17 maj 2018

De hårda orden i Sofia

Vad EU:s president Donald Tusk sa om USA:s president Donald Trump i Sofia igår kommer antagligen att gå till historien som det hårdaste ordvalet hittills.

Genom USA:s utträde ur Iranavtalet slår USA inte bara mot Europas industri. Dessutom drar det undan mattan för avspänningen på Koreahalvön.

Vem kommer hädanefter att lita på USA:s underskrift på något avtal?
"När man  ser på president Trumps senaste beslut kan någon rentav tänka 'Vem behöver med sådana vänner några fiender?'" sa Tusk och fortsatte:

"Men Europa borde vara tacksamt mot president Trump, för tack vare honom har vi blivit av med alla illusioner. Han har fått oss att inse att om man behöver en hjälpande hand, så finner man en i slutet av sin egen arm."

EU: s statschefer sammanträder i Sofia även idag torsdag för att undersöka alternativ för att hålla Iran-kärnvapnet uppe och svara på eventuella amerikanska tullar på aluminium och stål.

Toppmötet kommer efter att Iran gav EU "mellan 45 och 60 dagar för att ge de nödvändiga garantierna för att skydda iranska intressen och kompensera de skador som orsakats av att USA:s utträde."

EU hoppas att Iran följer avtalet så länge Teheran får de ekonomiska fördelar som utlovas i avtalet.

EU:s situation kompliceras av det faktum att europeiska företag som gör affärer i Iran också skulle bli utsatta för amerikanska sanktioner. Det räcker alltså inte med tuffa ord, EU måste också bestämma sig hur mycket konflikt med USA det tål. Man får nu själv smaka på den beska medicin som man de senaste åren tillsammans med USA givit Ryssland. Sanktionerna i sig strider mot folkrätten.

EU antog 1996 en s k blockeringsstadga tänkt att motverka amerikanska sanktioner mot Kuba, men den har ännu inte testats.

Genom stadgan kan man besluta om rättsliga påföljder för EU-företag som uppfyller USA:s sanktioner mot Iran, samtidigt som man ger ersättning för eventuella kostnader och förluster som följd. Enligt EU-kommissionen är EU nu berett att använda denna stadga.

Vad som ytterligare förvärrar situationen är USA:s klumpiga hantering av Koreaförhandlingarna, vars utsikter naturligtvis försämrats av USA:s utträde ur Iranavtalet. Vem kommer hädanefter att lita på USA:s underskrift på något avtal?

I slutet av april meddelade Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton att han eftersträvader den s k  Libyenmodellen för nordkoreansk nukleär nedrustning. Det kommer antagligen att gå till historien som ett av historiens största diplomatiska självmål.

Libyenhistorien är en inkarnation av västlig svekfullhet. Sedan Gadhafi överlämnat all kärnteknik angreps hans land och förvandlades till ruiner. Själv mördades han och efterträddes av kaos, kaos och kaos.

Bolton tycks tro att de nordkoreanska ledarna är idioter. USA:s oförutsägbarhet tvärtom bekräftar att Nordkoreas kärnkraftsprogram är dess enda livförsäkring, som det till inget pris kommer att släppa.

red

källor: DW, AFP, AP, DPA, Reuters

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.