Biden ska "ta sig an" mördaren Clutin, förlåt Putin, men är för feg för att ställa upp på en gemensam presskonferens med honom. |
Man bör inte ha några illusioner om vad som kommer att hända när presidenterna Biden och Putin möts i Genève på onsdag.
Man gör klokt i att bara vänta sig ytterligare djävulskap från Nato och Pentagon. Hur eftergivet Ryssland än skulle vara behöver Nato en fiende som kan motivera den extremt höga rustningsnivån i västvärlden.
Nato kommer att skriva om sitt strategiska koncept, där Ryssland definieras som en ”konstruktiv partner”, eftersom det inte motsvarar den nya verkligheten, sade USA-presidentens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan på en presskonferens i Vita huset.
Tidigare sa Vita huset att ett nytt dokument skulle förberedas för antagande vid toppmötet 2022 och vid det kommande mötet ska ”de allierade att komma överens om att revidera Natos strategiska koncept” som ett svar på Rysslands ”aggressiva politik och handlingar”. Det senaste strategiska konceptet skrevs 2010, det definierar bland annat Ryssland som en ”konstruktiv partner” och nämner knappt Kina alls.
Ett tecken på den bottenkyla som präglar det kommande mötet är att USA: s president Joe Biden vägrat att gå med på en gemensam presskonferens med den ryska ledaren Vladimir Putin. Skälet är enligt Reuters ”ovilja att arrangera en tävling framför journalister”. Vem som skulle vinna en sådan tävling är alltför uppenbart.
Biden lider av påfallande problem med närminnet, som när han på en en och samma presskonferens sa "Clutin" för Putin och nästan höll på att säga "vaccination" för escalation innan han halvvägs kom på sig.
Inför G7-mötet och mötet Biden - Putin har det spekulerats - bl.a. idag på SvD:s ledarsida –i att USA kommer att försök slå in en kil mellan Ryssland och Kina. Kina pekades ensamt ut som motståndare i slutkommunikén från G7-mötet.
Men det är en spekulation ute i det blå. USA:s nya sanktioner mot Rysslands statsskuldfinansiering har just trätt i kraft. Landet har drabbats av tillfälligt stopp i satellituppskjutningar på grund av USA-sanktioner. Nato övar som aldrig förr vid Rysslands gränser. Om USA:s verkligen skulle försöka närma sig Ryssland för att luckra upp landets band med Kina, så är det minsta som krävs en upplösning av Nato, menar den israeliske analytikern Yaakov Kedmi.
Samarbetet mellan Kina och Ryssland utvecklas planmässigt. Trots pandemin lyckades man 2020 upprätthålla en handel på 104 miljarder dollar och överträffa målet 100 miljarder. Nu siktar man in sig på 200 miljarder dollar till 2024.
För ett svagt Ryssland, som är mitt uppe i en svår demografisk kris med krympande befolkning, en kris som tidigast kommer att hävas 2030, är samarbetet med Kina livsviktigt och ingenting som USA eller EU kan erbjuda i form av uppmjukade sanktioner skulle kunna locka Ryssland bort från den vägen.
USA kan ju försöka utmana Kina och Ryssland ett och ett, men troligast är att de kommer att agera alltmer samfällt. Washington hotar dem med sina ”färgrevolutioner” (Belarus, Hongkong) och driver likartad ”Human Rights”-retorik mot dem (Xinjiang, Navalnyj).
Men i takt med att USA:s trovärdighet sjunkit förlorar också dessa vapen i ”hybridkriget” sin kraft.
Att sju procent av européerna ser Ryssland som en bundsförvant är inte lite och 35 procent beskriver landet som en nödvändig partner.
I Europa är det redan fler som hyser sådana positiva värderingar av Ryssland än som ser det som en rival/fiende. Ett gott tecken, med tanke på den russofoba kakafonin från EU-eliterna.
Stefan Lindgren
NBC har lagt ut en textversion av Keir Simmons intervju med den ryske presidenten. Putin är vänlig men bestämd och ger svar på tal. När Simmons hamnar i underläge försöker han gå vidare till nästa fråga men Putin låter honom inte komma undan, Simmons däckas utan pardon.
SvaraRaderaPresident Putin har mognat och vuxit med sin uppgift och befinner sig nu på toppen av sin förmåga som statschef. En gemensam presskonferens skulle bli mer än pinsam för NATO-gänget. Man måste nästan tycka synd om Biden. Finns det inget gott att säga om denne person som knappt vet i vilket land han befinner sig. Det lär det finnas, det sägs att han när det begav sig var en motståndare till det första Irakkriget, det som Bush den äldre startade 1991. Men det kostade honom politiskt och därefter bestämde han sig för att klå republikanerna genom att bli radikalare än dessa både vad gäller krig utomlands och restriktiv politik inrikes, såsom straffrätten.
Varför vill USA hålla ett toppmöte överhuvudtaget ? De kan väl inte tro att de kan locka Ryssland att gå mot Kina. Däremot har USA halkat efter i vapenteknologisk utveckling och det kan tänkas att de vill ha avtal som skulle ge dem tid att hämta in försprånget.