin Laden.
Som den avlidne journalisten George Crile påminde om i filmen Charlie Wilson's War (2007), var Haqqani-nätverkets grundare Jalaludin Haqqani CIA:s "favoritkommendant" och "fick penningpåsar varje månad" från CIA-stationen i Islamabad.
När talibanerna var vid makten (1996-2001) varnade dess ledare Mullah Omar inte bara bin Laden upprepade gånger mot alla åtgärder för att hota USA utan reagerade ilsket på bin Ladens så kallade presskonferenser som hotade USA i strid med Omars uttryckliga order. Omar berättade också för prins Turki al Faisal, chefen för Saudiarabiens underrättelsetjänst, att han sökte en gemensam kommitté av islamiska forskare för att utfärda en fatwa som skulle befria honom från allt ansvar för att skydda bin Laden.
1999 hotade Mullah Omar att sparka hela bin Laden-gruppen ur Afghanistan. Enligt kommissionens rapport från 9/11 sa Khalid Shaykh Muhammad, huvudplaneraren för 9/11-operationen, till sina förhörsledare att bin Laden sommaren 2001 hade klagat på Omars absoluta motstånd mot eventuella attacker mot USA, vilket innebar att han var tvungen att ljuga om Al Qaidas planer.
Efter att den amerikanska militären störtade talibanregeringen 2001, flyttade Al Qaidas ledning till Pakistan, och de flesta ledande talibaner lämnade Afghanistan för att undvika att fängslas av den amerikanska militären.
Under våren 2006 hjälpte Al Qaida talibanerna att planera en spektakulärt framgångsrik offensiv i Afghanistan, enligt pakistanska journalisten Sayed Salem Shahzad, som hade omfattande kontakter med Al Qaida kadrer och tros ha dödats av Pakistans militära underrättelsetjänst.
Men Shazad dokumenterade också processen genom vilken de två organisationerna hamnade i grundläggande konflikt.
Al -Qaida -ledningen stödde pakistanska extremister som förklarade krig mot den pakistanska regimen och dess militär, av vars stöd talibanerna var beroende. De etablerade sedan en ny Al Qaida-ledd politisk organisation för afghanska stamfolk som lever på den pakistanska sidan av gränsen, Tehrik-e-Taliban (TTP), enligt Shahzad.
Al Qaida motiverade TPP som ett sätt att tvinga den pakistanska militären att överge sitt stöd för USA:s krig i Afghanistan, och det nya partiet fortsatte officiellt att vara lojal mot Mullah Omar. Shahzad rapporterade dock att partiet också syftade till att dra stöd från Mullah Omar och hans engagemang för jihad strikt för afghanskt nationellt oberoende.
I september 2008 utfärdade Mullah Omar en islamisk fatwa som beskriver talibanerna som en "robust islamisk och nationalistisk rörelse" som "vill upprätthålla goda och positiva relationer med alla grannar baserat på ömsesidig respekt." Han försäkrade regionala stater om att ett framtida islamiskt emirat i Afghanistan inte skulle göra något för att ”äventyra” andra stater.
Arturo Munoz, övervakningsoperatör vid CIA:s terrorbekämpningscenter 2001-2009, som ofta reste till båda länderna, berättade 2011 för denna författare:
”Talibanerna är en lokalt baserad revolutionär rörelse bland pashtunerna med en uppsättning mål som är inte nödvändigtvis Al Qaidas.”
Men när försvarsminister Robert M. Gates, utrikesminister Hillary Clintons och generalstabschefen Mike Mullen pressade president Barack Obama att skicka 40 000 fler amerikanska trupper till Afghanistan under 2009, varnade de dock att talibanerna oundvikligen skulle tillåta Al Qaida att planera och utföra terrorism mot USA om de fick ta makten.
2016, när den högsta Al Qaida-tjänstemannen i Afghanistans Kunarprovins, Farouq al-Qahtani, dödades i en drönarjakt, hävdade amerikanska tjänstemän att han hade planerat terrorhandlingar mot USA och Europa. Men amerikansk underrättelse kunde inte få fram några faktiska bevis på sådana planer.
I en privat intervju från 2015 uttryckte general Michael Flynn, som hade ansvarat för underrättelser i USA:s NATO-kommando i Afghanistan, allvarligt tvivel om det officiella påståendet. Standardpraxis för den nationella säkerhetsbyråkratin var dock fortfarande att anta att någon högre Al Qaida-tjänsteman i Afghanistan planerade en terrorattack - även om det inte fanns några faktiska bevis, som Joshua Geltzer, direktör i Nationella säkerhetsrådet under Obama medgav i en intervju 2018.
Bedrägerierna förstärktes först efter att Trump-administrationen förhandlat fram ett fredsavtal med talibanerna i februari 2020, enligt vilket talibanerna lovade att inte tillåta Al Qaida eller någon annan grupp att använda afghanskt territorium för att ”hota USA:s och dess säkerhet allierade”.
Vid denna tidpunkt började nationella säkerhetsmyndigheter insistera på att avtalet krävde att talibanerna avbröt alla förbindelser med Al Qaida - trots den fullständiga bristen på bevis för att Al Qaida skulle ha smitt sådana planer på afghansk mark under nästan två decennier av krig.
Driven av USA:s nationella säkerhetsbyråkratins intressen hotar nu kampanjen att sabotera ett mål som faktiskt delas av USA och Kabul: att utrota IS-K-organisationen.
Redan den 1 september - bara några dagar efter en attack av Islamiska staten mot amerikanska trupper, indikerade den generalstabschefen Mark Milley att det var möjligt för USA att samarbeta med talibanerna mot IS-K.
Om Milleys förslag blir USA:s politik kommer den tendentiösa mediepropagandan mot talibanerna som dominerat bevakningen under augusti och september att försvinna. Om den ohistoriska berättelsen kvarstår kan man säkert anta att USA:s nationella säkerhetsbyråkrati har blockerat allt samarbete med talibanerna för att skydda sin egen agenda.
Och det stämmer väl överens med att Pilgrim Society anordnade en konferens 1909 betitlad 'A parlament of the press, first imperial conference' med förord av britternas premiärminister Rosebery där det inflytelserika sällskapet argumenterade för att journalister var det effektiva sättet att utöva makten.
SvaraRadera(Enligt americans4innovation ärvde denne Rosebery, efter frun Hanna Rotschilds död 1890, N M Rotschilds förmögenhet
url: https://americans4innovation.blogspot.com/2021/08/the-british-war-on-christianity.html)
Underrättelsetjänsterna MI6 MI5 hade redan från starten rekryterat sina agenter från journalistkåren och CIA skapades senare av samma maktelit.