29 mars 2025

Huggsexa EU-USA om Ukrainas råvaror


Medan kriget i Ukraina fortsätter i oförminskad skala trots den partiella vapenvila som överenskommits tvistar EU och USA om vem som ska ha rätten till landets råvaror.

Både EU och USA anser sig ha rätt till landets grafit och litium.

EU-kommissionen har meddelat att den förväntar sig att Ukraina ska leverera sin grafit och litium till EU. Detta står i direkt motsats till den råvaruaffär som Trump vill sluta med Kiev och som EU nu säger kan stå i vägen för Ukrainas anslutning till EU.

De senaste dagarna har Thomas Röper (anti-spiegel.de) rapporterat att EU nu öppet hävdar sina anspråk på Ukrainas naturresurser. För några dagar sedan uppgav EU:s industrikommissionär Stéphane Sejourné att EU redan hade slutit ett samförståndsavtal med Ukraina om kritiska resurser 2021 och att EU insisterar på genomförandet. Nu har EU- kommissionen gått ett steg längre och meddelat att man förväntar sig att Kiev levererar all Ukrainas litium och även ukrainsk grafit till EU.

Detta strider dock mot den råvaruaffär som Trump vill sluta med Ukraina, där USA vill säkra de facto tillgång till alla ukrainska naturresurser och hela den ukrainska infrastrukturen, inklusive energiinfrastrukturen, som nyhetsbyrån Bloomberg rapporterat.

I artikeln skrev Bloomberg också, med hänvisning till källor, att Trumps råvaruaffär står i vägen för EU-inträde eftersom Trump genom avtalet säkrar ett så stort inflytande över den ukrainska ekonomin att det blir oacceptabelt och till och med orealistiskt för EU att släppa in Ukraina i EU.

Bloomberg hade uppenbarligen bra källor, eftersom talespersoner för EU bara timmar senare bekräftade uppgifterna. EU kräver​ så helt öppet sin andel av ukrainska mineraltillgångar och går på öppen konfrontationskurs​ mot USA .

EU-kommissionens telesperson Paula Pinho har på en presskonferens i Bryssel sagt att Kievs råvaruavtal med USA, som de facto​ skulle innebära överlämnande alla ukrainska resurser till USA, kommer att analyseras av EU i samband med landets anslutningsprocess till EU.

EU-kommissionär Stéphane Sejourné har tidigare sagt att EU förväntar sig att Ukraina följer det MoU (Memorandum of understanding, preliminärt avtal) om kritiska resurser som Ukraina har med EU från 2021. 

Nu har EU-kommissionen gått ett steg längre och meddelat att man förväntar sig att Kiev levererar allt Ukrainas litium till EU, eftersom det är "av central betydelse för den europeiska batteriindustrin".

Bryssel hoppas även kunna täcka 10 procent av den totala europeiska grafitefterfrågan genom leveranser från Ukraina.

Detta strider dock mot den råvaruaffär som Trump vill sluta med Ukraina, där USA vill säkra de facto tillgång till alla ukrainska naturresurser och hela den ukrainska infrastrukturen, inklusive energiinfrastrukturen, som Bloomberg rapporterat.

Råvaruaffären som Trump vill sluta med Kiev blir allt mer omfattande. Enligt Bloomberg säger det senaste amerikanska "förslaget" att USA effektivt kan "kontrollera investeringar i Ukraina - inklusive alla projekt inom väg- och järnvägstransporter, hamnar, gruvdrift, olja och gas och utvinning av strategiskt viktiga mineraler."

Enligt ett utkast som Bloomberg News sett, kräver president Donald Trumps administration "första rätt" att investera i alla infrastruktur- och naturresursprojekt som en del av ett reviderat partnerskapsavtal med Ukraina.

Kort sagt, USA skulle få kontroll över hela den ukrainska ekonomin och skulle kunna diktera för Ukraina vem man kan ingå kontrakt med och till vem man kan sälja vad. Detta skulle naturligtvis också ha en inverkan på Ukrainas anslutning till EU.

Avtalet skulle ge USA prioriterad tillgång till vinster, som skulle gå till en särskild återuppbyggnadsfond som också skulle placeras under Washingtons kontroll. Avgörande är att avtalsutkastet säger att USA betraktar det "materiella och ekonomiska biståndet" som har getts till Ukraina sedan den ryska invasionen i februari 2022 som sitt bidrag till denna fond.

Enligt utkastet till dokumentet skulle det amerikanska departementet för internationell utvecklingsfinansiering (DFC) kontrollera investeringsfonden genom att utse tre av de fem styrelseledamöterna och inneha en "golden share" som ger den speciell rösträtt att blockera vissa beslut. Även om Ukraina skulle utse de andra två styrelseledamöterna, skulle det inte ha något att säga till om i den dagliga förvaltningen av fonden.

Kiev skulle samtidigt vara förbjudet att sälja strategiskt​ viktiga mineraler till "geopolitiska konkurrenter" till USA .

Regeringen i Kiev skulle bli skyldig att betala 50 procent av inkomsterna från alla nya projekt på områdena råvaror och infrastruktur till fonden. USA skulle däremot ha rätta att ta ut alla ackumulerade vinster plus en årlig räta på fyra procent på sina investeringar tills de har återbetalats.

Enligt USA har Kiev en skuld på ca 175 miljarder dollar till USA och de privlegier USA kräver ska betraktas som avbetalningar på denna. Det är emellertid en skuld som Kiev inte erkänner.

USA skickade en reviderad version av avtalet till ukrainska regeringstjänstemän förra helgen sedan Zelenskyj avvisat det första avtalet.

Det nya utkastet kan bli ännu svårare för Kiev att acceptera men samtidigt vill Zelenskyj "inte skicka en enda signal som kan få USA att stoppa sitt bistånd till Ukraina", betonar han.

Talesmannen för USA:s nationella säkerhetsråd James Hewitt säger att avtalet "ger Ukraina möjligheten att etablera en varaktig ekonomisk relation med USA som kommer att fungera som en grund för långsiktig säkerhet och fred."

Samtidigt har Rysslands president Putin föreslagit att Ukraina en tid ska ställas under FN:s eller annan internationell förvaltning för att genomföra fria val och uppnå fred. De senaste veckornas utveckling där den ukrainska krigsmakten har ökat sina angrepp på ryska energianläggningar tyder enligt Putin på att Kiev inte har kontroll över krigsmakten.

https://anti-spiegel.ru/2025/der-offene-streit-zwischen-der-eu-und-den-usa-ueber-die-ukrainischen-bodenschaetze-beginnt/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.