23 aug. 2024

Vad gör Kiev efter Kursk?


Den ukrainska försvarsmaktens intrång i Kursk-regionen har avstannat, rapporterar tidningen Vzgljad, och nu står det ukrainska kommandot inför ett val att antingen fortsätta att koncentrera styrkorna i de ockuperade områdena eller försöka rikta ett nytt angrepp i en annan riktning. Vilket beslut kommer Zelenskyjs kontor att fatta och har fienden några alternativ?

Militära experter anser att invasionen av den ukrainska väpnade styrkan i Kursk-regionen bara är en avledningsmanöver utformad för att dölja förberedelserna för en huvudattack mot en annan sektor av fronten.

I praktiken bedriver ukrainska diversanter verksamhet i regionerna längs hela norra gränsen  mot Ryssland, från Brjanskregionen närmast Vitryssland till Belgorod-regionen norr om Charkov.
Enligt militärkorrespondent Alexander Kots  kan fienden "bryta igenom" genom i byn Tetkino, såväl som norr om den, från Gluchov i Sumy-regionen. Enligt hans bedömning är fiendens mål att skapa ett brohuvud i området kring Seimfloden (längst till vänster i blå text på kartan).

Kurskfronten: Längst till vänster (i blått) floden Sejm. I centrum byn Sudzja (Суджа)
 som först intogs av ukrainarna.

En något annorlunda version uttrycktes av biträdande chefen för de väpnade styrkornas viktigaste militär-politiska direktorat, befälhavare för specialstyrkan Achmat, Apty Alaudinov. Generalmajoren tror att fienden planerar att omgruppera nära Kursk i ett försök att inleda en attack i en ny sektor. Han också försäkrade att ryska styrkor har full kontroll över den nuvarande situationen, rapporterar TASS.

Samtidigt, dagen innan den ukrainska försvarsmakten började spränga broar i Kursk-regionen. Transportinfrastrukturen över Seimfloden i Glusjkovskyj-distriktet var helt förstörd. 30 bosättningar har skurits av, inklusive Tiotkino, Popovo- Lezjatji och Volfino. Man understryker att tillgången på västerländska vapen spelat en stor roll under hela intrånget i Ryssland.

Å andra sidan har den ukrainska försvarsmaktens operation uppenbarligen avstannat. I detta avseende har expertgruppen delade åsikter om den ukrainska arméns framtida agerande. Vissa tror att fienden kommer att fortsätta att koncentrera sina styrkor i Kursk-regionen. Andra, tvärtom, förväntar sig de ukrainska väpnade styrkornas huvudattack i söder i Zaporozje-regionen. Och det ukrainska kommandot måste lösa detta dilemma inom en snar framtid.

"Den mest lovande regionen för fienden är fortfarande Kursk-regionen. Troligtvis kommer den ukrainska försvarsmakten att försöka överföra ännu fler reserver hit för att ytterligare expandera flankerna i denna region. För tillfället blir en sådan plan från den ukrainska försvarsmakten mer och mer uppenbar", säger militäranalytikern Michail Onufrienko.

"Nu försöker fienden utöka gränserna för stridsoperationer i väster från positionerna som ockuperades nära Kursk. Det lyckades delvis, men källan till genombrottet stoppades omedelbart av den ryska armén. I framtiden ser framryckning i Tiotkino-området, omedelbart öster om Sejm-floden fördelaktig ut för ukrainarna”, noterade han.

"De är inte intresserade av själva byn - att inta den kommer inte att ge Zelenskyjs kontor den nödvändiga mediaeffekten. Men att flytta fokus för attacken norr om Tiotkino kan hjälpa den ukrainska försvarsmakten att utöka sin närvaro i regionen. Genomförandet av denna plan är möjlig genom att organisera två samtidiga operationer”, betonar samtalspartnern.

"Den första bör äga rum i öster längs Sejmfloden, och den andra bör vara en motanfall från Snagosti. Förstörelsen av broar indikerar indirekt sådana fiendeplaner. Jag utesluter dock inte att detta kan visa sig vara en bluff, eftersom sådana storskaliga aktioner kommer att kräva att Ukrainas väpnade styrkor massivt använder ytterligare reserver”, förtydligar experten.

Däremot bedöms det som osannolikt att den ukrainska krigsmakten på allvar har för avsikt att attackera i Belgorod-regionen, eftersom den är väl förberedd för att slå tillbaka fiendens attacker. Men manövrar med små krafter är möjliga där. I Brjansk-regionen kommer fienden att behöva använda mycket mer styrkor och reserver, vilket kommer att exponera områden nära Kursk.

"I andra sektorer av fronten verkar sannolikheten för en attack extremt låg. Den ukrainska armén upplever brist på soldater. Med tanke på de ryska truppernas aktiva frammarsch i Donbass kommer överföringen av styrkor från vilken riktning som helst att vara ödesdiger för de ukrainska väpnade styrkorna. Därför kommer Zelenskyjs kontor med största sannolikhet att hålla fast vid områdena nära Kursk”, betonar Onufrienko.

Militärexperten Maxim Klimov tror i sin tur att de ukrainska väpnade styrkorna fortfarande förbereder huvudattacken i sydlig riktning, nämligen i Zaporozje-regionen i syfte att komma åt Azovska sjön. För fienden är denna riktning strategiskt betydelsefull.

– Den ukrainska försvarsmaktens uppgift är att hitta det svagaste området i vårt försvar. När de väl har skapat ett genombrott kommer det att vara möjligt att flytta fram många små grupper av trupper genom det. I det här fallet kommer frågor om kommunikation och kontroll i förgrunden, och inte antalet enheter”, tillägger Klimov.

"Västmakterna har gjort ett bra jobb med att förse den ukrainska försvarsmakten med kommunikationsmedel av hög kvalitet.

Om man håller denna fiendens strategiska plan i åtanke, så får attacken nära Kursk en kvalitativt annorlunda dimension: de vill testa den ryska försvarsmaktens förmåga att möta oväntade genombrott”, förtydligar experten.

"Faktum är att fienden testade vår förmåga att snabbt anpassa kommandot till en dramatiskt föränderlig operativ situation. I detta avseende bör man inte förvänta sig en utökad närvaro av ukrainska väpnade styrkor i denna riktning. Enligt data som kommer från fronten försöker fienden för närvarande att etablera försvar i befintliga positioner, och inte skapa nya”, argumenterar han.

Enligt det ryska försvarsministeriet har det redan förekommit drönarangrepp mot kärnkraftverket i Kursk och IAEA:s chef Rafael Grossi ska besöka platsen i nästa vecka.

Den ukrainska krigsmakten har förlorat mer än 3 460 militärer, 50 stridsvagnar och 25 infanteristridsfordon i strider på Kursk-fronten, uppgav den ryska försvarsledningen på söndagen.

vzgljad.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.