31 maj 2019

Google visar uppdaterade NATO-baser i Baltikum



Googles uppdaterade kartor visar i detalj hur Nato laddar upp i Baltikum, där man har tagit över sovjetiska baser, bygger ut dem och bygger nytt.

29 maj 2019

När blev vänstern för öppna gränser?

Den irländska författaren Angela Nagle granskar i en artikel  i American Affairs hur det kommit sig att partier och krafter som anser sig vara vänster blivit anhängare av liberala paroller om öppna gränser och fri invandring.

"Öppnagränser-radikalismen gynnar i slutändan eliterna i världens rikaste länder, försvagar ytterligare fackföreningarna, berövar utvecklingsländerna deras desperat behövda högutbildade och vänder arbetare mot arbetare", skriver hon.

28 maj 2019

EU-sanktioner till döds

Europeiska rådet har utvidgat sina sanktioner mot Syrien för ett år till 1 juni 2020. Åtgärden sägs vara riktad "mot regimen" och ligga "i linje" med EU:s Syrienstrategi, heter det i ett pressmeddelande.

Beslutet visar än en gång att EU inte är något annat än en sammanslutning bildad av de gamla kolonialmakterna för att rädda inflytande - marknader och maktsfärer - i tidigare kolonier.

Skamliga akademien

Sven Hofman skriver om hur Svenska Akademien även i tidigare epoker varit så skambelagd att förtjänta medborgare inte velat bli invalda, däribland på 1900-talet historikerna Curt Weibull och Carl Grimberg, liksom litteraturprofessorn Olle Holmberg.

25 maj 2019

Haagdomstol vill öppna för Nato i Azovska sjön

Tre ukrainska örlogsfartyg försökte 25 november att sig igenom Kertjsundet utan att
iaktta gällande regler och utan att hörsamma kustbevakningens order.
Innebörden av det utslag som fällts med röstsiffrorna 19-1 i den internationella havsrättsdomstolen i Haag är att Ryssland ska frige de sjömän som greps 25 november i samband med en militär provokation beordrad av Ukrainas president Porosjenko.
Sjömännen kommer naturligtvis att släppas förr eller senare  - men inte på kommando från Haag. Innebörden i domslutet är att rätten behandlar Kertsjundet och Azovska sjön som internationellt vatten, när det i själva verket är inre vatten, där havsrättskonventionen inte gäller.

24 maj 2019

OPCW hemlighöll expertrapport om gasprovokation

Robert Fisk, brittisk veterankorrespondent i Mellanöstern, kommer med sensationella uppgifter om OPCW, Organisationen för förbud av kemiska vapen. Gasbehållarna i Douma som OPCW sa hade fällts från flygplan lades troligtvis dit för hand. 

Efter en ny rapport om en gasattack hotar USA att ge sig in igen i det åtta år gamla Syrienkriget. 1500 USA-soldater är på väg till Mellanöstern.

22 maj 2019

Kyrkan som fick flytta på sig

Det nya kyrkobygget i Jekaterinburg ser nu ut att få flytta på sig. Skyskrapan i bakgrunden är stadens "Jeltsinentrum".
En hetsig miljöprotest i Jekaterinburg ser nu ut att leda till fullständig seger för försvararna av en grönyta i stadens centrum.
Tunga intressenter ville bygga en kyrka där men en färsk opinionsmätning visar att det projektet bara stöds av 10 procent av invånarna.

21 maj 2019

Kongressen vill att USA stannar i Syrien

400 av de 535 ledamöterna av USA-kongressens representanthus och senat undertecknade i måndags  ett brev till president Trump där de argumenterar för att USA fortsatt ska delta i konflikten i Syrien.

20 maj 2019

Desperata slag mot Huawei

I onsdags införde president Trump införde ett nödläge på grund av "hot mot nationell informationsteknik och kommunikation".
Under förevändning att den kinesiska IT-jätten Huawei hotar "att begå onda handlingar i cyberrymden, inklusive ekonomiskt och industriellt spionage mot USA" svartlistas Huawei och 70 företag med Huawei-anknytning. Från och med nu kan avtal med dessa företag bara ingås under en särskild statslicens.

18 maj 2019

Skyskrapor och vindkraftverk skördar fågelliv

Offer för Chicagos skyskrapor.
Uppskattningsvis 600 miljoner fåglar dör varje år i kollisioner med byggnader i USA, enligt Cornell Lab of Ornithology .
Värst är Chicago som ligger mitt i fåglarnas migrationsvägar från Kanada. Det är den stora nattliga ljusutstrålningen som desorienterar fågelsträcken och får dem att kracsha in i husen.

17 maj 2019

Utreseförbud hotar Porosjenko



En förvaltningsdomstol i Kiev har inlett en procedur som kan innebära att Ukrainas nuvarande president Petro Porosjenko, parlamentets talman Andrej Parubij, premiärminister Vladimir Grojsman och ytterligare 177 tjänstemän från Ukraina beläggs med utreseförbud.


15 maj 2019

Brittisk general: Inget ökat hot från Iran

Den brittiske generalmajoren Chris Ghika  som övervakar de  USA-ledda s.k. koalitionsstyrkorna i Syrien och Irak säger att "det inte finns något ökat hot från Iran" i Mellanöstern.
 
Han går emot uttalanden om motsatsen från USA, som nu bygger upp sina styrkor i Persiska viken. USA tar också hem alla icke-militära tjänstemän från Irak som en "säkerhetsåtgärd".

12 maj 2019

FN:s utrotningsvarning går inte ihop

Passagerarduva, utrotad i USA1910.
Uppgiften att en miljon växt- och djurarter står inför ett överhängande utrotningshot stämmer inte, hävdar Toby Young som är biträdande redaktör för den anrika tidskriften The Spectator.

Young har kontrollerat underlaget för påståendet om "en miljon arter" och funnit att det är minst sagt skralt.

11 maj 2019

Inga nya möten USA-Kina planerade

Handelsförhandlingar mellan USA och Kina har avbrutits utan några överenskommelser, vilket lett till att president Trump ytterligare eskalerar det bilaterala handelskriget. Han tillkännagav betydande ökningar av amerikanska tullar, till 25 procent, på Kinavaror för 200 miljarder dollar.
Trump hävdar att hans förhållande till Kinas president Xi är fortsatt starkt och samtalen fortsätter.
Framtida samtal är dock rent hypotetiska. Finansminister Steven Mnuchin säger att det inte finns några planerade samtal med Kina och ingen tidtabell för ytterligare samtal.

Japan skuldsatt och rikt

Japans statsskuld vid slutet av räkenskapsåret 2018 (31 mars 2019) var nästan 1103,4 biljoner yen (mer än 10 biljoner dollar). Detta framgår av det officiella uttalandet från finansministeriet i landet som distribuerats på fredagen.
 

Det är en ökning med 7 procent på ett år och Japan förblir därmed det land i världen som har största statsskulden i förhållande till landets bruttonationalprodukt. Redan i fjol nådde skulden nivån 220 procent av BNP.

10 maj 2019

Galloway kandiderar i EU-valet

George Galloway (t v) åkte ur det brittiska parlamentet i förra valet. Nu har han chans att komma in i
EU-parlamentet där han kommer att samarbeta med Nigel Farages Brexit-parti.

Skicka Labour-ledningen ett budskap genom att rösta på Nigel Farages Brexit-parti i EU-valet den 23 maj uppmanar David Lindsay, skribent på sajten, Off-Guardian.org.
Brittiska väljare i Peterborough kan rösta på Labour-kandidaten George Galloway som garanterat kommer att arbeta för ett EU-utträde.

08 maj 2019

Iran hotar lämna kärnteknikavtalet

Det amerikanska hangarfartyget Abraham Lincoln är på väg från Medelhavet till Irans kust.
Iran ställde idag ett ultimatum till Ryssland, Kina och EU som innebär att landet om 60 dagar på viktiga punkter kommer att frånträda  det internationella kärnteknikavtalet som USA tidigare frånträtt.

Om inte Ryssland, Kina och EU lever upp till sin del av avtalet upphör det då att gälla och Iran börjar anrika uran på ett sätt som på sikt ger landet möjlighet att bygga kärnvapen..

07 maj 2019

Assange kan utlämnas till Sverige


Tidningen Izvestija skriver att Julian Assanges brittiska advokater nu
arbetar för en utlämning till Sverige.

Det låter paradoxalt eftersom samma advokater i sex långa år motsatt sig
hans utlämning till Sverige.

Men i den nya situationen är det öde som väntar honom vid en utlämning
till USA värre än att utlämnas till Sverige, anser hans brittiska
advokat Greg Barns.

02 maj 2019

Pompeos retorik skärskådad



I det här amerikanska TV-programmet, True News, från en kristen TV-kanal skärskådas på ett enkelt och redigt sätt den officiella retoriken mot Venezuela.

Lögnerna 1970, lögnerna 2019

På kvällen den 30 april 1970, för 49 år sedan, gick president Richard Nixon ut med ett TV-tal till  nationen. Trots att hans administration var i färd med att dra tillbaka amerikanska styrkor från Vietnam tillkännagav Nixon att ännu ett land skulle invaderas, det neutrala Kambodja, som länge utsatts för massiva bombningar.

Invasionen kom som ett svar på ett existentiellt hot mot USA, hävdade Tricky Dick.