04 augusti 2018

Pensionerna ödesfråga för Putin

Över 100 000 deltog i protestmöte 28 juli i Moskva mot pensionsreformen,

Den 14 juni 2018 föreslog premiärminister Dmitrij Medvedev en gradvis ökning av pensionsåldern i Ryssland med 5 år för män (från 60 till 65 år) och 8 år för kvinnor (från 55 till 63 år).
Ökningen föreslås genomföras gradvis. 19 juli antog duman förslaget i en första läsning. Det slutliga antagandet av dokumentet,  planeras till hösten 2018.
Men president Putin betonar i ett uttalande att ingenting är slutgiltigt ännu. Enligt VTsIOM har Putins väljarstöd minskat med 8 procent sedan maj. Landsomfattande protester genomfördes 28 juli, bl.a. deltog 10 000 personer i ett möte i Jekaterinburg.

Chefen för Rysslands centrala valkommission, Ella Pamfilova, öppnade i veckan för att det verkligen som kommunisterna och en rad andra oppositionspartier och  rörelser krävt ska bli en folkomröstning om den före- slagna höjningen av pensionsåldern (från 55 till 63 för kvinnor och från 60 till 65 för män).

Ella Pamfilova påpekar att om 2 miljoner människor inom 45 dagar undertecknar kravet på folkomröstning (med minst 50 000 i varje region) så ska en sådan hållas.

Men det avgörande, tillägger hon, är hur frågan formuleras. Den och tidpunkten är uppenbarligen presidentens prerogativ.

Regeringen har redan sockrat sitt förslag genom att lova höjda pensioner (med 1 000 rubel i månaden) för alla från 2019 om förslaget går igenom.

Motståndet mot pensionsreformen leds av kommunistpartiet KPRF och liberaldemokraterna LDPR. Den utomparlamentariska oppositionen är splittrad i frågan. En västorienterad del, bl.a bloggaren Aleksej Navalnyj) tenderar att stödja pensionsreformen eftersom den ligger i linje med västliga nyliberala ekonomiska teorier.

För kommunistpartiet har frågan redan blivit en viktig hävstång att resa motstånd mot de ökade klassklyftorna.

KPRF:s ledare Gennadij Ziuganov påpekar i en masspridd specialutgåva av Pravda i juli 2018  att medellivslängden i många regioner i Ryssland idag är lägre än pensionsåldern.

Äldst blir man i Ingusjien (76,51 år), Moskva (72,96) oh S:t Petersburg medan man i Ivanovo, Sverdlovsk, Chakasien och Sachalin inte når upp till 65 och i Tjukotkas autonoma krets inte ens i 60 år.

I praktiskt taget hela Sibirien är medellivslängden lägre än de 65 år som planeras bli den nya gränsen för män.

Enligt en opinionsmätning (Versija 30/7) säger 42 procent av ryssarna att de inte tror sig leva till den nya åldersgränsen, medan 37 procent åtminstone har det hoppet.

tass 27/7, pravda juli, versija 30/7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.