En europeisk trojka - Macron, Putin och Merkel. I vilka frågor drar de åt samma håll?
Vladimir Putin höll videokonferenssamtal med den franska presidenten Emmanuel Macron och den tyska förbundskanslern Angela Merkel, säger Kremls presstjänst.
De ägnade särskild uppmärksamhet åt att samordna insatserna i kampen mot koronavirusinfektion och förhindra vidare spridning av COVID-19.
"De berörde särskilt utsikterna för registrering i Europeiska unionen av det ryska vaccinet Sputnik V, samt möjliga leveranser och gemensam produktion av detta läkemedel i EU-länderna", uppgav Kreml.
Putin, Merkel och Macron utbytte också åsikter om situationen i Ukraina och bekräftade att förlikningen borde baseras på åtgärdspaketet från Minsk 2015, som inte har något alternativ.
Den ryska presidenten noterade att det är viktigt för myndigheterna i Kiev, inom ramen för de tidigare uppnådda överenskommelserna, att inleda en direkt dialog med Donetsk och Lugansk samt att juridiskt reglera Donbass särskilda status.
"Den ryska sidan uttryckte allvarlig oro för en eskalering av den väpnade konfrontationen som Ukraina provocerat fram på kontaktlinjen och dess faktiska vägran att hålla vapenvilan", står det i meddelandet.
"När situationen i Vitryssland kom upp noterade Vladimir Putin att det var otillåtet med yttre inblandning i en suverän stats inre angelägenheter."
Putin, Merkel och Macron berörde också andra frågor på den internationella agendan. Så när de talade om situationen i Libyen bekräftade de att parterna i konflikten följer eldupphöret. Dessutom konstaterade de att situationen i Syrien fortsätter att stabiliseras, och frågan om att tillhandahålla humanitärt bistånd till folket i detta land blir nu allt viktigare.
På tal om den iranska kärnkraftsfrågan stödde ledarna för Ryssland, Tyskland och Frankrike bevarandet av JCPOA-avtalet och gick med på att samordna ytterligare åtgärder i denna fråga.
Kreml noterade också att Putin i diskussionen om relationerna mellan Moskva och Bryssel upprepade sin beredskap att återställa det normala samarbetet, med förbehållet att det måste vara av ömsesidigt intresse.
Merkel och Macron tog upp frågan om situationen med Alexei Navalny, som Putin besvarade med "lämpliga förklaringar till de objektiva omständigheterna i ärendet."
Sammantaget var samtalen som ägde rum affärsmässigt och uppriktigt, avslutade den ryska presidentens presstjänst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.