10 sep. 2024

Rapport ljuger om dödstal i Ukraina


SVT-Rapport påstod lögnaktigt att Ryssland dödat över 10 000 civila i Ukraina.

Sanningen är att nära 12 000 civila dödats sammanlagt i kriget, enligt FN-statistik men det inkluderar alla dem som dödats av ukrainsk militär.
Påståendet i Rapport framfördes närmast som en förklaring till att Ukraina nu skamlöst angriper civila målöver stora delar av europeiska Ryssland.

Med tanke på att dessa attacker sker på uppfodran och med teknisk hjälp av Nato, inser var och en allvaret. Ukrainas drönarsvärmar mot civila mål djupt in i Ryssland är en levande illustration till det säkerhetshot som Ryssland talade om 2021 - men som ingen i väst ville lyssna till.

Av vittnesmål från ukrainska militärer vet vi att Kiev planerat att minera kärnkraftverket i Kursk, vilket vore en katastrof för hela Europa. Det ukrainska hotet måste stoppas - och Ryssland gör det, men till ett högt pris.

FN:s rapportörersäger ingenting om vem som har dödat vem eller hur det gått till. Det är en grov statistik. 9 153 personer sägs ha dödats på ukrainskkontrollerat område och 2 590 på ryskkontrollerat område.

Men den indelningen säger i sin tur ingenting. FN medger att rapportyeringen från Donetsk och t ex Mariupol är ytterst ofullständig. Och när ukrainska styrkor beskjuter de framryckande ryska styrkorna och dödar civila hamnar det under posten "på ukrainskkontrollerat område".

Utan att på något sätt försköna krigets fasor måste varje nykter iakttagare medge att Ryssland i huvudsak angripit militära mål och infrastruktur av militär betydelse.

Hur som helst är SVT-Rapports påstående att Ryssland har "dödat fler än 10 000 civila sen februari 2022" lögnaktigt och måste dementeras.

För övrigt började Ukraina-kriget inte 2022 utan 2014 när befolkningen i Donbass utpekades som terrorister och en junta i Kiev, som hjälpts till makten av USA, började beskjuta civila som "terrorister" i en "anti-terroristisk operation" (ATO).

I februari 2022 hade kriget redan skördat ca 15 000 civila, huvudsakligen i Donbass.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.