31 januari 2017

Krismöte i FN om Iranmissiler

USA har begärt att FN:s säkerhetsråd ska sammanträda till ett krismöte med anledning av att Iran provskjutit ballistiska medeldistansmissiler. Begäran kommer från USA sedan Israels FN-ambassadör Danny Danon väckt frågan.

Enligt Danon utgör provskjutningarna  den 29 januari i närheten av staden Semnan öster om Teheran ett brott mot FN:s resolution 2231 från juli 2015, som förbjuder Iran att skjuta upp missiler som kan ha kärnvapen.



Iran hävdar att dess missiltest inte faller under FN-förbudet. Resolution 2251 kräver att Iran avstår från test av missiler "som skulle kunna bära kärnvapen".  Men eftersom Iran saknar kärnvapen menar man att missiltesten inte berörs av förbudet.


Teheran sade att iranska missiler aldrig kommer att utrustas med kärnstridsspetsar. I juli 2015 nådde Iran och sex internationella medlare (USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland)  en historisk överenskommelse i Wien i förhandlingarna för att lösa tvisten om Irans nukleära program.

Enligt avtalet ska Iran i utbyte mot att de ekonomiska sanktionerna hävs  införa betydande restriktioner för landets kärnprogram under en period av minst tio år. Fox News sätter Irans test av medeldistansmissiler i direkt samband med invigningen av USA:s president, medan andra källor säger att det är andra provuppskjutningen sedan juli 2015. Trump har tidigare fördömt avtalet med Iran som en absurd eftergift.Det har rapporterats att provutskjutningen gjordes på söndagen utanför staden Semnan i 225 kilometer från Teheran. Raketen flög cirka 966 kilometer innan den exploderade.

FN:s säkerhetsråd ska idag tisdag kl 17 GMT  hålla ett möte om Syrien med deltagande av FN: s särskilda sändebud Staffan de Mistura. Sedan ska frågan om Iran avhandlas.



Det är således två viktiga frågor där USA:s nya ledning kommer att bekänna färg. Trumps order till USA:s militärledning att förbereda inrättandet av "säkra zoner" i Syrien tyder på att han tänker fortsätta företrädarens politik med olaglig intervention i Syrien. Det återstår dock att se hur USA tänker agera konkret. Ska han fortsätta det krig i Irak som tre presidenter före honom har fört, det 16 år gamla kriget i Afghanistan, det nya kriget i Jemen där Obama redan placerat USA-soldater och kriget i Syrien, där USA har soldater på marken och har inrättat militärbaser på kurdkontrollerad mark.

Trump sa att han ville ha fred för att lösa problemen hemma. Ska han nu - som så många före honom - fly problemen hemma genom att fortsätta USA:s krig och rentav öppna nya fronter?

Den amerikanska vänstern är redan bortdribblad genom att "go bananas" över 90 dagars inreserestriktioner för sju länder. Att flera av dessa länder bombas av USA tycks helt bortglömt.

Enligt US News & World Report  ska mötet i säkerhetsrådet hållas tisdag 7 februari.

red

källa: War&peace.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.