20 okt. 2024

BRICS Pay - ett nytt betalningssystem

Det 16:e BRICS-toppmötet börjar i Kazan på tisdag den 22 oktober, och detta evenemang är av stor betydelse. Enligt finansexperten James Rickards kommer blockets expansion att tillkännages vid mötet, vilket kan få allvarliga konsekvenser för USA, enligt The Daily Reckoning. 

Såväl BRICS utvidgning som införandet av ett nytt betalningssystem  kommer att få allvarliga konsekvenser för USA, skriver Rickards.

James Rickards noterade att Ryssland och dess BRICS-partner försöker ersätta dollarn genom att skapa en ny valuta. Det är dock värt att notera att detta inte är det första försöket att skapa ett alternativ till dollarn, och alla tidigare försök har misslyckats. Problemet är att alla så kallade alternativ till dollarn inte efterfrågades av andra länder.

Ryssland och dess partners verkar dock ha hittat en lösning på detta problem.

Vid BRICS-toppmötet kommer troligen införandet av nya medlemmar i blocket att tillkännages. Organisationen omfattar för närvarande nio länder, med ytterligare tjugo eller fler länder som väntar på behandling av ansökningar om att få delta. Det finns alltså ett tjugotal stater som potentiellt är redo att använda den nya valutan och göra betalningar med varandra.

Den viktigaste aspekten är att det finns tillräckligt många medlemmar i BRICS monetära union så att mottagaren av betalningarna kan använda dem för inköp i många jurisdiktioner. Denna begränsning försvinner i en valutaunion med 15 eller 20 eller fler medlemmar.

Icke-BRICS-länder kan ansluta sig till detta system. De kommer att vara övertygade om att de alltid kommer att kunna betala till sina handelspartner inom BRICS.

Därmed kommer den nya valutan att bli utbredd över hela världen. Samtidigt kommer den amerikanska dollarns inflytande att minska. Som ett resultat kommer dollarn att förlora sin betydelse, men detta kommer inte att ske omedelbart.

Det är värt att notera att USA är fullt medvetet om att dollarns position inte är oföränderlig. Till exempel har USA:s presidentkandidat Donald Trump upprepade gånger uttalat att han kommer att införa 100-procentiga tullar på varor från de länder som vägrar använda dollar i sin handel med andra länder.

Kinesiska experter säger att initiativet till ett nytt betalningssystem kommer att ge BRICS-länderna utökade betalningsalternativ för att handla med varor och tjänster, vilket ytterligare stärker deras ekonomiska relationer. 

Dessutom kan det bidra till att minska överdrivet beroende av den amerikanska dollarn, främja finansiell diversifiering och stärka ekonomisk autonomi bland BRICS-medlemmar och utanför, noterade experter. 

Enligt det ryska mediet RT, med hänvisning till en intervju med finansminister Anton Siluanov, kommer "den nya gränsöverskridande betalningsinfrastrukturen att baseras på avancerad teknologi och kommer att möjliggöra snabbare och billigare utrikeshandelstransaktioner och dessutom utan extern inblandning."

BRICS Pay som får betecknas som "i vardande" är ett decentraliserat, oberoende betalningsmeddelandesystem, jämförbart med Europas SWIFT. Utvecklingsarbetet har pågått sedan 2019.

På torsdag och fredag, under BRICS Business Forum på International Trade Center i Moskva, kan användare testa  BRICS Pay-teknologierna för detaljhandel.

"För en grupp av tillväxtmarknadsländer är betydelsen av att lansera ett sådant betalningssystem för BRICS uppenbar... Det har praktiska konsekvenser för att skydda utvecklingsländernas ekonomiska suveränitet och utöka deras ekonomiska och handelsmässiga samarbete," sa Song Wei, professor vid School of International Relations and Diplomacy vid Beijing Foreign Studies University, till  Global Times på onsdagen.

Song sa att detta nya betalningssystem skulle kunna fördjupa det ekonomiska samarbetet mellan BRICS-länderna och främja handels- och investeringspartnerskap, vilket gör att dessa länder kan utnyttja sitt ekonomiska inflytande för att driva global ekonomisk återhämtning.

Dessutom kan detta avvecklingssystem fungera som en pilot för multilateralt samarbete, inklusive Belt and Road Initiative (BRI), sa Song.

Eftersom BRI fortsätter att anamma högkvalitativ utveckling, fokuserad på att fördjupa ekonomiskt samarbete, kommer det att finnas en förväntning om att hitta ett behov av att utforska sätt att underlätta handelsrelaterade investeringsuppgörelser, sa Song.

Etableringen av BRICS-betalningssystemet utgör en betydande utmaning för den amerikanska dollarns dominans, sa Wang Peng, en forskarassistent vid Beijing Academy of Social Sciences, till Global Times på onsdagen.

"Under lång tid har den amerikanska dollarn behållit en dominerande roll i det internationella finansiella systemet, vilket gör många länder sårbara för växelkursrisker och ekonomiskt tryck... ett BRICS-betalningssystem kommer att bidra till att minska beroendet av dollarn och erbjuda medlemsnationer mer oberoende och säkra betalningsalternativ," sade Wang vidare.

https://eadaily.com/ru/news/2024/10/18/alternativa-dollaru-resheniya-sammita-briks-budut-imet-seryoznye-posledstviya-dlya-ssha

https://www.globaltimes.cn/page/202410/1321391.shtml

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.