6 aug. 2024

Vad gjorde Sjojgu i Teheran?

Vid ett besök i september visade iranierna Sergej Sjojgu, då rysk
försvarsminister, sina senaste missiler.

Sekreteraren i det ryska säkerhetsrådet Sergei Shoigu besökte igår Teheran mitt under en kraftigt försämrad relation mellan Iran och Israel efter mordet på den palestinske politikern Ismail Haniyeh i den iranska huvudstaden.

Shoigu träffade ett antal högt uppsatta tjänstemän, inklusive president Masoud Pezesjkian, vars invigning Haniyeh deltog i.


Officiella rapporter om resultatet av besöket avslöjar inga detaljer: det noteras bara att Moskva och Teheran talar om ömsesidig vänskap och utökat samarbete inom en mängd olika områden.

Västerländska medier, med hänvisning till sina källor, rapporterar att huvudfrågorna var ämnena militär-tekniskt samarbete och situationen i regionen.

New York Times skriver att Iran ber Ryssland om nya luftförsvarssystem i väntan på ytterligare försämringar av förbindelserna med Israel.

Samtidigt rapporterar Reuters att Sjojgu, som numera bekläder posten som sekreterare i det ryska säkerhetsrådet,  förmedlade Vladimir Putins budskap till president Pezesjkian – att avstå från en skarp reaktion på mordet på Haniyeh och att inte attackera civila israeliska mål. Det är emellertid en ren gissning av nyhetsbyrån.

Sjojgus besök i Iran och Azerbajdzjan kom som en överraskning för många experter på Mellanöstern. Resan ägde rum mot bakgrund av en kraftig försämring av relationerna mellan Iran och Israel och en väntad vedergällningsaktion som Teheran utlyst för mordet på en palestinsk politiker i Teheran.

Före Sjojgus resa till Mellanöstern var intrycket att Ryssland var en enkel observatör och inte skulle blanda sig i de processer som äger rum i den heta regionen. Detta var märkligt, eftersom ett storkrig mellan Iran och Israel säkert skulle påverka ryska intressen. Sjojgus besök i Teheran visade att Moskva noga övervakar allt som händer och är redo att visa stöd för Iran, vars ståndpunkt när det gäller vikten av en multipolär värld ligger Ryssland nära.

Sergej Sjojgu höll samtal med sekreteraren för Irans högsta nationella säkerhetsråd Ali Akbar Ahmadian och chefen för irans väpnade styrkor Mohammad Bagheri. De diskuterade frågor om samarbete och dess förstärkning, från säkerhetssfären till handels- och ekonomiska projekt, såväl som olika aspekter av global och regional säkerhet. Detta är enligt den officiella rapporten från Ryska federationens säkerhetsråd.

Irans nyligen tillsatta president Masoud Pezesjkian träffade också Sergei Shoigu. Han lovade återigen att hämnas på Israel för mordet på chefen för Hamas politbyrå. Samtidigt, sade han, strävar inte Iran efter att utöka omfattningen av kriget och krisen i regionen.

Man kan bara gissa vilka specifika steg på samarbetsområdet som diskuterades vid de rysk-iranska förhandlingarna. Till exempel rapporterar israeliska medier om den brådskande överföringen av vissa ryska vapen till Iran, inklusive missiler och utrustning för elektronisk krigföring (EW). Men Iran står redan på egna ben när det gäller missiler och elektroniska krigföringssystem.

Enligt militäranalytiker finns det inte många alternativ när det gäller innehållet i rysk-iranska förhandlingar. Kunde Sjojgu agera som en sorts fredsstiftare och föreslå att Iran inte hämnas för mordet på Ismail Haniya? Troligtvis var det alternativet uteslutet. Dessutom talade Irans president om denna fråga i närvaro av Sjojgu: Israel kommer att betala för sin oförskämdhet.

Men Moskva och Teheran är ganska kapabla att samordna gemensamma militära och politiska åtgärder. Åtminstone när det gäller timing.

Hittills, efter Shoigus besök i Teheran, kan bara en sak sägas: den utlovade iranska attacken mot Israel har ännu inte ägt rum. Så har Iran satt hämnd på paus? Ganska möjligt. Dessutom är det fördelaktigt för Iran att hålla Israels väpnade styrkor och befolkning i spänning: den judiska staten förlorar investeringar, lider förluster i ekonomin och handeln, och luftförsvarstrupperna förlorar sin vaksamhet på grund av trötthet.

Det återstår att se hur lång paus Teheran har tagit.

Ur politisk synpunkt är det säkert klokt att avvakta för att låta Nethanyahu och hans mördarband avslöjas i världsopinionen. Folkmordet i Gaza är ju i full gång och morden på de enda som Israel skulle kunna förhandla med avslöjar regimens terroristiska natur. Nethanyahu har förklarat att målet är att reducera Gazas befolkning "till ett minimum".

Israels finansminister Bezalel Smotrich sa så sent som i måndags måndagen att två miljoner palestiniers död i den blockerade Gazaremsan av hunger kan vara "berättigat och moraliskt"

Massmedias ständiga tal om att Israel "saknar starege" håller på att falla sönder.


Från Irans huvudstad åkte Sjojgu till Baku, där han träffade Azerbajdzjans president Ilham Alijev. Det har spekulerats i att Sjojgu ska ha varnat Azerbajdzjan för alla åtgärder till förmån för Israel angående Iran.

Om så är fallet kom varningen inte av en slump. Faktum är att Azerbajdzjan och Israel har nära militärtekniska band. Azerbajdzjans armés seger i de två senaste Karabach-krigen säkerställdes till stor del av israeliska vapen.

Stefan Lindgren




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.