USA:s president Donald Trump har beslutat att ta hem hälften av USA:s 14 000 soldater i landet. Avsikten är, säger han, att ta hem alla trupper på samma sätt som sker från Syrien.
Beslutet hälsas med förakt och upprörda kommentarer i amerikansk press. I Pakistan hyllas beslutet som en framgång för den nye premiärministern Imran Khan.
Sedan flera månader har USA arbetat för att ta fram en ny strategi för Afghanistan. Höga amerikanska militärer medger nu att kriget inte går att vinna militärt. Och för första gången har man i år, den 17 december, haft samtal med talibanledare i Förenade arabemiraten, sedan Pakistans premiärminister Imran Khan ingripit och förmedlat kontakterna mellan USA:s sändebud Zalman Khalilzad och talibanerna.
Eftersom talibanerna nu är i kontroll av drygt 50 procent av landets territorium inriktas USA:s strategi på någon form av överenskommelse om maktdelning i landet. Talibanerna har redan goda kontakter med ett flertal politiska partier i Afghanistans parlament.
President Trumps plan att ta hem trupperna från Syrien och Afghanistan har mött hårda reaktioner och försvarsminister James Mattis valde att avgå. "Presidentens plan på att dra tillbaka trupperna är typiskt för hans brist på finess i utrikespolitiken"!, skriver New York Times syrligt (30/12).
Att som under 2018 fälla rekordmånga bomber över landet i ett fåfängt försök att utplåna en rörelse som tycks ha djupa rötter i Afghanistan, skulle det vara finess, kan man undra.
Frågan är nu hur presidenten kommer att kunna försvara sitt beslut mot både Pentagon och kongressen. USA kommer att ha kvar sina nio megabaser i Afghanistan och militären kommer säkert att hitta nya anledningar att trappa upp igen.
Man ska inte glömma att Trump inte är den första amerikanske president som kommit till makten bl a på ett löfte om att lämna Afghanistan. Det lovade även Obama, men misslyckades, drog det kortare strået i maktkampen med Pentagon.
Att det afghanska presidentvalet skjuts upp tre månader till 20 juli 2019 ingår säkert i den nya amerikanska planen. Det ger tid för anpassning till den nya situationen. Talibanerna avvisar emellertid alla förhandlingar med den sittande regeringen i Kabul som den kallar för en marionettregim. Och de avvisar tanken på ett fredsavtal innan den siste amerikanske soldaten har lämnat Afghanistan.
red
Intressant! Det förefaller ju som om Trump siktar på nedtrappning även i Jemen - och inte minst i Korea! Det gör att vi kan hoppas på ännu ett GOTT NYTT ÅR!
SvaraRaderaDet finns nog all anledning att inta en avvaktande hållning och att hålla inne med jublet tills vi får se vad som verkligen händer. Tills dess får vi naturligtvis även hoppas! Irans nyhetskanal Press TV publicerar idag en skeptisk artikel av USA-publicisten Stephen Lendman:
Raderahttps://www.presstv.com/Detail/2018/12/19/583429/US-withdrawing-forces-from-Syria-Hold-the-cheers