24 januari 2018

Dubblade drönarattacker mot Somalia

USA:s drönarattacker mot Somalia sedan 2007.
I det tysta trappar USA upp sitt drönarkrig i Somalia. I november utförde amerikanska drönare fem gånger så många attacker som  föregående månad.
Totalt utförde USA 31 drönarattacker mot Somalia 2017, och en tredjedel av dessa enbart i november. En förklaring är att Trump har beslutat att flytta ned beslutanderätten till lokala USA-befälhavare. Sedan Trump tillträdde har antalet drönarattacker i Somalia fördubblats.


Totalt har Somalia utsatts för 79 identifierade USA-attacker med drönare. Det verkliga antalet kan vara mycket större eftersom en del kommer inflygande från baser i Kenya och inte kan identifieras som amerikanska.

Totalt beräknar "Bureau of Investigative Journalism" att mellan 516 och 700 människor dödats och av dem endast 10 till 41 civila och 0 till 6 barn, ytterst konservativa bedömningar som i princip sammanfaller med Pentagons egna siffror.

Enligt Guardian dödades och skadades mer än 50 civila i
fem attacker sedan juli.
 
En färsk FN-analys beskrev 74 attacker mellan januari 2016 och oktober 2017, vilket resulterade i 57 civila dödsoffer. Endast 14 av dessa attacker var "USA-stödda", och rapporten beskyllde kenyanska styrkor i Somalia för 42 av dessa civila offer.
 Pentagons Joint Special Operations Command (JSOC) liksom  CIA har en stark närvaro på Afrikas horn.
Elittrupper från Pentagons JSOC utplaceras rutinmässigt på marken för övervakning, rekognosering och överfall och gripanden. I juni 2011 började USA genomföra drönarattacker i Somalia. JSOC har sin egen flotta av beväpnade Reaper-drönare, som flyger från olika baser i regionen.
CIA driver också en hemlig bas vid Mogadishu flygplats, enligt en detaljerad utredning av Jeremy Scahill på Nation. Oskyddade amerikanska övervakningsdrönare flyger också regelbundet från flygplatsen, enligt en välinformerad källa.
Både Kenya och Etiopien har invaderat delar av Somalia med omfattande amerikanskt bistånd.
Sedan 2007 har en fredsbevarande styrka på 22 000 man från Afrikanska unionen varit verksam i landet. Styrkan, som kallas Amisom, har gradvis drivit den väpnade gruppen Al Shabaab ur Mogadishu och andra större befolkningscentra. Amisom är ett FN-mandat och finansieras av det s k internationella samfundet.

Styrkan utbildas av EU och USA och består av soldater från Burundi, Djibouti, Uganda och Sierra Leone. Kenya och Etiopien bidrar också till trupper till Amisom - de helt enkelt bytte mössor på de trupper som redan ockuperade delar av Somalia.

Al Shaabab rapporteras inte överraskande ha ökat sin rekrytering det senaste halvåret.



https://www.theguardian.com/world/2018/jan/23/somali-citizens-count-cost-of-surge-in-us-airstrikes-under-trump, BBC 23/1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.