När presidenten åkte från Washington i måndags för att delta i sjuttioårsfirandet av Nato med London som värd, sades hans europeiska allierade "bäva för besöket”.
På tidigare Nato-möten har han öppet tuktat de allierade utifrån sitt välkända tema att européerna måste ta på sig mer av försvarsbördan, vilket fick toppmötet 3-4 december att påminna om en "elefant i en porslinsbutik".
Men högtidsmötet kunde, trots kortare möten inlagda bland de jubileumsrelaterade händelserna, faktiskt få se flera "elefanter" kollidera och utlösa fyrverkerier, inte minst med tanke på Turkiets Erdogans närvaro – Erdogan som nyligen närmast utpressat EU och Nato för att få som han vill i norra Syrien – och på de spänningar som utlösts av Frankrikes Macrons kontroversiella uttalanden om att Nato "hjärndött".
Erdogan hade ju inför mötet ställt frågan om det egentligen inte var den franske presidenten som faktiskt var "hjärndöd" – något som ledde till ett ännu pågående gräl mellan de två ledarna.
Men detta är bara toppen av ett isberg med många kringliggande undervattensgrund som oroliga allierade måste söka undvika när ledarna möts utanför London från och med tisdag. Den amerikanska nyhetssajten Axios påpekde lite lustigt inför mötet att "bästa scenariot för européerna är att Trump håller sig till manus."
Men Bloombergs sammanfattade det bättre och påpekade att faktiskt fler parter behövde hålla sig till manus, för att inte tala om värdlandets explosiva inrikespolitiska situation: "Med tre tunga medlemsländer som lägger motstridiga agendan på bordet på ett möte, förlagt till sluttampen av en laddad valkampanj i Storbritannien, riskerar mötet att öka oron över Natos framtid snarare än att fira vad alliansombud och ledare rutinmässigt kallar historiens mest framgångsrika militära gruppering", konstaterade Bloomberg.
Här är tio områden där saker kan gå fel, bli besvärliga eller till och med explosiva för allierade. Eller alternativt kunde vi beskriva dem som tio skäl till varför Putin kunde luta sig tillbaks i salongen med popcornen under Nato-mötet...
1) Den amerikanska administrationen har just minskat sitt stöd till Nato som en del av Trumps kontroversiella krav på rättvisare fördelning av försvarsutgifterna (även om Nato har kastat åt USA några ben, återstår att se om Trump nöjer sig med detta).
USA har bidragit med cirka 22 % av Natos ungefär 2,5 miljarder dollar i årliga gemensamma kostnader. Försvarsfolk har sagt till CNN att Trump-administrationen har försökt minska sitt bidrag till ungefär 16 %, en skillnad på ungefär 150 miljoner dollar.
"Enligt den nya formeln kommer kostnaderna att öka för de flesta europeiska allierade och Kanada medan de amerikanska kommer att minska", sa Natos talesman. "Detta är en viktig demonstration av de allierades engagemang för alliansen och för en rättvisare kostnadsfördelning", enligt USA Today.
2) Den tidigare "romansen" mellan Trump och Macron har svalnat och de två har enligt uppgift käbblat bakom kulisserna.
Tre ledande regeringstjänstemän berättade för mig att Trump har varit djupt irriterad på den franske presidenten, som nyligen sa i Economist att "det vi för närvarande upplever är Natos hjärndöd" och att USA under Trumps ledning verkar "vända oss ryggen", enligt Axios.
3) Trumps oförutsägbarhet och europeiska ledares oro baserad på tidigare möten.
"Allt jag hör är en stor oro över vad Trump kan göra eller säga", sa inför mötet Ivo Daalder, USA:s Nato-ambassadör från 2009 till 2013.
"De två senaste Nato-mötena gick inte bra", sa Daalder. "2017 vägrade [Trump] åter att bekräfta artikel 5 igen, och 2018 hotade han att lämna Nato om européerna inte börjar lägga mer pengar på försvaret". (Axios)
4) Macrons "hjärndöds-"kommentarer och oro och oenighet om "en allians på jakt efter ett uppdrag".
Tjänstemän från USA och Storbritannien hade svårt att lyfta fram några framgångar för Nato och någon förnyad känsla av syfte för tiden efter Rysslands aggression 2014 i Ukraina. Försvarsutgifterna ökar och Nato expanderar till terrorismbekämpning, cybersäkerhet och nu till och med rymden.
... Sådana prestationer dränks dock av alltmer offentliga gräl om vad Nato bör fokusera på och vad alliansen borde stå för. I ett uppenbart försök att undvika debatten har Tyskland föreslagit att en expertgrupp för att rapportera om alliansens framtida politiska form tillsätts. (Bloomberg)
5) Europa fruktar Trump och Erdogan - en allt större tagg i Europas sida som vi nyss kommenterade:
Turkiet - som blivit en särskilt stor splittrare inom Nato och enligt vissa går Putins ärenden – landet vägrar att stödja Natos försvarsplan för Baltikum och Polen om det inte får mer politiskt stöd för sin kamp mot den kurdiska YPG-milisen i norra Syrien. Turkiet har också kritiserat Macron för att han haft samtal med en syrisk kurdisk politiker som Ankara betraktar som extremist.
6) Storbritanniens avgörande och starkt laddade kommande "Brexit-val" och rädsla för vad Trump kan komma att säga (eller tweeta).
Som presidentkandidat 2016 och sedan som president sedan början av 2017 har Trump inte visat någon återhållsamhet när det gäller att visa stöd för Storbritanniens utträde från EU och att kritisera politiker som deltar landets långvariga Brexit-debatt.
Men med Johnsons ledning i opinionsundersökningarna inför valet den 12 december vill premiärministern som värd för Nato-toppmötet i London att Trump håller sig i skinnet, vilket sätter Trump i den ovanliga positionen att behöva undvika sina normala impulser att kommentera allt vad som faller honom in. (Reuters)
7) Den pågående amerikanska impeachment-teatern som säkert kommer att leda till försök från journalister att ge Trump en känga på världsscenen.
Påtryckningar från Johnson fick Vita huset att betona, som en högre administrativ tjänsteman sa, att Trump "är absolut medveten om att han inte, återigen, får klampa in i andra länders valrörelser".
Den strategin kommer att testas när Trump kommer att möta reportrar ett flertal gånger under resan, bl.a. vid vad som förväntas bli en nyhetskonferens på onsdag. (Reuters)
8) Natos bräcklighet och kaosvalet i Storbritannien.
Om Johnson skulle förlora mot Labourledaren Jeremy Corbyn, kommer det ge Nato ännu en person att oroa sig för vid sitt nästa toppmöte, som skall hållas 2021.
Under sin karriär har den socialistiske agitatorn bland annat kallat Nato "en fara för världsfreden och en fara för världens säkerhet". (Bloomberg)
9) Europeisk kritik mot Trump för att ha spelat Ryssland i händerna med sin splittrande retorik om Nato.
Trump har ofta missförstått hur Nato-alliansen fungerar och finansieras och felaktigt sagt att andra länder betalar USA för att försvara dem. Kritiker av presidenten anser att hans inställning till Nato-alliansen, liksom andra utrikespolitiska beslut, har tjänat Ryssland som kunna skärpa kriget i Ukraina och bedriva aggressiva aktiviteter på andra håll. (Business Insider)
10) Även frågan om Kina och motstridiga Nato-prioriteringar.
Motsättningar ökar också, enligt Daalder, i Nato kring hur Kina ska bemötas, om Huawei ska få driva 5G-nät och om hur man ska se på det växande samarbetet mellan Peking och länder i Central- och Östeuropa.
Det "splittrar östra- och västra Europa ekonomiskt, politiskt och allt mer strategiskt eftersom Kinas makt och inflytande i Europa ökar". (Axios).
Tyler Durden i ZeroHedge.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.