05 juli 2021

Upp till bevis om kärnvapnen!


Utrikesminister Ann Linde och Tysklands utrikesministern Maas deltar i dag i samtal om kärnvapennedrustning i den spanska huvudstaden Madrid.

De har en hel del att bevisa för att deras kärnvapenmotstånd ska bli trovärdigt.

Tillsammans med sin motsvarighet González Laya från Spanien leder Maas och Linde en konferens för det så kallade ”Stockholm Initiative”. I en preliminär förklaring sägs bland annat att avtalen om kärnvapennedrustning har fortsatt att urholkas under de senaste åren. Det finns ett hot om en ny kärnvapenkapplöpning.

Totalt 16 länder tillhör ”Stockholm-initiativet”. Spanien, Tyskland, Sverige, Jordanien och Kazakstan deltar i ett fysiskt möte och Argentina, Kanada, Sydkorea, Etiopien, Finland, Indonesien, Japan, Norge, Nya Zeeland, Nederländerna och Schweiz på videolänk.

Gruppen säger sig vilja återuppliva nedrustningsdiplomatin.

Inför konferensen i Madrid efterlyste utrikesminister Maas konkreta åtgärder för att minska kärnvapen över hela världen.

Han påpekade att USA:s president Biden och Rysslands president Putin för knappt tre veckor sedan lovade att till varje pris undvika en kärnkonfrontation. I februari kom Ryssland och USA överens om en förlängning av kärnvapenfördraget New START, sedan en rad andra fördrag skrotats under Donald Trumps regim.

Ministrarna bakom "Stockholm Initiative" säger sig vilja stärka icke-spridningsavtalet NPT genom bl a nya minskningar av kärnvapenarsenaler. Man hoppas att mötet kommer att leda till antagandet av en ny färdplan för de kommande månaderna för att förbättra de gemensamma ansträngningarna för att uppnå en värld fri från kärnvapen.

Förra året i Berlin presenterade initiativet 22 specifika förslag (”Stepping Stones”) för att återuppliva och främja ansträngningarna mot kärnvapennedrustning


Att europeiska länder tar sig an kärnvapenfrågan är bra. Men här kan också anas en dos hyckleri. Tyskland är värdnation för den största kärnvapenarsenalen utanför stormakterna. Landet lever sedan andra världskriget under en begränsad suveränitet - i praktiken en utländsk ockupation - och har knappast motsatt sig ställningen som USA:s kärnvapenlager.

An Linde sitter i en regering som genom ett s k värdlandsavtal med Nato blivit en potentiell plattform för USA:s kärnvapen. På en vink från Washington har den svenska regeringen svikit sitt traditionella kärnvapenmotstånd genom att inte underteckna FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

 

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.