Officiellt har USA 514 militärbaser i utlandet, i verkligheten är de omkring 800. |
De nya siffrorna visar helt enkelt att den kinesiska ekonomin är för stark för att besegras med tullar. Den amerikanska ekonomin behöver Kinas varor även om de måste betala strafftullar.
Det i sin tur innebär att USA måste tygla sin globala militära aptit.
USA:s underskott i handeln med varor och tjänster ökade 19% i december från föregående månad till säsongrensade 59,8 miljarder dollar, sade handelsdepartementet i onsdags. Det var mer än experterna hade väntat, skriver Wall Street Journal.
Ökningen skedde trots president Trumps mål att minska underskottet, som han tillmäter större betydelse än många liberala ekonomer.
Under 2018 införde Trump tullar på ett brett utbud av varor som USA importerar från andra länder, särskilt Kina, i hopp om att ge amerikanska producenter en konkurrensfördel. Han angrep offentligt företag som outsourcar jobb och omförhandlade handelsavtal med stora amerikanska handelspartner som Mexiko, Kanada och Sydkorea. Han retade också USA:s följsamma europeiska allierade genom att kalla deras stål- och aluminiumexport ett hot mot USA:s nationella säkerhet.
De fortsatta handelsunderskotten sätter press på USA att minska landets militärutgifter i utlandet.
Officiellt har Pentagon 514 baser i utlandet. I verkligheten torde de vara runt 800.
källa: Wall Street Journal 7/3
Stefan anger cirka 800 baser som en trolig siffra för USA-imperialismens militära nätverk. Det är en rimlig siffra. Anders Romelsjö och jag konstaterar i vår bok "USA som världspolis (Nomen förlag 2013) att uppgifterna om antalet baser spretar. Dock angav USA:s s k Försvarsdepartement att man 2011 hade cirka 700 baser. Sedan dess har antalet USA-krig - direkta och indirekta - ökat. Vi citerar även en artikel som pekar på ett nytt system av baser. Dessa är i stort sett obemannade, men kna snabbt "väckas till liv" och befolkas med USA-miltär, eller allierad militär.
SvaraRaderaMöjligen är Stefan lite väl optimistisk att amerikaner "måste köpa" Kina-produkter. Faiblessen för Kina-varor handlar nog mest om priset, inte ursprunget. 25 % tullar kommer definitivt att skada Kina. I vilken utsträckning är svårare att bedöma.
Chalmers Johnson, Tom Engelhardt och Nick Turse har varit inne på frågan om baserna. Om det var Turse som gjorde en formell förfrågan om antalet och fick som svar: "Öh, hum, vi vet inte". Och det var inte fråga om att man ville dölja antalet, utan att de behöriga faktiskt saknade koll. Detta förklaras av att det finns ett stort antal mindre baser som delvis kommer och går. Stora baser, sådana som kan ses upp till rymdstationen ISS är ett känt antal. Av dessa har Diego Garcia nyligen av domstol förklarats befinna sig på olagligt dvs. stulet territorium, Chagos-arkipelagen.
SvaraRaderaSå länge USA kan betala med egna dollar kan man hanka sig fram med enorma underkskott i utrikes betalningar och statsbudget. Det fungerade väldigt fint så länge man hade en mycket stark industriell bas. Sedan skickades den utrikes pga kapitalistisk logik (billigare att producera i ex.vis Kina). Men trots Trump: någon återindustrialisering med mängder av gamla typens "medelklass"-jobb kan man nog glömma. AI bankar ju på dörren för ett näringsliv med radikalt minskat behov av mänskligt arbete. Och samtidigt arbetar omvärlden för att minska dollarns roll till förmån för andra valutor. Måste USA alltmer köpa in andra valutor för att handla med utlandet kommer det dock att bli svårt om man inte har realvärden att betala med, och det förklarar varför USA är aggressivt mot stater som just försöker få till en nyordning utanför dollarn.
SvaraRadera