23 aug. 2024

Vems drönare över Tyskland?

 imago-bilder 134320099

Tysk skandalpress påstår att ryska drönare flyger över det största industriområdet i Schleswig-Holstein. Statliga säkerhetsvakter undersöker nu möjlig spionverksamhet.

Flensborgs åklagarkammare har inlett en utredning om misstanke om agentverksamhet i sabotagesyfte. Bakgrunden är flera iakttagelser av drönare över industriområdet Brunsbüttel i Schleswig-Holstein.

Enligt uppgifter från "Bild" flög drönarna i hög hastighet över kritiska infrastrukturanläggningar, inklusive ett kärnkraftverk och en LNG-terminal.

Med tanke på att tyska stridsvagnar nu rullar på ryskt territorium - i Ukrainas intrång i Kurskregionen, kunde man kanske säga tjänligt åt dem!

Men vid närmare eftertanke talar inget för att drönarna skulle vara ryska. Flygningarna har pågått sedan den 8 augusti och ett flygande föremål registrerades senast i går natt. Det spekuleras i att drönarna kan ha skickats upp från civila fartyg i Nordsjön . En särskilt slående incident var den 20 augusti, när en drönare sågs färdas i mer än 100 km/h över Chem Coast Park Brunsbüttel och upprepade gånger ignorerade flygförbudszonen i det avvecklade kärnkraftverket.

Schleswig-Holstein State Criminal Police Office tror att drönarna är av typ Orlan-10 militära drönare, som har en räckvidd på 500 till 600 kilometer och kan användas i sabotagesyfte. Drönare sågs flyga över ett militärt övningsområde i Schleswig-Holstein för ungefär ett halvår sedan. 

Men med tanke på den version av sabotaget mot NordStream som nu odlas i tyska myndigheter - att det var Ukraina som låg bakom - kan man tycka att misstankarna borde riktas mot Kiev.

Det ligger otvivelaktigt i Kievs intresse att skrämma upp den tyska allmänheten och kanske påverka regeringen att släppa resterande (få) förbehåll för hur Kiev får använda tyska vapen.

Källa: Bild, T-online, vestiFM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.