Skapandet av en Nato-stat inne på serbiskt territorium har inte gått som planerat. Det är idag relativt jämnt mellan de stater som erkänner den självutropade staten Kosovo och de som inte gör det (den röda kurvan ovan).
Det har fått USA att ta fram moroten.
Om Belgrad erkänner Kosovos självständighet lovar USA investeringar av ledande multinationella storföretag. Detta budskap framfördes i veckan av USA:s särskilda presidentsändebud för Kosovo Richard Grenell.
Men erbjudandet har avvisats, rapporterade Blic i torsdags. I förra veckan rapporterades att Serbien dessutom anslutit sig till den ryskledda Eurasiska ekonomiska unionen.
Även Tyskland har viftat med moroten i form av utfästelser om en Volkswagen-fabrik.
Bland de stater som inte erkänner utbrytarstaten Kosovo finns Ryssland, Kina, Indien och Brasilien. I Europa säger Cypern, Grekland, Rumänien och Spanien nej.
Nio länder erkände först i den allmänna euforin Kosovo men har sedan återkallat erkännandet, senast gjorde Grenada det i maj.
Frågan om erkännandet skulle upp i FN:s säkerhetsråd i veckan men diskussionen måste uppskjutas då Kosovos diplomatiska sändebud i USA var opasslig. Nu tror man att frågan kommer att skjutas till nästa år då britterna blir ordförande i säkerhetsrådet och kan begrava frågan för gott.
Ur Nato:s synpunkt är det ingen mening med att ta upp den om man varken kan få framgång i säkerhetsrådet eller i generalförsamlingen.
rbc.ru 11/5, tanjuk 24/10 mfl
I boken Domare i laglösa länder (Norlén & Slottner 2019) skildrar Christer Karphammar sina erfarenheter från arbetet i EU-administrationen för maffiastaten Kosovo. Han ger flera konkreta exempel på ryggradslöshet och korruption. Ett av de få undantagen var, menar han, Inga-Britt Ahlenius. De bägge försökte framföra kritiska synpunkter till UD, men utan framgång.
SvaraRadera