27 december 2016

EU:s skrytbygge utmanar fattiga medlemmar

En glödande jättesfär lyser upp EU-byråkratins nya högkvarter som kostat 3,2 miljarder kronor att bygga. En förolämpning mot EU:s alla fattiga och problemtyngda medlemsländer.

När EU:s ledare träffas i mars för första gången i sitt nya högkvarter ska det vara i "glada" omgivningar. Golvet i stora konferenssalen är färgsatt som ett tivoli.


Fasadens 3 750 glasrutor  har monterats i renoverade ekfönsterkarmar i olika storlekar återvunnits från rivningsplatser i varje medlemsland. Budskapet: Ur ruinerna av det gamla ska en skinande ny union uppstå...

Det var länge sedan något möte i EU präglades av "glädje", konstaterar New York Times skadeglatt.

Storbritannien röstade i juni för att lämna blocket och många av de 27 resterande medlemsstaterna trilskas på olika sätt. Skuldkrisen i Grekland har lett till ett socialt elände som bara växer. I Italien går världens äldsta bank på knäna. Deutsche Bank måste betala ett skadestånd på 7,4 miljarder dollar till USA. I stort sett ingen vill ta emot invandrare från Mellanöstern och Afrika, en situation som omedelbart kan bli akut om EU:s avtal med Turkiet spricker.

2917 kan bli året då Frexit, Frankrikes motsvarighet till Brexit, tar fart. Opinionsmätningar visar att missnöjet med EU är störst i Frankrike, till och med större än i Storbritannien. Nationella frontens Marine Le Pen lovar utträde medan republikanernas Francois Fillon anlägger en starkt EU-kritisk ton.

Även i Nederländerna kan det bli regimskifte i EU-kritisk riktning och Angela Merkel sitter långt ifrån säkert i kommande val.

I den pågående krisen har den styrande kamarillan lyft frågan om en EU-armé. Motståndet är i stort sett 100-procentigt bland partierna i Tjeckien, Litauen, Nederländerna, Portugal, Rumänien och
Storbritannien och dominerar även i Italien.

Det är svårt att se att radikalt ÖKAD överstatlighet kan vara svaret på en kris som orsakats av att medlemsstaterna kräver ökat nationella handlingsutrymme. Det kan bara betyda ökad dominans frö Frankrike-Tyskland, i praktiken för Tyskland.

Ett förverkligande av den tyske kanslern Bethmann Hollwegs vision från första världskriget:
"...ett statsförbund runt det Tyska riket […] Man behöver inte ens tala om anslutning till centralmakten. Om man bara följer Europatanken leder den helt av sig själv till en sådan konsekvens." ((Kurt Riezler, rådgivare till Bethmann Hollweg)

"När ungdomsarbetslösheten är 50 procent och ännu mer, känner man  naturligtvis ingen entusiasm för Europa", - förklarade idag den tyske utrikesministern Franmz Walter Steinmeier för Deutsche Welle, men upprepade samtidigt mantrat att "Europa inte kommer att lösa sina problem med en återgång till nationella isolering".

http://www.ecfr.eu/article/commentary_5_graphs_that_explain_eu_foreign_policy_making_in_2017_7209, 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.