3 458 USA/Nato-soldater senare har president Trump beslutat lämna Afghanistan. |
Enligt den lokala tv-stationen Tolo var frisläppandet av talibanerna ett av Ghanis löften under hans invigningstal på kvällen den 9 mars.
Samma dag blev det känt att USA verkligen börjat ta hem trupper från Afghanistan enligt villkoren i avtalet med talibanerna.
I slutet av februari undertecknade Förenta staterna och talibanerna ett gemensamt avtal i Doha, enligt vilket USA ska minska antalet trupper i Afghanistan från 12 000 till 8 600 man inom 135 dagar och sedan fortsätta tillbakadragandet tills alla USA- och Nato-soldater hemkallats inom 14 månader.
Oklart är hur Sverige med sina 25 man i Nato-basen Camp Marmal tänker göra. Om Peter Hultqvist inte följer Trumps order blir han "siste man på skansen".
Talibanerna har i avtalet med USA åtagit sig att avstå från våld. Det uppfattar talibanerna som "våld mot USA/Nato" medan de inhemska striderna kan fortsätta tills ett motsvarande fredsavtal kommit till stånd där.
I Washington anser man emellertid att talibanerna bryter mot avtalet när de angriper regeringstrupper, varför USA den 4 mars en luftattack mot regeringsmotståndare i Helmand-provinsen.
Kommentar: Att USA nu förmått Afghanistans president att besluta om frigivning av talibanfångarna, liksom att USA begärt i FN att talibanerna ska strykas från terroristlistan, visar att USA tar avtalet på allvar. Folkrättsligt innebär avtalet att talibanerna som terroriststämplades vid USA:s invasion 2001 för första gången erkänns som kombattanter, part i en internationell konflikt. Därmed skipas en historisk rättvisa, för talibanerna styrde Afghanistan när landet olagligt invaderades av USA i oktober 2001.
Nu är det upp till de inhemska parterna att ta chansen att skapa fred, den första rejäla chansen på trettio år. Att frige 5 000 våldsbenägna talibaner är i en del afghaners ögon en oerhörd risk. Men det är långtifrån den enda risken. Abdullah Abdullahs "parallellregering" besitter mängder med vapen och har potential att starta ett nytt inbördeskrig. Dessutom är det oklart hur många amerikaner i vapen i olika vakt- och säkerhetsbolag som USA lämnar efter sig - det handlar om tusentals.
Men utan att ta risker blir det ingen fred. Och den största risken av alla för människors liv och lem är fortsatt USA/Nato-närvaro som innebär garanterat fortsatt krig.
Stefan Lindgren
Stefan Lindgren
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.