16 aug. 2024

Talibanerna stoppade terrordåd

Under det tredje året av det islamiska emiratet Afghanistans styre minskade antalet säkerhetsincidenter med nästan 90 procent jämfört med de två föregående åren, rapporterar TOLOnews med hänvisning till pressekreteraren för inrikesministeriet Abdul Matin Kani.

Enligt TOLOnews egna uppgifter inträffade det under det tredje året av det islamiska emiratets styre 10 incidenter i olika provinser i Afghanistan och mer än 130 människor dödades eller skadades. De inträffade i provinserna Baghlan, Kandahar, Herat, Bamiyan, Badakhshan och Kabul.

Det värsta dådet var en självmordsattack vid Imam Zaman-moskén i Pul-e Khumri den 13 oktober 2023, en minexplosion på en marknad i västra Kabul den 27 oktober 2023, en självmordsattack nära Kabul Banks kontor i Kandahar 22 mars 2024, och beskjutning av utländska turister i Bamyan den 18 maj 2024.

IS (Islamska staten) har tagit på sig ansvaret för några av attackerna. Dessutom förekommer det periodiska sammandrabbningar vid den pakistanska-afghanska gränsen mellan styrkorna från det islamiska emiratet och pakistanska gränsvakter i områdena Torkham, Dand Patan och Chaman, vilket lett till förluster på båda sidor. 

Den 18 mars 2024 inledde Islamabad attacker med pakistanska stridsflyg mot delar av Paktika och Khost, och dödade eller skadade minst åtta personer, inklusive kvinnor och barn. Det islamiska emiratet kallade attackerna en tydlig kränkning av afghansk suveränitet och sade att mål på pakistansk mark attackerades som svar.

Den 25 juli sa den tillförordnade försvarsministern i det islamiska emiratet, Mohammad Yaqub Mujahid, att den afghanska regeringen snart skulle ha full kontroll över landets luftrum:

"Vi uppmuntrar alla att inte kränka vårt lands luftrum och att respektera Afghanistan och dess heliga territorium."

Talibanerna betraktas fortfarande som en terroristisk organisation av flertalet stater i världen.

USA försöker alltjämt odla fientlighet mot talibanstyret i hopp om att en dag kunna komma tillbaka.

Länder som idag de facto erkänner Afghanistan i betydelsen att de låtit landet öppna ambassader och konsulat är Kina, Bangla Desh, Indonesien, Iran, Pakistan, Qatar och Förenade Arabemiraten.

Ryssland har fört samtal med talibanerna och har tagit upp ekonomiska relationer i ännu blygsam skala, dock utan att formellt återställa fullvärdiga diplomatiska relationer. Samtal med en rad grannländer om normalisering av situationen i och kring Afghanistan har förts i Moskva. Men Rysslands krav på en "inkluderande" regering i Kabul står fast som villkor för fullt erkännande. (OBS. Felaktiga uppgifter om motsatsen i Ekot 15/8)

Stefan Lindgren

Källa: EurAsia Daily

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.