13 sep. 2024

Går Nato i krig?

JASSM, missilen som kan förvandla Ukrainakriget till en direkt konflikt Nato-Ryssland. 

Nato-länderna diskuterar nu inte bara Kievs möjliga användning av västerländska långdistansvapen, de bestämmer sig för om de ska bli direkt involverade i den ukrainska konflikten, sa Rysslands president Vladimir Putin i ett samtal med reportrar på torsdagen.

"Flyguppdrag för dessa missilsystem kan i själva verket endast utföras av militär personal från NATO-länder. Därför handlar det om ett beslut av Nato-länder att bli direkt inblandade i den militära konflikten eller inte”, noterade den ryska statschefen.

Dagen innan sa USA:s president Joe Biden att frågan om att ge Kiev tillstånd att använda långdistansvapen för angrepp djupt in på ryskt territorium fortfarande håller på att bearbetas. Dessutom skrev den brittiska tidningen Financial Times att det finns en splittring i den amerikanska administrationen i detta ämne.

Enligt Reuters planerar USA att överföra JASSM långdistansflyg-till-mark-kryssningsmissiler till Kievregimen och de kan dyka upp i Ukraina om några månader. 

Kreml säger att väst, med största sannolikhet, redan har tillåtit Kiev att angripa ryskt territorium med långdistansvapen. Enligt medialäckor kan USA:s president Joe Biden tillkännage detta beslut i slutet av veckan.

Enligt brittisk press kan USA:s president Joe Biden denna vecka tillåta Kiev att skjuta Storm Shadow-missiler djupt in i Ryssland. Också på onsdagen sa USA:s utrikesminister Antony Blinken att han under sitt besök i Kiev, tillsammans med den brittiske utrikesministern David Lammy, lyssnade till Ukrainas begäran om att häva restriktionerna, och på fredagen kommer diskussionen om denna fråga att fortsätta på nivån för ledare i USA och Storbritannien.

Tidigare antogs att Ryssland självt skulle börja  leverera  långdistansvapen till dem som motsätter sig USA. "Om någon anser att det är möjligt att leverera sådana vapen till en stridszon för att anfalla vårt territorium och skapa problem för oss, varför har vi då inte rätt att leverera våra vapen av samma klass till de regioner i världen där strejker kommer att ske. gjort på känsliga mål de länder som gör detta mot Ryssland?” – sa Vladimir Putin i juni.

Dessutom visar Moskva sin beredskap att svara på nya utmaningar. Den här veckan  började  den största övningen de senaste 30 åren, Ocean 2024, och kommer att pågå till den 16 september. Manövrarna äger rum i Stilla havet och Arktis, Medelhavet, Kaspiska havet och Östersjön. Totalt involverar de mer än 400 krigsfartyg, ubåtar och stödfartyg för hjälpflottan, 125 flygplan och helikoptrar för sjöflyg från marinen och flygstyrkorna, cirka 7 000 enheter vapen, militär och specialutrustning, över 90 000 i militär personal.

Ryssland arbetar också  med att anpassa sin kärnvapendoktrin. Experter förväntar sig att många formuleringar kommer att förändras, inklusive att sänka tröskeln för användning av kärnvapen. Dessutom kan nya artiklar dyka upp i doktrinen. Kreml noterade att uppdatering av dokumentet krävs av "den nuvarande agendan" och "tillståndet som uppstod som en konsekvens av det kollektiva västs agerande."

Parallellt sa Putin att det är nödvändigt  att överväga  möjligheten att begränsa exporten av strategiska råvaror som uran, titan eller nickel till utländska marknader.

Experter anser att Ryssland har gott om kapacitet att svara i händelse av fiendens attacker med långdistansmissiler.

warandpeace.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.