30 december 2016

Trepartssamtal om Afghanistan i Moskva

Nattligt Kabul.
En konferens  om Afghanistan med representanter för Ryska federationen Folkrepubliken Kina och Pakistan hölls i Moskva 27 december.

En talesman för de afghanska talibanerna välkomnade resultatet av samrådet i Moskva. Enligt afghanska medier idag har presssekreteraren vid talibanernas kontor i Qatar, Suha Shokhi, sagt att mötet var välkommet, i synnerhet uppmaningen till talibanerna att delta i nästa förhandlingsrunda.

29 december 2016

Freden får ny chans i Syrien

Vy över Damaskus och UImmayadmoskén.
Ryssland kommer att minska sina styrkor i Syrien, dock utan att ge upp kampen mot internationell terrorism, sade Rysslands president Vladimir Putin idag."Jag instämmer med försvarsministeriet förslag att minska vår militära närvaro i Syrien, samtidigt som vi definitivt kommer att fortsätta kampen mot internationell terrorism och fortsätta att stödja den legitima syriska regeringen. "

27 december 2016

EU:s skrytbygge utmanar fattiga medlemmar

En glödande jättesfär lyser upp EU-byråkratins nya högkvarter som kostat 3,2 miljarder kronor att bygga. En förolämpning mot EU:s alla fattiga och problemtyngda medlemsländer.

När EU:s ledare träffas i mars för första gången i sitt nya högkvarter ska det vara i "glada" omgivningar. Golvet i stora konferenssalen är färgsatt som ett tivoli.

Polen köper ryska missiler

Det polska försvarsministeriet har undertecknat ett långsiktigt avtal om att köpa ryska bärbara luftvärnsraketer av modell Perun.

Undertecknandet skedde vid en ceremoni i närvaro av försvarsminister Antoni Macierewicz (bilden). 


25 december 2016

Ryskt passagerarplan kraschade på väg till Syrien

Ryssland kommer grundligt utreda alla omständigheter kring flygkraschen i Svarta havet i närheten av Sotji, sade premiärminister Dmitrij Medvedev idag söndag.

Det var ett plan av modell Tu-154 som kraschade. 92 personer fanns ombord, men inga överlevde.

22 december 2016

Hur kunde det bli så här?



Året har dominerats av Syrien, Aleppo  och de förgiftade relationerna USA-Ryssland som smittar av sig på Europa.
Hur kunde det bli så här?

Den kände londonbaserade kanadensiske journalisten Gwynne Dyer granskar i The Hill Times, Kanada, 19 december USA:s retorik om Aleppo.

21 december 2016

Karlov begravs som hjälte

Vladimir Putin har skjutit upp sin årliga stora presskonferens för att delta i begravningen av den ryska ambassadören som mördades i Turkiet, Andrej Karlov i morgon torsdag
 
Den stora presskonferensen börjar istället vid lunchtid på fredag, den 23 december.

19 december 2016

Varför vann Trump?

Fortfarande rasar debatten om hur "en sådan som" Donald Trump kunde vinna valet i USA? President Obama ägnade sitt sista tal som president åt att försöka skylla på Putin, vilket låter som ett Hollywood B-scenario.
En rysk tankesmedja, "Minchenko Consulting", har listat ett antal myter om Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet.

18 december 2016

Inga sjukhus, inga skolor i rebellernas Aleppo


Gröna bussar och ambulanser har ombesörjt evakueringen av alla som
önskat lämna östra Aleppo och förflyttas till Idlib.
- Det fanns ingen "opposition", inga "humanitära organisationer" eller "aktivister för de mänskliga rättigheterna" i östra Aleppo, i stället fanns en total skräck bland de människor som tvingades leva bland rebellerna, säger generalmajor Igor Konasjenkov som är talesman för den ryska insatsen.
De syriska regeringstrupper som gått in i östra Aleppo har funnit jättelika lager av spannmål, som kastar ett märkligt ljus över de västliga larmen om svältkatastrof. Där fanns Nato-tillverkade vapen och ammunition för flera år.

17 december 2016

FBI dementerar rysk hackning

FBI-chefen James Comey
I ett telefonsamtal med Donald Trump har FBI-chefen James Comey försäkrat den tillträdande presidenten att det inte finns några trovärdiga bevis för att Ryssland genom hackare skulle ha påverkat det amerikanska presidentvalet.

Man har helt enkelt inte kunnat ringa in vem och vilka som låg bakom hackningen av Demokratiska nationella kommittén och e-post från John Podesta, ordförande i Hillary Clintons  presidentvalskampanj.

16 december 2016

Att skriva i det snöpta Sverige

Bild: Leif Zetterling
Vad får sägas och vad får diskuteras i Sverige? Hur kommer det sig att Sverige utomlands uppfattas som ett likriktat land? Om detta skriver författaren Jan Myrdal, nyss utkastad ur Svenska Clartéförbundet efter 74 år i dess krets.

Svenska medier fnyser upprört när Sverige i Danmark och Norge skildras som ett andligt likriktat land. Men så uppfattas Sverige faktiskt "därute ". För två år sedan inbjöds jag därför av "Université de Caen Basse-Normandie" att tala om "Den intellektuelle och makten. Sverige och den offentliga lögnen". Universitetet hade valt titeln.

15 december 2016

3 000 rebeller lämnade Aleppo idag

Den syriska armén har nu tagit kontroll över alla distrikt i Aleppo, sade en talesman för den ryska generalstaben generallöjtnant Victor
Poznichir idag torsdag enligt TASS.

Poznichir tillade att mer än tre tusen rebeller frivilligt lämnat Aleppo, varav mer än hälften beviljats amnesti. Många valde att
bussas till Idlib, som dock står under hård beskjutning av regeringen, men från Idlib hoppas de kunna ta sig norrut, närmare den turkiska gränsen.

14 december 2016

Robert Fisk om Aleppos befrielse

Många av "rebeller" som vi i Väst har stött är bland de grymmaste och mest hänsynslösa soldaterna i Mellanöstern... vi har medvetet ignorerat rebellernas beteende i Aleppo.

Så skriver nestorn bland västliga Mellanösternkorrespondenter, Robert Fisk i en rasande uppgörelse i med västligt hyckleri i dagens Independent.

- Västerländska politiker, "experter" och journalister kommer att behöva starta om sitt historieberättande under de närmaste dagarna nu att Bashar al-Assads armé har återtagit kontrollen över östra Aleppo.

12 december 2016

F d sovjetare tycker det var bättre förr


En majoritet av människorna i det forna Sovjetunionen som upplevt både hur det var då och hur det är idag säger att det var bättre på Sovjettiden.

Enda undantagen är Uzbekistan och Tadzjikistan.

USA-flyg dödade 90 regeringssoldater i Irak

Minst 90 irakiska soldater har mist livet när stridsflygplan från US Air Force (USAF) felaktigt angrep en regeringsposition i Mosul, uppger ryska media med hänvisning till en anonym armékälla.

Det var i fredags som soldater från den 9:e pansardivisionen i irakiska armén attackerades. Åtta infanteristridsfordon samt fyra
Humveebilar slogs ut. 90 soldater omkom och ett 100-tal skadades.

09 december 2016

Lögn, förbannad lögn och statistik

Det finns nästan ingen statistisk uppgift som är så svår som att fånga fattigdomen i världen. Det mesta som skrivs är vilseldande. BBC säger exempelvis att medelinkomst i världen är 10 000 dollar per år .

Få bryr sig om att läsa det finstilta.


08 december 2016

"Toppmötet" en skam för SVT

https://www.allriot.com/shop/tony-blair-mugshot-political-t-shirt

Föreningen IrakSolidaritet protesterar kraftfullt mot SVT:s planer att låta Fredrik Reinfeldt intervjua Tony Blair, Condoleezza Rice, Anders Fogh Rasmussen och Jens Stoltenberg för programmet "Toppmötet".

Till: hanna.stjarne@svt.se; jan.helin@svt.se
Bästa Hanna Stjärne och Jan Helin!

Tony Blair är, vid sidan av USA:s president George W Bush, den främste ansvarige för den brottsliga USA-ledda invasionen av Irak 2003 och dess följder:

06 december 2016

Fria val på Kuba?


Palme och Castro 1975. På 1980-talet  mördades den ene och
den andre dömdes ut som "diktator".
I samband med Fidel Castros bortgång har nästan inte något svenskt massmedium, någon enda dagstidning kunnat låta bli att kasta glåpord efter honom och håna Kuba som en "diktatur".

Fidel Castro "förbjöd fria val" heter det, när det är alldeles precis tvärtom.


Ännu på 60- och 70-talen var det omöjligt att kalla det just befriade Kuba för en "diktatur". Sveriges bedrev ett omfattande utvecklings-samarbete med Kuba fram till 1980, då det avbröts,

03 december 2016

Rosenbergs söner vädjar om att mamman ska rentvås

Michael, till vänster, och Robert Meeropol, söner efter de avrättade USA-kommunisterna Julius och Ethel Rosenberg, poserar med ett gammal fotografi innan de försöker överlämna ett brev till president Obama om åtgärder som skulle rentvå deras mamma.

Rosenberg avrättades 1953 efter att ha dömts för påstått atomspionage för Sovjets räkning. Dokument som frisläpptes i juli 2015 från den "grand jury" som förhörde vittnen visar att Ethel aldrig berördes av ett avgörande vittnesmål som hennes bror David Greenglass avgav.