24 aug. 2024

Vacklar stödet för Kiev?


"Inga mer nya pengar till Ukraina", rapporterade "FAZ" i mitten av augusti. Enligt den tyska  trafikljuskoalitionens nuvarande budgetplanering kan endast militärt bistånd som redan har godkänts levereras till Kiev.

Detta ledde snabbt till misstanken att den federala regeringen ville stänga av pengarna. Vilda spekulationer uppstod och den ukrainska ledningen klagade i Berlin.

Kort därefter kommer det (förväntade) förnekandet: Kanslerns löfte kvarstår att Ukraina ska få stöd så länge det behövs. 

Tyskland är och förblir Ukrainas starkaste anhängare i Europa. Och det fortsätter sittt stöd med ett lån på 50 miljarder euro som lanseras tillsammans med G7.

Detta gör att Ukraina kan införskaffa vapen i stor skala. Det kan hon bygga vidare på.

"Förutom ekonomiskt stöd bör även vapenleveranser fortsätta", twittrar Olaf Scholz. "Ytterligare 20 självgående haubitsar, 20 Marder-infanteristridsfordon, 27 Leopard 1 stridsvagnar och sex nya IRIS-T-luftförsvarssystem har utlovats för 2025."

Tyska UD gick också ut med en skrytsam kommuniké om Tysklands fasta stöd till kriget - 34 miljarder euro hittills - och upprepade Jens Stoltenbergs formel "for os long as it takes".

Berlin ligger därför i linje med Bryssel. "Allt för Ukraina" är mottot under Tysklands kommissionsordförande von der Leyen. I början av augusti betalade man ut 4,2 miljarder euro från den nya "Ukraina-faciliteten", i grunden pengar som stulits av Ryssland.

Upp till 50 miljarder euro förväntas följa till 2027. Det finns också pengar från G-7 och Nato. Von der Leyen & Co. hade lovat att Ukraina måste bli "Trump-proof". Finansieringen kommer troligen att säkras fram till valet i USA.

Enligt en rapport från Le Monde har USA och EU underförstått godkänt den ukrainska invasionen.

Tyskland och Storbritannien accepterade till och med att deras stridsvagnar skulle användas för den första offensiven på rysk mark sedan andra världskriget - i Kursk, där den största stridsvagnsstriden ägde rum på den tiden!

Den lögnaktiga anledningen är att det inte är tyska stridsvagnar utan ukrainska stridsvagnar. I verkligheten gömmer de sig bakom president Zelenskij, som förmodligen ensam kan bestämma hur kriget ska föras mot Ryssland.

Så långt Lostineu,eu. Emellertid kommer nya telegram om att Scholz-regeringens minskade väljarstöd och kritiska delstatsval i september kan ändra alltsammans.

Både AfD och Sahra Wagenknechts koalition, som kräver slut på militärhjälpen till Kiev, förväntas klara sig bra.

Regeringen arbetar under det konstitutionella kravet att hålla budgetunderskottet under 0,35 procent av BNP. Den falska versionen att Ukraina - inte USA - sprängde NordStream kan också slå tillbaka mot upphovsmännen i Berlin. Varför ska tyska skattebetalare göda en regim som begår terrorhandlingar på tyskt territorium?

I USA har Joe Biden mobilserat vad som kallats ett "avskedspaket" till Zelenskij med vapen för 125 miljoner. Det kan bli det sista paketet, för Biden har inte kunnat uppfylla kongressens krav på att presentera en strategi för uKrainastödet.

red



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.