31 augusti 2017

Nato-general ställer krav på Sverige

Generallöjtnant Lute under "arbete" med Iraks ödeläggelse.
Facit: över en miljon döda. Nu ställer han krav på Sverige.
Av Dagens Nyheter idag framkommer att  USA:s Natoambassadör Douglas Lute i en skriftlig framställan till Sverige 28 november 2016 kräver att Sverige måste upphöra att kräva förbud för kärnvapen.
Ett sådant krav är enligt Lute ”oförenligt med Sveriges önskan att fördjupa sitt samarbete med Nato”.

29 augusti 2017

Koreamissil skapar allvarligt läge

Nordkoreas nya missiluppskjutning bryter mot alla resolutioner från FN:s säkerhetsråd. Något seriöst måste hända, säger USA:s permanenta representant till FN, Nikki Haley.
Natten till tisdag avfyrade Demokratiska folkrepubliken Korea (DFRK) en missil som flög över Japans territorium, föll 118 mil från Kap Erimo på Hokkaido. Det totala flygsträckan var 270 mil.

Tekniskt har missilen kapacitet att nå 1 085 mil, vilket räcker för att nå nordvästra USA. Ännu tros dock inte nordkoreanerna ha bemästrat tekniken att skapa tillräckligt små nukleära stridsspetsar.

28 augusti 2017

Afghanska rikedomar håller USA kvar

USA:s president Donald Trump anser sig ha fått löften av Afghanistan att USA-företag kan exploatera afghanska resurser värda en biljon dollar.Det uppger New York Times. Det handlar om värdefulla mineraler som guld, silver, koppar, kobolt, järn, krom, uran, bauxit och många andra. I norra Afghanistan finns också stora fyndigheter av olja och naturgas.

26 augusti 2017

Även Tyskland på marsch...

Sedan 1991 har Tyskland genomfört mer än 50 utländska militära uppdrag. Sammantaget deltog cirka 410 000 tyska soldater i dem. 108 tyska soldater har omkommit i dessa operationer.


22 augusti 2017

Hypermakt övar krig

Protester mot krigsövningarna utanför USA:s ambassad i Sydkorea
måndag 21 augusti.
21 augusti började USA och Sydkorea genomföra krigsövningar med tiotusentals soldater som enligt nordsidan syftar till att utlösa ett kärnvapenkrig.
Samtidigt som USA:s utrikesministrer Rex Tillerson berömmer Nordkorea för att ha visat återhållsamhet genomför USA sina krigsövningar i full skala.

21 augusti 2017

Tyskland legaliserar angreppskrig

Tysk trupp i Kosovo.
I största tysthet upphörde från 1 januari i år paragraf 80 i den tyska strafflagen att gälla, Den paragraf som stadgade förbud mot förberedelser till angreppskrig.

Enligt artikel 26, punkt 1 i den tyska grundlagen strider förberedelser av ett anfallskrig mot författningen. Men den relevanta straffrättsliga bestämmelsen, paragraf 80 i strafflagen, har utgått.

Det innebär att förberedelser för angreppskrig inte längre kan bestraffas enligt tysk lag.

20 augusti 2017

14 länders paralympiker stöder Ryssland

Paralympiker i 14 länder kräver att Rysslands paralympiker ska återfå medlemskapet i Internationella paralympiska kommittén (IPC).

De ryska paralympikerna utestängdes från OS i Brasilien i fjol för dopinganklagelser som fastän tvivelaktiga gällt ett fåtal.

18 augusti 2017

Vad ligger under Koreakonflikten?

Enligt Steve Mollman i Quartz Report är det Nordkoreas enorma mineraltillgångar som fungerar som en osynlig magnet på den amerikanska utrikespolitiken.
Tillgångarna har värderats till mellan 6 och 10 biljoner dollar (USA:s statsskuld är 20 biljoner dollar).

17 augusti 2017

Utmärkt men principiellt defekt

Thomas, Klaus, Katia, Elisabeth, Monika och Michael Mann.
Jan Myrdal har läst Tilmann Lahmes: Familjen Mann som just utkommit på Bonniers förlag.

Det är en bra bok, menar Myrdal, men med den principiella defekten att Thomas Manns äldre bror Heinrich - enligt Myrdal den större författaren av de två - har opererats bort ur familjen Mann.

Världen litar mer på Putin än på Trump

Rysslands president Vladimir Putin åtnjuter nu större förtroende i världen än hans amerikanske kollega Donald Trump. Det framgår av en opinionsundersökning publicerade av Pew Research Center.

I 22 länder uttryckte människorna förtroende för att Putin "gör mest rätt saker när det gäller internationella relationer." I 13 stater anses Trump ta de rätta stegen.

Urangruvorna i Ukraina har stannat

Gruvarbetarna vid Ukrainas urangruvor har gått i strejk. De har inte fått någon lön på tre månader. Den ekonomiska krisen i landet driver nu avindustrialiseringen till sitt logiska slut. För många står hoppet till att ta sig ut ur landet till EU och skaffa arbete, trots att visumfriheten med EU inte tillåter det.

16 augusti 2017

Polska konservativa rosenrasande på EU



"Europeiska unionen är bara ett annat namn för det fjärde riket!"
Polska konservativa går till storms mot Bryssel som anklagas för att bygga en kommunistisk tysk superstat.


15 augusti 2017

Ny rysk syn på Afghanistan?

”Afghanistan är bara en koloni för USA och de amerikanska
myndigheternas planer liknar ett återskapande
av (brittiska) Ostindiska kompaniet”, säger den förre
ryske ambassadören i Afghanistan, Zamir Kabulov i en intervju med tidningen Izvestija.


Han gör uttalandet med anledning av att Vita huset överväger en plan för att överföra de flesta av USA:s soldater i Afghanistan till privata entreprenörer.

14 augusti 2017

Nordkoreas raketmotorer kopplas till fabrik i Ukraina

President Porosjenko inspekterar fabriken som tillverkar
de ukrainska raketmotorerna.
Nordkoreas framgång med att testa en interkontinental ballistisk missil som tycks kunna nå USA blev möjlig genom att kraftfulla raketmotorer smugglats från Ukraina till Nordkorea.

Om uppgifterna i dagens New York Times bekräftas är det andra gången USA:s egna allierade tas med fingrarna i syltburken.

0,6 miljoner syrier har återvänt

Internationella organisationen för migration (IOM) meddelar att omkring 600 000 syrier har återvänt till sitt hem sedan årsskiftet.
 

Det är en stor framgång för den syriska regeringens fredsansträngningar, understödda av bl.a. Ryssland och Iran.


13 augusti 2017

Chomskys bomb: USA avvisade fredsinvit



Den amerikanske regimkritikern Noam Chomsky hävdar i den här videon att Nordkorea har lagt fram fredsförslag som USA tillbakavisat.

12 augusti 2017

Jan Myrdal: Albanskt exempel

Enver Hoxha (med blommor) och hans anhängare tågar in i Tirana 1944.
Peter Kadhammar har skrivit ett utmärkt undersökande reportage om Albanien. ("Vi som var så lyckliga. Liv och död i en kommunistisk diktatur." Natur och Kultur 2017. )

Rättare sagt om den grupp som - av säkerhetsskäl - levde i Kvarteret. Dit där ledningen med familjer samlats. Av säkerhetsskäl inte minst.

Särskilt de många fibbare som besökt Albanien då på sjuttiotalet bör finna den viktig och intressant.

11 augusti 2017

"Eld och raseri" efter "chock och fruktan"?

USA:s president Trump hotar Nordkorea med "fire and fury" (eld och raseri).

Under en liknande slogan - "shock and awe" (chock och fruktan) - invaderade USA 2003 Irak, vilket hittills kostat drygt en miljon irakier livet.

Då liksom nu ligger obelagda underrättelserapporter till grund för agerandet.

10 augusti 2017

Japans krigsförbrytelser i Kina

Skorstenarna i ångpannehuset tillhörande "enhet 731"
Kim Petersen har besökt ett kinesiskt museum över japanska krigsförbrytelser under andra världskriget och i synnerhet den beryktade Enhet 731.

Han berättar ingående om sitt besök.

09 augusti 2017

Rumänien köper vapen för 11,3 miljarder dollar

Rumänien, ett land vars fattiga medborgare man kan träffa vid snart sagt varje svensk ICA-handel, Lidl och tunnelbanestation, köper vapen för över elva miljarder dollar, motsvarande drygt 92 miljarder svenska kronor.

Man ska dessutom köpa Patriot-missiler för närmare fyra miljarder dollar från USA. Allt enligt Associated Press (AP) och NewYork Times.

07 augusti 2017

Macrons väljarstöd rasar (uppdaterad)

I början av augusti omtalades i pressen att Macron fått vidkännas det största fall i sympatier som uppmätts under hela den femte republiken; tio procentenheter på en månad, skriver Mats Loman.

Emmanuel Macron har varit om inte folkets så eliternas och massmediernas gullgosse sedan han kastade sig in i presidentvalskampanjen i början av 2017. Men nu sätter svårigheterna in.

04 augusti 2017

Kan EU stå emot USA:s nya sanktioner?

Ska Jean-Claude Juncker och Donald Trump lyckas
oskadliggöra USA-kongressens senaste förlöpning 
När president Trump i onsdags undertecknade nya sanktioner mot Ryssland, uttryckte han samtidigt sitt motstånd mot åtgärden. 

Lagen syftar till att straffa Moskva för dess påstådda inblandning i presidentvalet i 2016 och begränsa presidentens egen förmåga att ensidigt häva sådana sanktioner.

Lagen kommer "att driva Kina, Ryssland och Nordkorea mycket närmare varandra", sa Trump samtidigt som han undertecknade lagen som han kallade ett "allvarligt misstag".

03 augusti 2017

Ryska-amerikanska relationer i fritt fall

Med president Trumps underskrift på kongressens beslut om nya sanktioner mot Ryssland befinner sig relationerna i fritt fall.

Presidenten är bakbunden och Europa kommer troligen att som vanligt lyda diktaten från Washington.

Nästa steg kan bli en ny omgång av nukleär upprustning. Kongressen uppmanar Pentagon att bryta gällande internationella avtal.