01 juni 2020
Ryssland sa nej till Venezuela, Iran sa ja
De iranska tankfartygen ”Fortune” och ”Forest” lyckades nyligen bryta USA:s blockad av Venezuela och leverera de första partierna olja, till landet som trots sin oljerikedom lider brist på olja och bensin.
Islamiska republikens etermedier sände klart och tydligt ut ett kraftfullt budskap.
Det första budskapet sändes till USA:s regering sedan ledare vid Persiska viken och arabländer varnat de iranska ledarna att ”Washington bestämt tänker förhindra att fem iranska tankfartyg på väg till Venezuela kommer fram”.
Irans svar var att ”de fem tankfartygen kommer att gå till Venezuela och om något av dem förhindras att göra det, kommer Iran att besvara detta vid Hormuzsundet, Omanviken eller varhelst Iran finner lämpligt.”
”De fem tankfartygen Clavel, Fortune, Petunia, Forest och Faxul är bara början på leveranserna till Venezuela. Iran har rätt att sända vilka tankfartyg som helst vart som helst i världen och om USA på något sätt förhindrar det, kommer detta att betraktas som ett piratdåd och utlösa ett direkt svar”, förklarade en iransk talesman.
Iran slog dövörat till mot alla hotfulla budskap från USA och gav instruktioner till sina fem tankfartyg att inte gå runt Afrikas horn utan genom Adenviken, Suezkanalen och Gibraltar ut i Atlanten - där USA har stark närvaro och stort inflytande.
Detta förkortade distansen och prövade den amerikanska marinens avsikter. Samtidigt underrättade Iran sina allierade om sin beredskap att konfrontera USA om en upptrappning skulle se ut att ske, så att dessa allierade inom ”motståndsaxeln” skulle vara beredda på en bredare konfrontation om behov uppstod.
Det första iranska tankfartyget “Fortune” nådde Karibiska havet på första dagen av Eid-al-Fitr, söndag den 24 maj med amerikanska marinfartyg i sin närhet. Tankfartygen är lastade med över 10 miljoner fat olja men även alkylatbensin och reservdelar för att något av Venezuelas åtta stillastående raffinaderier ska kunna repareras och det oljerika Venezuela i fortsättningen bli självförsörjande.
De amerikanska sanktionerna mot Venezuela har satt venezuelanska raffinaderier ur spel och orsakat bensinbrist, med syfte att stödja försök att störta den legitimt valda presidenten, Nicolas Maduro.
Oljetransporten är en utmaning mot den amerikanska regeringen och Iran ser det som en seger att det första tankfartyget kommit igenom utan att stoppas. Teheran betraktar denna utmaning mot den amerikanska myndigheten som mycket mer betydelsefull än nedskjutningen av USA:s mest sofistikerade drönare eller bombningen av USA:s största militärbas i Irak, Ayn al-Assad.
”Sedan andra världskriget har USA inte ställts inför en utmaning mot sin hegemoni liknande den som Iran representerar, särskilt när huvudfienden, USA, tror att 40 års sanktioner och maximalt tryck har utarmat Irans kapacitet. Imam Khamenei har informerat alla våra allierade om att det militära och ekonomiska stödet till dem alla kommer att öka och kommer att tillgodose alla deras behov - i Palestina, Libanon, Syrien, Irak och Yemen. Motståndsaxeln är nu redo och förenad som en enda front”, sa den iranske talesmannen.
Venezuela hade bett president Vladimir Putin om hjälp. Ryssland sa tydligt att det inte var villigt att skicka fartyg nära den amerikanska kusten eftersom det kunde ge president Trump tillfälle att måla upp ett falskt hot för att uppamma nationella känslor. Det var därför Putin var tvungen att avslå Venezuelas begäran. Iran ställde upp vid första förfrågan och var tacksam för tillfället att utmana USA och återgälda det stöd som Venezuela lämnade under 2008 då Iran var i en nödsituation, drabbat av tunga amerikanska sanktioner som förbjuder tekniköverföring för uppbyggnad eller reparation av Irans egna raffinaderier.
Sedan dess har Iran byggt 11 raffinaderier (medan ytterligare tre fortfarande är under uppbyggnad i Pars, Anahita och Bahman Geno) och anses vara det tredje viktigaste landet i världen som har utvecklat GTL-teknik (som gör gas flytande på kemisk väg).
Efter att USA mördade generalmajor Qassem Soleimani på Bagdads flygplats har Iran infört nya insatsregler gentemot USA. Budskapet är att Iran ofrånkomligen svarar på angrepp, alltså att inget angrepp kommer att förbli obesvarat.
Det innebär att Iran nu blir hårdare, vilket är uppenbart av valet till det nya parlamentet i februari, där andra valomgången sker i september. President Trump har missbrukat och uttömt de vägar som prövats av president Hassan Rouhani. Därför kommer alla nya förhandlingar mellan Iran och USA att vara mycket svåra: det finns en total brist på förtroende för alla dokument som USA har undertecknat.
Oavsett om en republikan eller en demokrat når Vita huset i slutet av 2020, kommer de att få vänta i många långa år om de föreställer sig att Iran kommer att ta initiativet och inbjuda USA till ett möte. Det är nu upp till USA att bevisa för Iran att det är värt att hålla några förhandlingar alls.
Källa: American Herald Tribune 25/6, reuters 1/6 m fl.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Synnerligen intressant och glädjande att läsa detta. Nån som vet om Kina har yttrat sig i frågan?
SvaraRaderaDetta har jag inte hört ett ord om tidigare trots att jag ser Aktuellt varje dag. Nog är urvalet av nyheter i SVT märkligt!
SvaraRadera