23 aug. 2024

Kamala Harris redo fortsätta krigen


När Kamala Harris på det demokratiska partikonventet i går hade chansen att staka ut en ny väg för USA, bort från de pågående krigen, tog hon inte den. Tvärtom upprepade hon föregångaren Bidens fraser och lögner.

Här ett utdrag om utrikespolitiken - med faktakontroll.Kamala Harris sa bl.a.:

Jag ska se till att vi leder världen in i framtiden när det gäller rymd och artificiell intelligens. Att Amerika, inte Kina, vinner tävlingen för 2000-talet och att vi stärker, inte abdikerar från, vårt globala ledarskap. Trump, å andra sidan, hotade att överge Nato. Han uppmuntrade Putin att invadera våra allierade. Sa att Ryssland kunde "göra vad fan de vill."

Fem dagar innan Ryssland attackerade Ukraina träffade jag president Zelenskyj för att varna honom om Rysslands plan att invadera. Jag hjälpte till att mobilisera ett globalt svar – över 50 länder – för att försvara Ukraina mot Putins aggression. Och som president kommer jag att stå starkt tillsammans med Ukraina och våra NATO-allierade.

När det gäller kriget i Gaza arbetar president Biden och jag dygnet runt, för nu är det dags att få ett avtal om gisslan och ett avtal om vapenvila.

Och låt mig vara tydlig. Jag kommer alltid att stå upp för Israels rätt att försvara sig själv, och jag kommer alltid att se till att Israel har förmågan att försvara sig, för Israels folk får aldrig mer möta den fasa som en terroristorganisation som heter Hamas orsakade den 7 oktober, inklusive outsägligt. sexuellt våld och massakern av unga på en musikfestival.

Samtidigt är det som har hänt i Gaza under de senaste 10 månaderna förödande. Så många oskyldiga liv förlorade. Desperata, hungriga människor som flyr för säkerhet, om och om igen. Omfattningen av lidande är hjärtskärande.

President Biden och jag arbetar för att avsluta detta krig, så att Israel är säkert, gisslan släpps, lidandet i Gaza upphör och det palestinska folket kan förverkliga sin rätt till värdighet, säkerhet, frihet och självbestämmande.

Och vet detta: Jag kommer aldrig att tveka att vidta alla åtgärder som är nödvändiga för att försvara våra styrkor och våra intressen mot Iran och Iran-stödda terrorister. Jag kommer inte att mysa med tyranner och diktatorer som Kim Jong-un, som hejar på Trump. 

För, du vet, de vet - de vet att han är lätt att manipulera med smicker och tjänster. De vet att Trump inte kommer att hålla autokrater ansvariga eftersom han själv vill vara en autokrat.

Och som president kommer jag aldrig att vackla i försvaret av USA:s säkerhet och ideal, för i den varaktiga kampen mellan demokrati och tyranni vet jag var jag står och jag vet var USA hör hemma.

Så, amerikaner. Andra amerikaner. Jag — Jag älskar vårt land av hela mitt hjärta. Vart jag än går — vart jag än går, i alla jag möter, ser jag en nation som är redo att gå framåt. Redo för nästa steg i den otroliga resan som är Amerika.

Jag ser ett Amerika där vi håller fast vid den orädda tron ​​som byggde vår nation och inspirerade världen. Att här, i det här landet, är allt möjligt. Att ingenting är utom räckhåll.

Faktakoll:

Förhållandet till Kina framställs som en fredlig "tävling". I själva verket har Biden/Harris bedrivit en aggressiv politik för att bl.a. rusta Taiwan. I april klubbade kongressen ett militärt stödpaket på 8 miljarder dollar. 

Förhållandet till Iran sägs handla om "Iranstödda terrorister". Inget om att USA och dess allierade bedrivit terrorism mot Iran (mordet på Soleimani, Israels mord på Hamasledaren i Teheran etc).

Beskrivningen av Ukrainakriget är falsk. Det började redan 2014 som en direkt följd av den USA-stödda statskuppen. Nu påstås det ha börjat i februari 2022. Till 30 juni 2024 hade USA enligt statista.com satsat 75,1 miljarder dollar på Ukrainastöd, varav 69 procent militärt stöd. De allierade har pressats, i många fall motvilligt, att följa efter.

Israels krig i Gaza skulle inte kunna fortsätta en dag utan USA:s stöd. Det falska skenet av en förhandlingslösning på väg mörkar det faktum att Israel tänker behålla total kontroll över Gazas gränser, inklusive den mot Egypten.

USA satsar f.n. 842 miljarder dollar på sin krigsmakt, och försvarsbudgeten förutspås snart spränga biljondollarvallen.

- red


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.