Men därigenom gjorde ambassadören också oavsiktligt inlägg i den pågående debatten om EU:s planerade gigantiska stödpaket för länder som drabbats av coronavirusets härjningar.
”Medellivslängden i Italien ligger på 83,4 år, medan den i Sverige är 82,2 år. Vad gäller sjukhusplatser finns det i Italien 3,4 per 1000 invånare – i Sverige är siffran 2,2”, skriver ambassadör Mario Cospito och avslutar sitt inlägg med en syrlig kommentar:
”Alla personer utanför Italiens gränser borde lovorda och vara solidariska med vårt land – och det även då vi lät andra länder, däribland Sverige, få den respit, som vi själva nekades på grund av ödets nyck.”
Italiens dödssiffra på 33 000 (3:e högsta i världen) är verkligen skrämmande och landet värt allt tänkbart stöd. (När ryssarna skickade mobila kliniker till Bergamo "belönades" de dock med hån och misstro i La Stampa).
Men Cospitos inlägg visar att det knappast är gigantiska kapitalöverföringar från "rika" norr i EU som behövs. Italien är välmående och mår ju ännu bättre än Sverige, om man får tro ambassadören.
EU:s föreslagna krispaket på 8 000 miljarder SEK, varav 5 000 miljarder SEK ska gå i rena bidrag till "behövande" lanseras nu som en stor solidaritetsakt av troende som Cecilia Malmström, f d EU-kommissionär.
I Aktuellt idag anförde hon de 100 000 döda som argument för de gigantiska kapitalöverföringarna. Det är ett motbjudande sätt att argumentera. Påminner mej om Gogols "Döda själar". På vilket sätt kan pengar kompensera förlusterna av 33 000 italienska coronaoffer t ex?
Om man ska vara cynisk är väl dessutom det statsfinansiella nettot av ett en viss mängd 70- och 80-åringar går bort i förtid positivt!
Handlar det tänkta stödet om att kompensera för konjunktursvackan, så har ju den drabbat alla länder rätt lika, så vem ska stödet adresseras till? Vad är meningen med ett stöd som alla länder ska betala till - alla länder?
Vad det handlar om är en gigantisk överföring av statsfinansiell makt till Bryssel. En putsch av EU-byråkratin. Inget annat.
För det är Bryssel som ska pytsa ut dessa pengar och göra det så att EU:s makt och myndighet stärks, i synnerhet nu när unionen visat sig vara värdelös i covidkrisen.
Den myndiga Cecilia Malmström påstod dessutom i sin iver att den svenska exporten till EU motsvarar "75 procent av Sveriges ekonomi".
Det är helt fel. 75 procent av exporten som i fjol var 1518 miljarder motsvarar 23 procent av vår BNP på 5 026 miljarder i fjol.
För Sveriges del är det hög tid att ställa frågan om utträde ur EU. Det liggande förslaget avslöjar de egentliga planerna om att ta över kontrollen av medlemsländernas statsfinanser.
Ett utträde skullen naturligtvis påverka EU-handeln negativt, men det skulle å andra sidan öka möjligheterna att handla med världen utanför och göra oss mindre beroende av en marknad.
Stefan Lindgren
Din analys av drivkraften bakom stödpaketet är helt riktig. Men ditt siffer ex. ang. export och BNP går inte ihop. Utifrån vad Malmström påstod måste du ange hur stor exporten till EU var och sen hur stor andel av vår BNP som den utgör!
SvaraRadera