22 april 2021

Tjeckiens vapenaffärer


Om man får tro de tjeckiska myndigheterna så ska GRU-agenter ha legat bakom sprängningen av två vapenlager i staden Vrbetice 16 oktober och 3 december 2014, då två personer omkom.


Huvudmännen ska ha varit samma "Bosjirov" och "Petrov" som brittisk underrättelsetjänst anklagar för att fyra år senare ha legat bakom förgiftningsförsöket mot Sergej Skripal och dennes dotter i brittiska Salisbury.

 

Ponera att uppgifterna är sanna!

Då inställer sig frågan hur agenterna gått till väga. De båda vapenlagren (58 resp. 98 ton ammunition) var utarrenderade av det tjeckiska försvaret till Imex Group. I ammunitionslagren fanns även vapen, som höll på att flyttas för att säljas till en bulgarisk vapenhandlare, som i sin tur skulle sälja dem till Ukrainas armé.

Bosjirov och Petrov fick visa e-mail och genom att uppvisa pass tillträde till vapenlagren under perioden 13-17 oktober.

Den första explosionen skedde kl 09:25 den 16 oktober. Samma dag lämnade Bosjirov och Petrov landet för att bege sig till Österrike.

Och den andra explosionen, två  månader senare? Ja, den förklarar inte riktigt tjeckerna men hävdar (Bellingcat!) att det fanns minst sex GRU-officerare på plats.

2015 la den tjeckiska polisen ner utredningen, men öppnade den igen 2018 sedan britterna (Bellingcat!) funnit att paret Bosjirov och Petrov varit i Salisbury för att mörda Skripals....

Tre år senare, 17 april 2021, beslutade den tjeckiske premiärministern, vars koalition är i djup kris och förutsägs förlora det kommande valet, att utvisa 18 ryska diplomater, vilket omedelbart besvarades reciprokt av Moskva som utvisade 20 tjeckiska diplomater.

De tjeckiska myndigheterna grep också över 10 tjeckiska medborgare som påstods ha arbetat under GRU:s befäl.

Vad som är sant i den här affären återstår att se. Den tjeckiska senaten krävde igår att polisutredningen åtminstone till hälften ska offentliggöras. Man kan inte utesluta att alltsammans är en skröna och en lika invecklad intrig som Skripal-affären, vars två huvudvittnen Sergej och Marija Skripal fortfarande efter tre år hålls incommunicado av MI6.

Även om vi godtar Bellingcats och de tjeckiska myndigheternas alla påståenden, återstår en viktig fråga - till tjeckerna!

Om man släpper in två skumma personer - en med moldaviskt pass och en med tadzjikiskt  - i utarrenderade vapen- och ammunitionslager måste det väl ha handlat om någon sorts business, att tjeckerna försökte sälja krigsmateriel. Kanske bulgaren Emilian Gebrev fått kalla fötter. Behövdes andra avnämare?

Tjeckerna dementerar inte uppgifter om att vapen (och ammunition?) var på väg till inbördeskriget i östra Ukraina.

På en presskonferens 19 april sa Tjeckiens premiärminister Andrej Babisj att Rysslands inblandning  inte kunde klassas som statsterrorism.... Det tyckte upphetsade media var alltför generöst och han tog senare tillbaka uttalandet. Men varför försökte han till att börja med undvika tal om statsterrorism?

En fråga som borde utredas av europeisk polis och behöriga EU-organ gäller Tjeckiens vapenhandel. Om Tjeckien försökt att sälja vapen till pågående inbördeskrig i Ukraina skulle det kunna röra sig om folkrättsbrott. Nato sålde vid denna tidpunkt inte dödliga vapen till Ukraina, en begränsning som USA senare avskuddat sig.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.