03 december 2020

Marknadsguru uppvaktade oligarker


Läckta email visar hur den svenskfödde professorn i nationalekonomi och Rysslands- och Östeuropaanalytikern vid Atlantic Council, Washington försökte tigga pengar av ryska oligarker till sin Nato-lojala och russofobiska verksamhet.

Det är Kit Klarenberg, en undersökande journalist på TV-kanalen Russia Today som gjort avslöjandena.

Interna mail från Atlantic Council visar hur rådet, allmänt sett som ett propagandaorgan åt Nato, uppvaktat ryska Alfa Banks obscent rika ägare Michail Fridman, Pjotr Aven och German Chan i ett försök att få en släng av sleven.

I maj 2016 fick Atlantic Council nys om att Alfa Banks ägare ville ge bort sina förmögenheter till välgörande ändamål under levande liv, och såg ett utmärkt tillfälle att uppvakta dem. Fridman är värd 15 miljarder dollar och Aven 5 miljarder.

Anders Åslund, som är "senior fellow" i Atlantic Council, skrev till rådets högsta chefer, och noterade de ryska oligarkernas planer:

"Detta skulle kunna öppna en möjlighet. Hittills har Fridman varit extremt snål", skrev Åslund. "Jag ska preliminärt äta middag med Aven i Moskva söndag kväll så jag kanske kan fråga honom vad han vill."

I november 2015 hade Åslund organiserat ett möte med Aven, som dock lämnade honom tomhänt. I ett mejl till rådet antydde Åslunds kollega Alison Perry att Aven ville bjuda in "den tidigare ryske propagandaministern" Michail Lesin till mötet, vilket Åslund inledningsvis gick med på. Rådet fick dock senare veta att Lesin var under utredning av FBI för penningtvätt, och var tvungen att "hitta ett artigt sätt" att låta Aven veta att Lesin (själv god för 28 miljoner dollar)  inte längre var välkommen.

Dagen efter mötet i rådet Lesin bisarrt nog död i ett hotellrum i Washington DC. Myndigheterna drog slutsatsen att han dött av att ha slagit huvudet i något under akut alkoholförgiftning.

Den 15 oktober 2017 var Åslunds guldgrävarprogram i full gång igen. Han skrev till rådets personal och föreslog en informell frukost med Fridman och Aven och ett antal mäktiga individer från State department, National Security Council, finansdepartementet, kongressen, senaten och inflytelserika statsfinansierade tankesmedjor som Council on Foreign Relations, Brookings Institute, RAND Corporation och andra. Naturligtvis skulle inga journalister bjudas in.

Åslunds uppvaktning av Alfa Banks ägare är mycket ironiskt med tanke på att han i den amerikanska valkampanjen 2017 gjorde högljudd reklam för den s k Steele-dossiern som utmålade ryskt inflytande som ett hot mot USA.

"Frågan är inte om Kreml hjälpte Trump att vinna valet utan om det kan bevisas i domstol och om det är straffbart enligt all alltför svårbegriplig amerikansk lagstiftning, som inte ens kunde döma Al Capone för något annat än skatteflykt", dundrade han.

Hans försvar av Steele-dossiern har senare tagits bort från Åslunds artikellista på Atlantic Councils hemsida.

Åslunds uppvaktning av ryska oligarker är dubbelt ironiskt med tanke på att han 2019 gav ut en bok om "Rysslands kompiskapitalism", en bok som dokumenterar landets påstådda övergång från en "marknadsekonomi till kleptokrati".

Marknadsekonomi var Ryssland förstås bara under Jeltsin, då Åslund var den ryske presidentens rådgivare (senare flyttade Åslund sin rådgivarverksamhet till marknadsparadiset Ukraina och därefter till bomsterrevolutionernas Kirgizistan).

Han har som ekonom förespått Rysslands förestående kollaps minst fyra gånger: 1999, 2001, 2014 och mars 2020.

Hans ambition att dra personlig nytta av de djärva marknadsexperiment han förordar är inte att ta miste på. Han reagerade irriterat när Ukrainas nye president Zelenskij införde ett arvodestak på 1 700 dollar i månaden för styrelseledamöter i statsägda bolag. I juni 2018 utsågs Åslund till styrelsen för den ukrainska statliga järnvägen Ukrzaliznytsia men avgick i september i år.

I juli 2018 fick Åslund betalt för att skriva en artikel som påstod att finansinstituten i Lettland hade gjort enorma framsteg när det gällde att genomdriva lagar mot penningtvätt. Artikeln beställdes av Sally Painter, en lobbyist för baltiska banker och medlem av Atlantic Councils styrelse.

De läckta emailen visar dock att Åslund inte var den ende i Atlantic Council som uppvaktade Alfa Banks ägare. I juli 2015 mejlade rådets verkställande direktör Fred Kempe till Pjotr Aven om ett fullfjädrad partnerskap mellan rådet och Letter One, ett dotterbolag till Alfa Bank, och föreslog att det fanns "en större roll" för honom att personligen spela i rådet.

Hittills tycks dock Atlantic Council ha misslyckats med att värva Alfa Banks ägare, men har hittat fullgoda alternativ i den ukrainske oligarken Victor Pintjuk, försvarsjätten Raytheon, Storbritanniens utrikes-& Samväldeskontor (FCO) och det amerikanska utrikesdepartementet.

Från 2006 till 2016 ökade rådets årliga intäkter från 2 miljoner dollar till 21 miljoner. Styrelsen består av välkända amerikanska politiska veteraner som Henry Kissinger, Condoleezza Rice, Colin Powell, Michael Hayden och David Petraeus. De e-postmeddelanden som rör Alfa Bank också namn rådets tjänstemän Richard Burt, Daniel Fried, John Herbst och Richard Morningstar, tidigare amerikanska ambassadörer i Tyskland, Polen, Uzbekistan och Azerbajdzjan.

Källa: Leaked emails show Anders Aslund, the Atlantic Council’s Russia-basher in chief, tried to solicit funds from Russian billionaires — RT Russia & Former Soviet Union


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.