10 december 2018

Bakom USA:s attack på kinesiska Huawei

USA anklagar Kina för att göra som USA: spionera på världen.
Donald Trumps försök att minska underskottet i handeln med Kina handlar inte bara om att försöka få tillbaka jobb som gått förlorade. Kinas frammarsch på kommunikationsområdet är så stark att den hotar USA:s världsherravälde.


Efter att ha infört stora tullar på kinesiska varor - 250 miljarder dollar – signalerade president Trump vid G-20-mötet en paus i handelskriget, en paus som dock bara varade en vecka.



I själva verket kände amerikanerna till att Huaweis finanschef Meng Wanzhou skulle gripas den 6 december i Vancouver, Kanada, när de talade med kineserna i Buonos Aires. Trump gick efter mötet ut med det möjligen vilseledande beskedet att Kina var berett att avskaffa sina biltullar mot USA.


Börserna tog ett glädjeskutt, men föll sedan lika mycket när Meng Wanzhou greps för anklagelser om brott mot USA:s Iransanktioner, som dock bolaget förklarat sig berett att följa.


Inte nog med att Huawei tillverkar mobiltelefoner som får unga, välbärgade människor världen över att rata I-phone (vilket lett till börsras för Apple). Pentagon ser strategiska skäl att försöka hejda Huawei på tröskeln till 5G-generationen.


Under tryck från Pentagon och CIA har USA förbjudit användningen av Huaweis telefoner och telekomutrustning för att de potentiellt kan användas för spionage. De pressar nu sina allierade, särskilt Italien, Tyskland och Japan, länder som rymmer de viktigaste amerikanska militärbaserna, att göra detsamma.


Problemet är att det kinesiska företaget använder ett krypteringssystem som hindrar NSA från att avlyssna deras kommunikation. Ett antal regeringar och säkerhetstjänster i den icke-västerländska världen har för att skydda sin sekretess börjat utrusta sig uteslutande med Huawei-materiel.

Till stor förtret för amerikanska NSA och andra avlyssnande USA-institutioner som hittills varit ensamma om att kunna avlyssna miljontals telefoner, inklusive regeringars kommunikationer.

Förevändningen för detta krig mot Kinas kommunikationssystem är stöld av immateriell egendom alternativt handel med Iran och Nordkorea eller att Kina bryter mot konkurrensregler genom att låta staten sponsra kommunikationsbolag.

"The Five Eyes" är ett system av elektronisk spionage som bedrivs av Australien, Kanada, USA, Nya Zeeland och Storbritannien. De har nu börjat utesluta Huawei från sin upphandling.


Det amerikanska agerandet kommer av allt att döma för sent. I tio länder svarar kinesiska företag för övergången till 5G. Kina har redan samarbete med 70 asiatiska, europeiska och afrikanska länder i sin ”En väg – ett bäte”-projekt.

När New York Times granskade 600 projekt som Kina genomförts i 112 länder, inklusive 41 olje- och gasledningar, 199 energiprojekt främst för elproduktion (inklusive sju dammar i Kambodja som levererar hälften av landets elbehov), 203 broar, vägar och järnvägar samt flera större hamnar i Pakistan, Sri Lanka, Malaysia och andra länder kom man till slutsatsen att detta utgjorde "en aggression mot våra vitala intressen".

Pentagon definierar Kina som en "strategisk konkurrent som använder en rovdjursekonomi för att skrämma sina grannar”.

Men medan Kina bygger dammar, järnvägar och broar, som inte bara är användbara för sitt kommersiella nätverk, utan också för utvecklingen av de berörda länderna, är USA beryktad för sina krig, som ödelägger dammar, järnvägar och broar.


Kina anklagas av Pentagon för att "på kort sikt skaffa sig hegemoni i Indiska Oceanen-Stillahavsområdet” och på längre sikt att tillsammans med Ryssland skaffa sig global dominans för att "krossa NATO "och "sabotera den demokratiska processen på Krim och Östra Ukraina".


https://www.nytimes.com/interactive/2018/11/18/world/asia/world-built-by-china.html
http://www.voltairenet.org/article204241.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.