03 april 2025
Trumps nya tullar
Kommer det att fungera? Stålproducenter jublar, men ekonomer som Jeffrey Sachs tvivlar.
I sitt tal i går hävdade Trump i förbifarten att den stora depressionen "aldrig skulle ha hänt om USA hållit fast vid tullpolitiken", dvs. de drakoniska tullåtgärder 1930 som många har utpekat som skyldiga till att depressionen i USA i praktiken varade ända till utbrottet av andra världskriget.
red
Tullar gör amerikanerna fattigare
Jeffrey Sachs samtalar med Judge Napolitani om Trumps tullpolitk som han dömer ut fullständigt. Han gör förutsägelsen att USA:s underskott i betalningsbalansen inte kommer att minska, priserna kommer att gå upp och det amerikanska folket kommer att bli fattigare.
Han påpekar en annan sak: tullar är skatter. Inte ens kung George på 1700-talet kunde beskatta de amerikanska kolonisterna utan ett beslut i parlamentet. Vad har hänt med det här landet som gör att ingen ställer frågor? säger Sachs.
02 april 2025
Har fredsprocessen stannat innan den börjat?
![]() |
Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu talar inför delegationer från Ryssland och Ukraina. |
Den fredsprocess kring Ukrainakriget som kom igång 25 mars tycks redan ha tappat fart. Inget möte Trump - Putin är inplanerat och Kiev fortsätter att angripa ryska - och internationella energianläggningar - i strid med avtalet från Saudiarabien.
Orsakerna till att fredsprocessen tycks ha avtannat är flera.
01 april 2025
Suddiga konturer av USA:s nya strategi
I oktober 2024 gav Donald Trump en intervju hos talkshow-värden Tucker Carlson där han klargjorde sin administrations viktigaste utmaning på den internationella arenan: att hålla Ryssland borta från Kina, eftersom han identifierade Kina som det största hotet mot USA under 2000-talet.
Detta innebär en omläggning av kärnan i stormaktssystemet, som består av just dessa tre länder, skriver Mauricio Metri på Strategic Culture.
Fyra snack om freden
På Svensk-ryska vänskapsföreningens hemsida har nu fyra samtal publicerats inom ramen för webseminariet "Ge freden en chans!".
Detta seminarium skulle ursprungligen ha ägt rum i Rågsveds Folkets hus. Men se där dök det upp ett u undervattensskär i form av en "demokratisk värdegrund" som talar om betydelsen av att bekämpa diskriminering!
Senare dök samma blindskär upp i Skarpnäcks kulturhus som drivs av Stockholms stad och är skyldigt att tillämpa oväld i sin myndighetsutövning.
Nu prövas Stockholms stads diskriminering av Svensk-ryska vänskapsföreningen i kammarrätten. För övrigt gällde föreningens begäran att få hyra lokal exakt samma hörsal där föreningen bildades 2016. Men "värdegrunden" innehåller nu tydligen andra bullar.
Hur som helst har fyra tilltänkta talare nu intervjuats av Tobias Ljungvall som skulle vara moderator på det inställda seminariet.
Barbara Hagel resonerar på temat "Vill ryssarna ha krig?"
Jan Hagberg om svensk russofobi
Christian Pavon om BRICS
Stefan Lindgren tecknar en tidslinje över Ukrainakriget.
red
Katastrofalt läge för ukrainsk trupp i Kursk
Den Moskvabaseade irländska journalisten Chey Bowes skriver på X att de ryska väpnade styrkornas seger över den ukrainska invasionsarmén i Kurskregionen är fullständig.
Journalisten nämner uppgifter om de ukrainska förlusterna som vittnar om en "katastrof" för Kiev.
WSJ - "Inga bevis" för ryska kabelsabotage
Incidenterna gällde fartyg som färdats till och från ryska hamnar och inkluderade skador på en gasledning i Finska viken i oktober 2023 och ett brott på EstLink 2-kabeln i december förra året.
I varje enskilt fall har fartyg med rysk koppling pekats ut, men trots misstankar har inga bindande bevis dykt upp.
I januari, under förevändning att skydda undervattensinfrastrukturen i Östersjön, lanserade Nato ett nytt patrulluppdrag "Baltic Sentry". Den belgiska marinens befälhavare Erik Kockx, vars insatsstyrka är en del av uppdraget, berättade dock för WSJ att hans team till stor del fungerar "som säkerhetskameror", och tillade att det fortfarande är oklart om Natos närvaro har haft en effekt på vattenvägens säkerhet.
WSJ noterade också att Östersjöbotten är full av vrak och oexploderad ammunition från de två världskrigen, vilket potentiellt kan bidra till incidenter som kabelbrott. Ett annat problem som förvärrar situationen är bristen på centraliserad data om undervattensinfrastruktur eftersom den mesta informationen innehas av nationella regeringar eller privata företag.
I januari rapporterade Washington Post att det rådde enighet bland amerikanska och europeiska underrättelsetjänstemän om att Ryssland inte var skyldig till incidenterna i Östersjön. Enligt den rapporten antydde sekretessbelagd underrättelsetjänst och avlyssnad kommunikation att kabelbrotten sannolikt var "sjöolyckor" som involverade underutbildade besättningar och dåligt underhållna fartyg.
rt.com (förbjudet i EU)