Presskonferens med "Statliga kommittén för undantagstillstånd" 19
augusti 1991. (Fr.v. Tiziakov, Starodubtrsev, Pugo, Janajev, Baklanov). |
För 25 år sedan inträffade en kupp i Sovjetunionen. Men vems var kuppen? Eller var det en kupp och en motkupp?
Med anledning av 25-årsdagen av GKTjP:s bildande höll den ryske kommunistledaren Gennadij Ziuganov en presskonferens på TASS kontor i Moskva i torsdags.
Med anledning av 25-årsdagen av GKTjP:s bildande höll den ryske kommunistledaren Gennadij Ziuganov en presskonferens på TASS kontor i Moskva i torsdags.
Förkortningen GKTjP betyder "Statskommittén för undantagstillstånd" och bestod av elva personer som gjorde ett försök att ta makten i ett krisdrabbat Sovjet-unionen. Försöket varade bara tre dagar 19-21 augusti 1991 men fick långtgående följder, framför allt Sovjetunionens upplösning 31 december samma år.
Enligt Ziuganov var det en konstlad kris i den sovjetiska ekonomin som framkallat akut varubrist och införandet av ransoneringskuponger på basvaror. I själva verket hade sovjetekonomin vuxit med 20 procent under 11:e femårsplanen 1981-85. Men Gorbatjov fattade en rad felaktig beslut som ledde till akut varubrist.
I april 1990 antogs en lag som rättsligt reglerade införandet av undantagstillstånd. Enligt Ziuganov innebar redan detta ett erkännande av att undantagstillstånd kunde bli nödvändigt. I mars 1991 lät Gorbatjov själv bilda en kommission för införande av undantagstillstånd bestående av nio personer, exakt desamma som ett halvår senare försökte ta makten (endast två personer tillkom - agrarpolitikern Starodubtsev och industriledaren Tiziakov),
I juni krävde USA-ambassadören Matlock att Boris Jeltsin, som då befann sig i USA, skyndsamt skulle återvända. 29-30 juli hölls ett hemligt möte mellan Gorbatjov, Jeltsin (då ledare för den ryska rådsrepubliken som just utropat sin "självständighet") och Nazerbajev (Kazakstans ledare). De beslutade att 20 augusti underteckna ett nytt unionsavtal, som skulle omvandla Sovjet till en lös federation. Avtalsförslaget offentliggjordes först i mitten av augusti.
När GKTjP samlas 17 augusti var det enligt Ziuganov i det legitima syftet att dels återinföra en ordning som innebar att sovjetisk lag skulle gälla i hela Sovjetunionen (vilket Ryssland under Jeltsin hade upphört att göra), dels korsa planerna på ett nytt unionsavtal.
Enligt Ziuganov var GKTjP en reaktion på vad som i praktiken var en kupp av Gorbatjov, Jeltsin, Aleksandr Jakovlev och utrikesminister Sjevardnadze. (Partiideologen Jakovlev hade uteslutits ur det sovjetiska kommunistpartiet två dagar före bildandet av GKTjP).
Men GKTjP:s maktövertagande var illa förberett och inga försök gjordes att mobilisera folket, menar Ziuganov. Den första kvällen uttalade en rad ledare för Sovjets delrepubliker sitt stöd för GJKTjP. Först ut var Ukrainas Kravtjuk.
Ingenstans utanför Moskva förekom några protester mot åtgärderna och i Moskva begränsades demonstrationerna till 70 000 deltagare, vilket dock räckte för att skapa bilden av en besegrad kupp.
Ledarna för GKTjP handlade obeslutsamt, underlät att arrestera Jeltsin, sammankallade inte folkkongressen och uppmanade inte folket att gå ut på gatorna för att rädda Sovjetunionen från ödeläggelse.
Följderna blev betydande. Gorbatjovs "perestrojka" övergick under Jeltsins ledning till vad filosofen Aleksandr Zinovjev kallade "katastrojka". I oktober 1993 lät Jeltsin sina stridsvagnar skjuta sönder det ryska parlamentet (till gratulationer av bl.a. Sveriges Carl Bildt), två krig avlöste varandra i Tjetjenien med 120 000 döda till följd; 1998 gjorde landet statsbankrutt, vilket 2008-09 följdes av den internationella finanskraschens verkningar.
Enligt en färsk västlig undersökning (McKinsey-institutet) anser 71 procent av invånarna i Armenien som är äldre än 35 år och alltså har upplevt Sovjetunionen, att det var bättre på sovjettiden. I Azerbajdjan är siffran 69 procent, i Ryssland 64 procent, i Kazakstan 61 procent, I Ukraina, Moldavien och Kyrgyzstan 60 procent och i Georgien 51 procent.
GKTjP slogs ner och medlemmarna arresterades. Repressalierna blev dock förhållandevis milda eftersom Jeltsin och de som stod bakom honom visste att hans maktbas var begränsad till en liten grupp i Moskva.
Gennadij Janajev, GKTjP:s ordförande, satt fängslad till mars 1994, då han frisläpptes och fick en post vid Ryska internationella turistakademin. Han dog av lungcancer 2010.
Boris Pugo, sovjetisk inrikesminister, sköt sig 22 augusti 1991.
Vladimir Krjutjkov, sovjetisk KGB-chef, satt fängslad till 1994, då han återupptog kritiken den nya liberala eliten och avled 2007.
Valentin Pavlov, premiärminister, frisläpptes 1993 och blev vice ordförande i "Fria ekonomiska sällskapet", avled 2003.
Dmitrij Jazov, Sovjetunionens försvarsminister och den siste av Sovjetunionens marskalkar, frigavs efter 18 månader och blev med Putins makttillträde chefsrådgivare i försvarsministeriets avdelning för internationellt militärt samarbete. 2014 förlänades han den ryska hedersorden för "stora insatser inom värdefulla samhällsaktiviteter".
Oleg Sjenin, politbyråmedlem, deltog efter frigivningen 1993 i bildandet av ett litet kommunistparti (UKP-SUKP). I den egenskapen träffade han Nordkoreas Kim Jiong Il 1997, avled 2009.
Oleg Baklanov, sovjetisk minister för rustningsindustrin, kunde efter frigivningen inträda som styrelse-ordförande i Rosobbsjtjemasj, ett statsföretag som bygger stridsflygplan och interkontinentala missiler.
Anatolij Lukjanov, var ordförande i Högsta sovjet. 1993 deltog han i bildandet av det ryska kommunistpartiet och valdes till duman 1993, 1995 och 1999, varefter han övergick till oljeindustrin.
Valentin Verennikov, sovjetgeneral och biträdande försvarsminister som bl.a. lett en miljon soldater i saneringen av Tjernobyl. Han var den ende som vägrade att acceptera amnesti men frikändes 1994 av en domstol från anklagelsen om högförräderi. 2003 deltog han i bildandet av partiet Rodina. 2009 avled han.
Vasilij Starodubtsev, ordförande i sovjetiska bondeförbundet. Frigavs 1992, deltog i bildandet av ryska agrarpartiet (senare förenat med Putins "Enat Ryssland") och var guvernör i Tula 1997-2005. Avled 2011.
Aleksandr Tiziakov, sovjetisk industriledare, övergick efter frigivningen 1994 till privat affärsverksamhet Kandiderade utan framgång till duman för kommunisterna 1995, 1999 och 2003.
kprf.ru, rferl.org, tass 18/8