29 augusti 2017

Koreamissil skapar allvarligt läge

Nordkoreas nya missiluppskjutning bryter mot alla resolutioner från FN:s säkerhetsråd. Något seriöst måste hända, säger USA:s permanenta representant till FN, Nikki Haley.
Natten till tisdag avfyrade Demokratiska folkrepubliken Korea (DFRK) en missil som flög över Japans territorium, föll 118 mil från Kap Erimo på Hokkaido. Det totala flygsträckan var 270 mil.

Tekniskt har missilen kapacitet att nå 1 085 mil, vilket räcker för att nå nordvästra USA. Ännu tros dock inte nordkoreanerna ha bemästrat tekniken att skapa tillräckligt små nukleära stridsspetsar.


Det var den andra uppskjutningen av en s k Hwaseong-14-missilen. Den första uppskjutningen skedde den 29 juli 2017.

Senare idag tisdag hålls ett extra möte i säkerhetsrådet på begäran av Förenta staterna, Japan och Sydkorea. "Vi kommer att diskutera vad som kan göras åt Nordkorea: missiler får inte flyga över något land, allrahelst inte ett som Japan med 130 miljoner människor", sade Haley.

Om man bortser från hyckleriet i att USA, det enda land i världen som släppt atombomber över just Japan, tar till brösttonerna, så är situationen allvarlig.

FN:s hittills förda sanktionslinje fungerar uppenbarligen inte och kärnvapenmakternas prestige förbjuder dem att växla över till en förhandlingslinje som skulle sikta på att minska spänningen på båda delarna av den koreanska halvön liksom i regionen i stort.

För närvarande har enligt diplomater i FN inga konkreta förslag om en eventuell förstärkning av sanktionsordningen mottagits. Det visar hur hjälplöst USA är. Den enda skärpning som skulle kunna komma ifråga är att stoppa oljetillförseln till Nordkorea, men det innebär att landet stannar och kaos  kan driva regionen ur askan i elden. Det är osannolikt att Ryssland skulle gå med på ett oljeembargo.

Sist Ryssland lät sig luras till en sådan åtgärd var när oljeleveranserna till Afghanistan stoppades 1992 och vägen öppnades för talibanernas maktövertagande.

Enligt Jonathan Allen, ställföreträdande ständig representant för Storbritannien Förenade kungariket till FN, kommer de kommande samtalen att diskutera "åtgärder som redan har vidtagits och andra åtgärder som kan vara lämpliga".

Kort sagt: västvärlden framstår som tämligen hjälplös och kan bara vädja till Ryssland och Kina att ingripa. Men sannolikt kan de inte heller hitta på något sätt att få DFRK att backa.

Återstår att bita i det sura äpplet och medge att båda sidor i Koreakonflikten nu har kärnvapenaccess, i Sydkoreas fall i form av USA:s kärnvapenparaply. På samma sätt som världen tvingats godta och leva med att Indien och Pakistan skaffat sig kärnvapen.

Sydkorea räknas för övrigt som en tröskelstat i sin egen kraft, dvs. kan med kort varsel skruva ihop en bomb. Detsamma gäller Kanada, Tyskland och Australien., Mexiko, Argentina, Sydkorea och Sydafrika. Israel är redan en kärnvapenmakt - lika "olaglig" som DFRK.

Hela västvärldens strtagei måste byta inriktning. Så länge de stora kärnvapenmakterna inte nedrustar utan rustar upp sina potentialer är det svårt att få de små kärnvapenmakterna eller tröskelstaterna att tänka om.

Det största hotet från DFRK just nu är nog inte för några kärnvapenanfall mot grannländerna utan det är mot stormakternas dubbelmoral och deras svikna avtalsförpliktelser (i NPT-avtalet) att alla kärnvapen ska förstöras.


Stefan Lindgren

RIA Novosti https://ria.ru/world/20170829/1501331262.html

2 kommentarer:

  1. Det farliga i nuläget är inte att Nordkorea har ett kärnvapen utan att det är outvecklat. Om Nordkorea med träffsäkerhet kunde hamra på Japan med sina missiler då skulle man illa kvickt se till att landet fick fredsavtal och säkerhetsgarantier. Som det nu är vet alla att teknologin inte är färdigutvecklad varför lockelsen finns för ett USA med ständigt villigt avtryckarfinger att försöka med ett överraskningsanfall.
    Militär expertis hävdar emellertid att Nordkoreas konventionella arsenal är massiv och att stora delar av Sydkorea omedelbart skulle förstöras. Dags för alla grannar till Nordkorea att börja tänka om därför att USA är därtill oförmöget. Nordkoreas grannar har var och en på sitt eget sätt betraktat status quo som en bekväm situation för dem själva. Så är inte längre fallet.

    SvaraRadera
  2. Ett allvarligt problem är att USA har fått Kinas och Rysslands stöd i säkerhetsrådet för sin hotfulla politik mot Demokratiska Folkrepubliken Korea (DFRK). Säkerhetsrådet vägrar diskutera vem som faktiskt hotar freden i regionen. Säkerhetsrådet bryter mot FN-stadgans grundprinciper och attackerar enhälligt ett medlemsland som inte utan skäl ser sig hotat och förbjuder det att bygga upp ett avskräckande försvar. Israels kärnvapen är inte lika "olagliga" som DFRK:s, av den enkla anledningen att kärnvapenmakterna stiftar "lagarna" och att de inte sammangaddat sig mot Israel. Men DFRK har modet och styrkan och den enighet som krävs för att försvara sin rätt som nation och trotsa stormakterna. Läs deras svar till säkerhetsrådet: "Det finns länder på vilka USA:s absurda hot fungerar, och som lägger sig platt för USA:s bluff. USA, som påstår sig vara 'världens enda stormakt', och DFRK:s grannar, vilkas territorium inte är mindre än USA:s, har blivit så skrämda av DFRK:s två ICMB-testuppskjutningar, att de ställer till med en stor scen och skäller på varandra. Att se dem upphetsade ökar bara DFRK:s stolthet över sin oerhörda styrka och stärker dess övertygelse om att försvarsuppbygget, den väg vi valt, är det enda sättet att överleva och blomstra... De länder som öppet söker permanent kärnvapenhegemoni, samtidigt som de utför de flesta kärnproven i världen och skjuter upp ICBM som de vill, antar olagliga och lagvidriga 'sanktionsresolutioner' som riktar kritik mot DFRK:s uppbyggnad av självförsvarande kärnvapenstyrka och genomför sanktioner med anklagelser om dess påstådda 'kränkning' av dem. Detta är höjden av upprörande dubbelmoral. Så länge USA fortsätter sin fientliga politik och sitt kärnvapenhot mot DFRK, kommer DFRK, oavsett vem som må säga vad, varken att placera sin självförsvarande nukleära avskräckning på förhandlingsbordet eller vika en tum från den väg de själva valt, vägen att bygga upp statens kärnvapenstyrka."

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.