14 augusti 2019

Ny utgåva av dokument om Molotov-Ribbentroppakten

23 augusti 1939 ingick Hitlertyskland och Sovjetunionen en icke-angreppspakt som har använts för att framställa båda stater som skyldiga till andra världskriget.
 
Än idag går forskarnas mening vitt isär. Tidigare inte publicerade dokument presenterades idag i Moskva,

En samling arkivdokument presenterades idag i Ryska historiska sällskapets hus i Moskva. Enligt nyhetsbyrån RIA:s tolkning visar de att  Hitlertyskland var initiativtagaren till Molotov-Ribbentrop-pakten, och att Sovjetunionen tvingades att underteckna detta dokument för att trygga sin säkerhet.

"Detta är en hel volym dokument som helt ägnas åt sovjet-tyska förbindelser under förkrigsåren", sa sällskapets ordförande Sergej Narysjkin.

Han förklarade att de dokument som presenterades i samlingen bekräftar att det inte var Sovjetunionen, utan Tredje riket, som tog initiativet tilll ett icke-aggressionfördrag, där bland annat inflytelsesfärer avgränsades.

"När Tyskland inte ville föra krig på två fronter gjorde det enastående medgivanden för att garantera sovjetisk neutralitet under fälttåget mot Polen", tillade Narysjkin.

Enligt honom var det sovjetiska ledarskapet i slutet av 1930-talet medvetet om de verkliga målen för västerländska regeringar, och räknade med Hitlers lugn, såväl som Tysklands avsikter att i slutändan inleda ett krig med Sovjetunionen.


"Detta bevisas av många bevarade dokument, inklusive sådana som erhållits av sovjetisk utländsk underrättelsetjänst", sade Naryshkin.

För Sovjetunionen var att underteckna avtalet med Tyskland ett tvingat beslut, tillade han.
"Naturligtvis trodde inte vårt lands ledarskap på en varaktig fred med aggressorn," betonade Naryshkin.

Den nya utgåvan av ”Bulletin från Ryska federationens presidentarkiv" har utarbetats i samarbete med det tyska historiska institutet i Moskva.

Sovjetunionen och Tyskland undertecknade en nonaggression-pakt den 23 augusti 1939 i Moskva. Innehållet var inte i strid med internationell rätt och avtalspraxis för stater som antogs för sådana fördrag. Samtidigt undertecknades ett hemligt tilläggsprotokoll där Sovjetunionens och Tysklands intressesfärer differentierades. Östersjöområdet, västra Vitryssland och Ukraina, samt Bessarabien, ingick i Sovjetunionens inflytelsesfär. Således drevs den europeiska gränsen till Sovjetunionen långt västerut.

Enligt flertalet ryska militära historiker tillät pakten Sovjetunionen att ta en paus för att förbereda sig för krig, stärka den militära industrin och expandera Röda armén. I början av andra världskriget tvingades de nazistiska styrkorna att avancera från mycket mer avlägsna gränser. Tack vare detta lyckades Sovjetunionen evakuera industriföretag i tid och  dessutom
mobilisera många divisioner som höll stånd mot tyskarna nära Moskva och Leningrad.

Ria-novosti 14/8

3 kommentarer:

  1. Den 31 maj 2019 har Ryska historiska sällskapet publicerat original dokument om Molotov-Ribbentrop-paktens hemliga tillägg, på ryska och på tyska

    LÄNK: http://historyfoundation.ru/2019/05/31/pakt/?fbclid=IwAR3pGl4buNRaTvs0bguz5KtzOIOnGIT4F_MN7_GfsVAukN5hHRqfta0uKRk

    SvaraRadera
  2. Frasse, din länk går till vad som påstås vara originalen till icke-angreppspakten och ett hemligt tilläggsprotokoll. Nyhetsbankens artikel gäller andra dokument. Så snart de läggs ut på nätet kommer en länk att läggas ut.

    SvaraRadera
  3. Sven-Eric Holmström30 augusti 2019 kl. 21:05

    Är det dessa:

    http://1939.rusarchives.ru/?fbclid=IwAR0eZi7kcrtEZbTpWHidgG2axAF51G7AMFc9NX-MaOTEvdT6ZbPeF1AUYFU

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.