06 juli 2018

50 afrikanska länders militär samlade i Kina


26 juni öppnade det första gemensamma Försvars- och säkerhetsforumet Kina-Afrika  i Beijing. Höga kinesiska militärer och militär från 50 av 57 existerande afrikanska länder arbetade med gemensamma frågor under två veckor.

Hu Changming, chef för kontoret för internationellt militärt samarbete vid Kinas centrala militärkommission, sa att forumet handlade om att samla användbara råd och förslag till samarbete mellan Kina och Afrika i försvars- och säkerhetsfrågor och för att bygga ett samhälle med en gemensam framtid.

Som största utländska investerare spelar Kina en växande roll i Afrika. Om Kina år 2012 investerade 40 miljarder dollar i Afrika, var det redan 2016  90 miljarder dollar. Landet deltar också i flera fredsbevarande operationer under FN-flagg i Liberia, Demokratiska republiken Kongo, Elfenbenskusten, Burundi, Moçambique, Sydsudan, Mali och så vidare.  Totalt har 36 000 kinesiska soldater tjänstgjort i Afrika.

Nyligen öppnade Kina också en örlogsbas i Djibouti, inte långt från en amerikansk örlogsbas. Basen som idag rymmer ett par tusen kinesiska militärer är dimensionerad för 10 000.


Kina spelar också en roll i olika katastrofhjälpsinsatser i Afrika.

Under forumet som avslutas först 10 juli får de afrikanska deltagarna göra fältbesök på kinesiska folkets befrielsearmés enheter.
Militärt samarbete ses av Kina som ett viktigt steg för att garantera säkerheten för det globala kinesiska projektet "Ett bälte - en väg", som bl.a. omfattar kinesiska investeringar i infrastruktur i ett stort antal länder. I dag betalar kinesiska företag i utlandet 10 miljarder dollar om året bara på sin säkerhet.

I media har det cirkulerat rykten om att Kina har planer på att skapa 18 kinesiska flottbaser runt om i världen i hamnar som Chongjin (Nordkorea), Port Moresby (Papua-Nya Guinea), Sihanoukville (Kambodja), Koh Lanta (Thailand), Sittwe (Burma), Djibouti, Maldiverna, Seychellerna, Gwadar (Pakistan), Duck port (Bangladesh), Lagos (Nigeria), Hambantota (Sri Lanka), Colombo (Sri Lanka), Mombasa (Kenya), Luanda (Angola), Walvis Bay (Namibia) och Dar es Salaam (Tanzania).

Kina har erbjudit  Afrikanska unionen militärt bistånd för 100 miljoner dollar och att investera 10 miljarder dollar i FN-operationer under tio år. Idag betalar Kina redan mer än 10% av de totala FN-utgifterna för fredsbevarande operationer.

Förutom Kinas säkerhetsintressen behöver Kina också Afrika som vapenmarknad. Från 2013 till 2017 ökade exporten av kinesiska vapen till Afrika med 55% jämfört med föregående fem år. Från 2008 till 2017 exporterade Kina vapen till Afrika för 3 miljarder dollar. 2/3 av Afrikas stater köper vapen från Kina.

Algeriet svarar ensamt för 10% av den totala exporten av kinesiska vapen, inklusive örlogsfartyg. Än så länge är dock Ryssland och USA största vapenleverantörer. Kina gynnas av att USA är motvilliga att sälja viss teknik, t ex drönare till Afrika. den. USA vill helst vara den stat som styr drönare över Afrika. Men exempelvis Nigeria köper nu istället drönare från Kina.

Idag börjar de nya amerikanska strafftullarna mot kinesiska varor att gälla. Men Kina är berett "att utkämpa handelskriget precis som det utkämpade Koreakriget", hette det i den kinesiska officiella dagstidningen Global Times 7/4:

"Vi har tillräckliga bevis för att tro att detta handelskrig kommer att skada USA lika mycket. 'Kineserna gömmer sig i tunnlar undan USA:S bomber' är inte hur detta handelskrig kommer att utkämpas. Kina har tillräckligt med ammunition för att utkämpa detta handelskrig. Smärtan som orsakas av detta handelskrig kan stimulera Kinas ekonomiska omvandling och det kan bli ett tillfälle för Kina att ytterligare komma ikapp USA vad beträffar den samlade nationella styrkan."

Samarbetet med Afrika är ett sätt för Kina att mobilisera styrka mot USA. Erbjudandena till EU om ett gemensamt svar på USA:s tullhöjningar är ett annat.

Stefan Lindgren
First China-Africa Defense & Security Forum kicks off | silkroadgazette.com,
http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/131866/
http://www.globaltimes.cn/content/1096846.shtml

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.