12 juni 2017

Falska nyheter i Sveriges Radio?



10 juni larmade Sveriges radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren om att ”Ny lag kan begränsa friheten på nätet ytterligare i Ryssland”.

I själva verket finns ingen ny sådan lag. Det finns inte ens ett lagförslag, medger Persson Löfgren.

Men artikeln ligger kvar på Ekots hemsida.


”Ryska parlamentet duman överväger en ny lag som kommer att minska friheten på internet ytterligare. Om lagen antas förbjuds tjänster som gör det möjligt att kringgå blockerade sajter”, hette det i Maria Persson Löfgrens artikel.

”Redan i dag är det ryska nätet hårt kontrollerat och en censurmyndighet Roskomnadzor beslutar dagligen om nya blockeringar. Det kan handla om sidor som anses extremistiska eller nyhetssajter.
Särskilt hårt gäller restriktionerna rapporteringen om Ukraina, det är bland annat förbjudet att säga att Krimhalvön är ukrainsk och inte rysk. Oberoende mediers möjligheter har beskurits kraftigt i Ryssland, men nu kommer ett nytt lagförslag, som skärper censuren ytterligare.

Tjänster som VPN och Tor som gör det möjligt att komma åt sajter som är blockerade i Ryssland blir förbjudna om lagen antas. Ett första steg togs på fredagen, men det krävs tre omröstningar för att lagen ska bli verklighet.”

I stort sett ingenting av det ovan sagda stämmer med verkligheten. Roskomnadzor ingriper efter domstolsbeslut, precis som myndigheterna i vilket annat land som helst kan göra - och gör, för att förhindra lagbrott.

Att Ryssland skulle förbereda en lag som förbjuder att kringgå blockeringar tycks inte heller vara sant. Vad som är sant är att tjänster som ”Telegram”, f n Islamiska statens främsta kommunikationsmedel, sannolikt kommer att stoppas. Det är tjänster där det inte ens efter domstolsbeslut är möjligt att identifiera vem som avsänt ett meddelande och vem mottagaren är.

Den enda verkliga Internetnyheten i veckan var att Roskomnadzor förslår att den registreringsplikt som har funnits för större bloggar (över 3 000 besökare per dag) ska tas bort, eftersom den helt enkelt inte är praktisk.

Maria Persson Löfgren skriver i sin artikel att den påstådda nya lagen har antagits i en första läsning (av tre) i duman.

I ett mail till Ryska posten medger hon att lagförslaget ”inte formulerats än”. En anmodan till Ekot 11/6 att ta ner hennes artikel har lämnats obesvarad.

Ryska posten 12/6

PS.  Persson Löfgren ger medvetet intryck av att en LAG ("Ny lag..." i rubriken) antagits i en första läsning: "Ett första steg togs på fredagen, men det krävs tre omröstningar för att lagen ska bli verklighet."


Det finns ingen lag. Inget förslag har gått till första läsning.
Ett lagförslag ("projekt" i rysk terminologi) har lämnats in av tre ledamöter (Enat Ryssland, Kprf, Rättvist Ryssland). Det som behandlas där är hur beslut av domstol att stänga en webbsida ska kunna upprätthållas. Att av det dra slutsatsen att motionärerna vill att alla proxytjänster ska förbjudas är halsbrytande.










1 kommentar:

  1. Ja olyckan Maria. Hon bedriver en egen? agenda. Nämligen att leta upp negativa personer och framställa dem som representanter för ryssar i allmänhet. Hon har aldrig talat med någon för Rysslands största "oppositionsparti" KPRF. De existerar ju och representerar fler än de perifera personer, som vi fär höra. Hade en liten skriftväxling med henne angående reproduktionstalen i Ryssland där hon anför statistik från 1995 som aktuell. Hennes försvar var patetiskt men vidhöll att hon trots allt hade rätt.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.