11 mars 2021

Finskt näsvaccin kan stoppa covid-19


Finska forskare har tagit fram ett covid-19-vaccin som kan tas som en nässpray. Och det kan förvaras i kylskåp. Eftersom det bygger på öppen källkod går det inte att göra vinst på det, så därför har inga läkemedelsbolag intresserat sig.-

Det enda hindret, som riskerar att stjälpa projektet, är att det behövs några tiotals miljoner euro för att kunna testa det i tillräckligt stor skala.Att säkra finansiering för slutfasen av näsvaccinet har visat sig vara svårt, säger Kalle Saksela, en av professorerna som utvecklar vaccinet.

Forskarna bakom ett näs-administrerat coronavirusvaccin under utveckling i Finland säger att tiden håller på att rinna ut för att få igång projektet.

De säger att ett problem är ankomsten av andra vacciner, eftersom kliniska prövningar av vacciner kräver ett stort antal människor som ännu inte har vaccinerats. Samtidigt, eftersom vaccinationen bygger på teknik med öppen källkod och inte patenterats, har entusiasmen bland läkemedelsföretagen för att stödja projektet varit minimal.

I slutet av förra året grundade de tre professorerna bakom nasalvaccinprojektet Seppo Ylä-Herttuala, Kalle Saksela och Kari Alitalo,företaget Rokote Laboratories, som syftar till att slutföra utvecklingen av sitt coronavirusvaccin nässpray.

Professorerna säger att vaccinets utveckling har gått bra och att kliniska prövningar är planerade att starta i början av sommaren. Men de betonar också att tiden håller på att rinna ut och att beslut måste fattas före slutet av mars.

De säger att projektet behöver cirka åtta miljoner euro för att förbereda ansökningar om godkännande och slutföra de kliniska prövningarna. Därefter skulle ytterligare 50 till 60 miljoner euro fortfarande behövas för den senaste kliniska prövningen, som skulle involvera tiotusentals människor, enligt företaget.

Medgrundaren Saksela, professor i virologi vid Helsingfors universitet, säger att projektet behöver omedelbar finansiering eftersom de kliniska prövningarna kräver en miljö där ett stort antal personer kan exponeras för viruset.

Detta blir svårare i takt med att coronavaccinationerna fördelas i allt högre takt, förklarade han och tillade att de bara har några veckor kvar på sig att få finansiering.

" Om vi inte säkrar finansiering den här månaden riskerar vi att tappa fart. För att öka försörjningstryggheten i Finland vore det viktigt att komma igång nu, samtidigt som vi fortfarande kan genomföra kliniska prövningar, säger han.

Företaget påpekade att det hittills bara har säkrat några miljoner euro i finansiering.

På onsdagen sade Finlands näringsminister Mika Lintilä (Cen) att han trodde att regeringen skulle vara beredd att börja finansiera den finska coronavirustillverkaren.

I en intervju i Yles tv-program A-studio nämnde Lintilä inga konkreta finansieringsnivåer, men lovade att ta upp frågan inom regeringen.

– Vi har haft diskussioner inom regeringen och jag har besökt laboratoriet i Kuopio. Min egen uppfattning är att det finns privat finansiering tillgänglig för företaget. Det skulle innebära att det skulle vara möjligt för regeringen att också engagera sig i finansieringen. Vi är beredda på finansiering. Det kommer att tas upp med regeringen snart, sade Lintilä på onsdagskvällen.

Han noterade dock att regeringen inte kan vara ensamt ansvarig för att finansiera projektet.

Saksela har beskrivit sitt team projekt som "Linux-vaccinet", med hänvisning till linux-datoroperativsystemet med öppen källkod, ursprungligen utvecklat av Linus Torvalds vid Helsingfors universitet.

Det skulle vara omöjligt att patentera det finska coronavirusvaccinet – vilket minskar vaccinets attraktionskraft för investerare eftersom det blir svårare att generera vinster från en produkt med öppen källkod.

Saksela säger dock att bristen på patent inte påverkar investeringens ekonomiska bärkraft.

Han sade att en produktionslinje fortfarande måste hittas för att vaccinet ska kunna tillverkas och förberedas för marknaden.

Saksela sade att genterapitillverkaren Finvector skulle vara redo att börja tillverka vaccinet vid sin anläggning vid Östra Finlands universitet i Kuopio. 

Ett lovande vaccinprojekt riskerar alltså att gå i stöpet samtidigt som EU-samordningen av vaccinuppköpen har slagit smärtsamt fel och Astra-Zeneca drabbats av bakslag i Danmark och Norge. I Ryssland registreras inom kort ett fjärde vaccin för masstestning innan massproduktion.


yle.fi

Se även https://jacobin.de/artikel/corona-impfstoff-patentfrei-finnland-moderna-pfizer-astrazeneca-impfstrategie-pharmakonzerne-kalle-saksela-seppo-yla-herttuala-kari-alitalo-biontech/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.