02 april 2019

Oligarkerna stöder Porosjenko

Ska de gå ihop mot Porosjenko? Det kan avgöra valet.
En sak är säker i det ukrainska valet. Oligarkerna behåller makten.

Om den oerfarne Zelenskij vinner i andra omgången kommer han strax att bli situationens fånge och tvingas fortsätta Porosjenkos politik.

Som skådespelare skulle han tvingas följa någon annans scenario.

"Det vore som om ryssarna 1917 hade valt skådespelaren Michail Uljanov till ordförande i folkkommissariernas råd i stället för Lenin", kommenterade en talesman för kommittén "Rädda Ukraina" som består av tidigare medlemmar av Janukovitjs regering som numera verkar från Ryssland.

När 50,2 procent av rösterna var räknade i Ukraina ledde Vladimir Zelenskij 30,2 procent av rösterna. Zelenskij ledde i flertalet av landets regioner. I Dnipropetrovskregionen fick han det största stödet (44,9 procent).

På andra plats kom den sittande presidenten Petro Porosjenko med 16,6 procent, följd av ledaren för Batkivsjtjina-partiet, Julija Timosjenko med 13,08 procent.

Den fjärde och femte platsen går till Jurij Bojko ”Oppositionsplattformen – för livet”  med 11,52 procent och Medborgarpartiets Anatolij Gritsenko med 7,12 procent.

Valdeltagandet låg enligt den centrala valkommissionen på 63,52 procent. Av de 29,6 miljoner personer som ingick i röstlängderna fick cirka 18,8 miljoner ukrainare sina valsedlar. Den transkarpatiska regionen visade sig vara den mest inaktiva regionen i Ukraina, och Lvov och Volynien de mest aktiva.

Enligt den centrala valkommissionen röstade mer än 38,7 procent av de utländska väljarna för Porosjenko.

Den andra platsen gick till Zelenskij som fick 25,8 pro¬cent, den tredje till den tidigare försvarsministern Ana¬tolij Gritsenko som fick 10,25 procent. Julija Timosjenko fick bara 4,2 procent av utlandsrösterna.

Enligt Ukrainas inrikesministerium registrerade polisen mer än 2 000 anmälningar om överträdelser under valet och 39 brottmål har inletts.

För första gången i valet fanns inga ryska medborgare som observatörer. På grund av att Kiev inte tillät någon röstning vid ambassad och konsulat i Ryssland samt vä¬gran att låta befolkningen i Donbass rösta var 7-10 miljoner ukrainska medborgare utestängda från valet.

I andra omgången av presidentvalet 2010 avgavs 25,5 miljoner röster vilket var 69 procent av alla röstberättigade, som alltså uppgick till 36,9 miljoner. I årets val var bara 29,6 miljoner röstberättigade. Nu var alltså antalet röstberättigade 7,3 miljoner färre.

Många har beskrivit valet i Ukraina som oligarkernas kamp. Porosjenko hävdar dock att han finansierar sin egen valkampanj. Hans deklarerade intäkter för 2018 ökade 82 gånger och uppgick till 1,3 miljarder hryvnia (cirka 50 miljoner dollar).

Enligt Tass stöder merparten av Ukrainas oligarker Porosjenko. Det gäller bl.a, Ukrainas rikaste man, Rinat Achmetov, som dock helgarderat genom att även stödja Aleksandr Vikul från Oppositionsblocket och Radikala partiets ledare Oleg Ljasjko.

Miljardären Viktor Pintjuk stöder Porosjenko liksom en rad miljardärer i jordbrukssektorn.
Oligarken Dmitrij Firtasj, som lever i Österrike, anses stödja Oppositionsblockets Jurij Bojko. De anses ha gemensamma gasintressen.

Affärsmannen Igor Kolomojskij har i en intervju förklarat att han stöder både Vladimir Zelenskij och Julija Timosjenko.

En del analytiker menar att den enda chansen att slå ut Porosjenko i andra valomgången den 21 april är ett samarbete mellan Zelenskij och Timosjenko, som skulle ge den senare premiärministerposten.

ria-novosti, tass, rbc 1/4

Prenumerera på Ryska posten! 250 kr för 47 nummer -1 år. Bankgiro 403-2132.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.