USA:s president Donald Trump har beslutat att ta hem hälften av USA:s 14 000 soldater i landet. Avsikten är, säger han, att ta hem alla trupper på samma sätt som sker från Syrien.
Beslutet hälsas med förakt och upprörda kommentarer i amerikansk press. I Pakistan hyllas beslutet som en framgång för den nye premiärministern Imran Khan.
31 december 2018
24 december 2018
Drönarattacker under falskt flagg
Flera av de "talibanattacker" som har rapporterats från Afghanistan den senaste tiden har i själva verket varit attacker från en CIA-stödd regional armé, rapporterar Emran Feroz, en oberoende journalist som specialiserat sig på att bevaka drönarkrig.
Aldrig har USA fällt så många bomber över Afghanistan som i år.
Aldrig har USA fällt så många bomber över Afghanistan som i år.
23 december 2018
Sverige ser på moskoviten
I Livrustkammaren kan man betrakta den här sidendräkten som en gång tillhörde Brigitta Scherzenfeldt (1684-1736), som var slav hos kalmuckerna i Dzungarkhanatet 1716-1733.
Fru Brigitta är en av de många gestalter som tecknas i den finske historikern Kari Tarkiainens monumentala "Moskoviten. Sverige och Ryssland 1478-1721".
Fru Brigitta är en av de många gestalter som tecknas i den finske historikern Kari Tarkiainens monumentala "Moskoviten. Sverige och Ryssland 1478-1721".
21 december 2018
Förslag om krigsförklaring mot Ryssland
I Ukrainas parlament Verchovna Rada har ledamoten Vitalij Kuprij lagt ett förslag om att rikta en begäran till Ukrainas president Petro Porosjenko att förklara krig mot Ryssland.
Sådana förslag har ställts tidigare men inte fått det nödvändiga antalet röster, påminner TASS.
Sådana förslag har ställts tidigare men inte fått det nödvändiga antalet röster, påminner TASS.
20 december 2018
Svenskarna arbetar inte mest, inte minst
OECD-statistik visar hur mycket svenskarna arbetar i förhållande till sina bröder och systrar i övriga EU.
I endast sju länder arbetar man mindre än svenskarnas ca 1 600 timmar om året.
USA-trupperna lämnar Syrien
President Trumps beslut att dra tillbaka USA:s kvarvarande trupper, ca 2 000 man från Syrien, är om det genomförs en stor framgång för den lagliga regeringen och för de Moskvastödda fredssträvandena.
Trumps beslut bemöttes med en flodvåg av kritik i Israel och i USA-kongressen.
Trumps beslut bemöttes med en flodvåg av kritik i Israel och i USA-kongressen.
18 december 2018
Hur Storbritannien stal 45 biljoner dollar från Indien
Lord Louis Mountbatten, den sista vicekungen i Indien och hans fru, lady Edwina Mountbatten, färdas i statens vagn mot sitt residens i New Delhi den 22 mars 1947. |
Han stickwer där hål på en historia som ofta berättas i Storbritannien att koloniseringen av Indien - hur hemsk den än kan ha varit - inte hade några stora ekonomiska fördelar för Storbritannien själv.
17 december 2018
Syftet med den globala pakten om migration
Enligt författaren har en NGO, "Folk utan gränser", stödd av finansmannen George Soros organiserat migranttåget från Mellanamerika mot USA. |
De två tankegångar som präglar detta dokument är Karl Poppers filosofi om "det öppna samhället" och den nyliberala visionen om stater utan gränser.
Finlands krig 1939-44 enligt Paasikivi och Ylikangas
Mannerheim och Hitler. |
Han kommer fram till att kriget 1941-44 inte alls var något "fortsättningskrig" utan ett helt eget krig med andra förutsättningar än vinterkriget 1939-40.
14 december 2018
Trump och Kina: kallt eller varmt krig?
Vid första anblicken kretsar tvisten mellan USA och Kina kring orättvis konkurrens och stöld av immateriella rättigheter.
Vid närmare granskning handlar det om någonting mycket mer grundläggande, nämligen Washingtons ursinniga försök att bevara sin globala hegemoni.
Stundar en sammanstötning mellan de två titanerna? Den belgiske filosofen och ekonomen Marc Vandepitte analyserar.
13 december 2018
USA-professor: Trump hotar världsfreden
Arresteringen av Huaweis finanschef Meng Wanzhou i Vancouver har nu utlöst kinesiska motåtgärder. Beijing har låtit arrestera Michael
Kovrig, som arbetar för den oregistrerade NGOn International Crisis
Group (ICG) och tidgare varit anställd vid Kanadas ambassad i Beijing.
"Trumpadministrationen, inte Huawei eller Kina, är dagens största hot mot den internationella rättsstatsprincipen, och därför även mot världsfreden", skriver USA-professorn Jeffrey Sachs.
"Trumpadministrationen, inte Huawei eller Kina, är dagens största hot mot den internationella rättsstatsprincipen, och därför även mot världsfreden", skriver USA-professorn Jeffrey Sachs.
10 december 2018
Bakom USA:s attack på kinesiska Huawei
USA anklagar Kina för att göra som USA: spionera på världen. |
Efter att ha infört stora tullar på kinesiska varor - 250 miljarder dollar – signalerade president Trump vid G-20-mötet en paus i handelskriget, en paus som dock bara varade en vecka.
04 december 2018
Jan Myrdal om Svenska Dagbladets moralinförfall
På första sidan i dagens SvD. |
Horace Engdahl tycks denna kulturens dörrvakt till nöds låta få sitta kvar på sin.
Det är en principiellt viktig artikel. Den markerar det nu pågående moraliskt-politiska förfallet i det officiella svenska kulturetablissementet.
(Klicka längst ner för att fortsätta)
03 december 2018
01 december 2018
Elefanten i rummet
Svenskar är ett medkännande folk. Vi bryr oss och ger bidrag till de som vill stoppa barnarbete. Vi stödjer flickornas skolgång i Afghanistan.
Våra frivilliga samlar in pengar för att rädda noshörningar och elefanternas betar i Afrika.
Vi tycks aldrig tröttna på att ge bidrag och stödja behjärtansvärda saker.
Det ska vi ha en eloge för och vara stolta över, skriver Franz Smidek.
Men när det gäller att skydda människor mot militärernas meningslösa dödande står vi handfallna. Enligt amerikanska försvarsdepartementets egna uppgifter släppte förra året militärerna och deras allierade 44 096 bomber – genomsnitt en bomb varje 12:e minut. (se not 1)
30 november 2018
Första tåget på tio år
Idag fredag avgick för första gången på tio år ett tåg från Seoul i Sydkorea till Pyongyang i Nordkorea. Den första resan tar 18 dagar för hela rälssträckningen ska undersökas.
Avsikten är att sätta järnvägen i brukbart skick så att tåg från Seoul ska kunna fortsätta ända upp till staden Xinyiju, som gränsar till Kina och även ansluta till den transsibiriska järnvägen, vilket blir första gången på 65 år.
Avsikten är att sätta järnvägen i brukbart skick så att tåg från Seoul ska kunna fortsätta ända upp till staden Xinyiju, som gränsar till Kina och även ansluta till den transsibiriska järnvägen, vilket blir första gången på 65 år.
29 november 2018
Italien, Ungern stoppar nya EU-sanktioner
Trump avlyser det planerade mötet med Putin i Buenos Aires i morgon. Därtill nödd och tvungen? |
"Europeiska unionen kommer inte att införa nya sanktioner mot Ryska federationen. Vi är positiva till ett pragmatiskt tillvägagångssätt och en diplomatisk lösning av de motsättningar som uppstått", säger källan i EU.
28 november 2018
Bäva månde Bryssel!
Matteo Renzis regering representerar en koalition mellan två populismer - en vänster och en högern - i ett experiment som kan komma att förändra Europa i grunden.
Här en lägesbeskrivning av den italienske vänsteraktivisten Moreno Pasquinelli.
27 november 2018
Provokationen ett uppdrag från högsta ort
De tre beslagtagna ukrainska fartygen. Enbart det större hade ytliga skador efter en sammanstötning med de ryska gränstrupperna. |
I domstolen har det framkommit att de var anställda av den ukrainska säkerhetstjänsten SBU och hade uppgiften att i ta sig igenom Kertjsundet utan tillstånd från Ryska federationen.
Porosjenkos farliga manöver
Ukrainska örlogsfartyg manövrerar framför Kertjsundet och vägrar följa den ryska gränsbevakningens order. |
Både Johan Gummesson i SvD och Michael Winearski i Dagens Nyheter
talar idag om att Ryssland skulle ha brutit mot folkrätten i Kertjsundet.
Vad som hände var att tre ukrainska fartyg närmade sig
sundet oanmälda. Det finns en inarbetad ordning som innebär att fartyg som vill
passera anmäler sig och vid behov underkastar sig inspektion.
25 november 2018
10 000 kvinnor och flickor könsstympade i Finland
Det finländska institutet för hälsa och välfärd, THL, säger att data tyder på att mer än 10 000 tjejer och kvinnor i Finland har genomgått kvinnlig omskärelse.
Ytterligare upp till 3 000 flickor riskerar att utsättas för förfarandet i Finland.THL:s analys som offentliggjordes på fredag bygger på data som samlats in i sjukvården.
Ytterligare upp till 3 000 flickor riskerar att utsättas för förfarandet i Finland.THL:s analys som offentliggjordes på fredag bygger på data som samlats in i sjukvården.
23 november 2018
Krigspropagandan under första världskriget
Berättelserna om hur propagandan kom till användning under första världskriget är inte unika fall från ett avlägset krig, skriver den norsk-australiensiske författaren Terje Maloy på sin blogg. Samma slags metoder piffas upp och upprepas gång på gång, mentaliteten hos våra härskande eliter är ständigt densamma, och risken för en storkonflikt är idag lika stor som 1914.
Nya försök hålla Kina delat
Taiwans OS-delegation vid vinter-OS i PyeongChang 2018 fick delta som "Chinese Taipei". |
Bland annat ska man röst om vilken namn idrottsmän från Taiwan ska delta i Olympiska spelen under. Det kan leda till att öns olympiker utesluts från spelen.
21 november 2018
Varför Bolton kommer att misslyckas
T v John Bolton och hans USA-delegation, t h Vladimir Putin, Sergej Lavrov m fl. |
En förklaring är att Trumps nye nationella säkerhetsrådgivare John Bolton förordar en geopolitisk plan som går ut på att slå in en kil mellan Ryssland och Kina. Det kommer av allt att döma att misslyckas.
20 november 2018
Ikea Litauens största privata skogsägare
Mr. 60 till 90 procent
En del västliga kommentatorer har oroat sig över president Vladimir Putins sjunkande popularitet.
Oron verkar överdriven. Enligt det delvis västfinansierade opinionsinstitutet Levada.ru har Putins popularitet aldrig understigit 60 procent, en siffra som få västledare torde kunna mäta sig med.
Oron verkar överdriven. Enligt det delvis västfinansierade opinionsinstitutet Levada.ru har Putins popularitet aldrig understigit 60 procent, en siffra som få västledare torde kunna mäta sig med.
17 november 2018
Kambodjadomen förtiger USA:s skuld
Nuon Chea, 92, t v och Khieu Samphan 87, t h. |
Vice ordföranden i Kambodjas högsta domstol har reserverat sig beträffande åtalspunkten "folkmord".
16 november 2018
Kärnvapenfrågan i Europa
Ska Tyskland satsa på ett eget kärnvapen eller försöka "europeisera" Frankrikes kärnvapen?
Det är en fråga som idag diskuteras i Tysklands politiska och militära elit. Tyskland är EU:s ekonomiska lokomotiv. Det tycks ofrånkomligt att Tyskland kommer att kräva motsvarande militära makt.
Här en analys ur nättidningen "German Foreign Policy".
Det är en fråga som idag diskuteras i Tysklands politiska och militära elit. Tyskland är EU:s ekonomiska lokomotiv. Det tycks ofrånkomligt att Tyskland kommer att kräva motsvarande militära makt.
Här en analys ur nättidningen "German Foreign Policy".
15 november 2018
Rekordmånga USA-bomber över Afghanistan
17 år efter att amerikanska styrkorna och den nordliga alliansen intog Kabul har hälften av Afghanistan återtagits av talibanerna och kriget fortsätter.
Jan Myrdal talar i Oslo
Ingeborg Breines (t.v) och Jan Myrdal (t.h) i diskussion på Litteraturhuset i Oslo. |
På ett möte i Oslo arrangerat av "Norge ut av Nato" jämförde Jan Myrdal dagens fredsrörelse med 50-talets Stockholmsappell mot kärnvapnen.
Den gången krävde 330 000 svenskar - och 400-500 miljoner i världen - förbud mot kärnvapen och att den som först tillgrep detta vapen skulle dömas som krigsförbrytare.
12 november 2018
En halv miljon döda i tre USA-krig
Sektion 60 på Arlingtonkyrkogården rymmer offer från USA:s senaste krig. |
Rhode Island, USA har just redovisat resultatet av ett projekt som
beräknat hur många människor som har dödats i USA:s militära operationer
i Irak, Afghanistan och Pakistan under femtonårsperioden från oktober
2003 till oktober 2018.
Det handlar om ungefär en halv miljon människor, en siffra som ändå bara innefattar rapporterade och konstaterade dödsfall och inte inkluderar exempelvis indirekta dödsfall på grund av brist på vatten, mat eller läkemedel som orsakats av kriget.
08 november 2018
Macron lägger krokben för Putin-Trump
Frankrikes president Emmanuel Macron har enligt högt uppsatta diplomatiska källor gett order om att det inte ska ske något separat möte mellan presidenterna Rysslands och USA:s presidenter när båda inom kort kommer till Paris för att övervara minneshögtiden med anledning av att det gått hundra år sedan första världskriget slutade.
Vad kan det verkliga skälet för den egocentriska Macron att fatta ett sådant beslut vara? undrar med all rätt ryska media.
Vad kan det verkliga skälet för den egocentriska Macron att fatta ett sådant beslut vara? undrar med all rätt ryska media.
07 november 2018
Putins största utmaning
Putins största utmaning är inte Pentagon, russofobin i Ukraina eller
något i den stilen. Det är den ryska fattigdomen. (Korrigerad version)
49 procent av ryssarna fruktar en försämrad ekonomisk situation. 22
procent fruktar fattigdom. Och Putin lovade när han tillträdde i början
på året att ryssarnas levnadsstandard ska stå i centrum under hans sista
presidentperiod.
något i den stilen. Det är den ryska fattigdomen. (Korrigerad version)
49 procent av ryssarna fruktar en försämrad ekonomisk situation. 22
procent fruktar fattigdom. Och Putin lovade när han tillträdde i början
på året att ryssarnas levnadsstandard ska stå i centrum under hans sista
presidentperiod.
05 november 2018
När Sverige vände på en femöring
Sverige "isolerat" tillsammans med två tredjedelar av världens nationer som vill ha kärnvapenförbud. |
Sveriges röstade i FN ja till kärnvapenförbud vid omröstningen 2017. Men på order från Washington har Sverige i praktiken vänt på en femöring.
03 november 2018
USA tvingar EU på knä
USA återinför från 4 november totala sanktioner mot Irans oljeexport. Det innebär att alla länder som fortsätter att köpa iransk olja kommer att drabbas av drakoniska straff.
Åtta enskilda länder som har långtidskontrakt med Iran ges ett halvår på sig att avveckla dessa.
EU tvingas bryta sina förpliktelser enligt Iranavtalet och böja sig för USA.
Åtta enskilda länder som har långtidskontrakt med Iran ges ett halvår på sig att avveckla dessa.
EU tvingas bryta sina förpliktelser enligt Iranavtalet och böja sig för USA.
02 november 2018
USA förhalar FN-debatt om kärnvapen ett år
Amerikanska kärnfysiker ställer fram sin "domedagsklocka" till 2 minuter i 12. |
25 oktober 2018 avvisade FN:s generalförsamlings första kommitté, som sysslar med nedrustning internationell säkerhet, ett ryskt utkast till resolution om INF-fördraget .
25 Nato-medlemsstater röstade mot att ens behandla det ryska utkastet med hänvisning till att det hade lämnats in efter den föreskrivna tidsgränsen den 18 oktober.
31 oktober 2018
Kina förbereder sig för krig
Den kinesiska ledaren Xi Jinping uppmanade under ett besök i Guangdongprovinsen i torsdags landets södra militära kommando att öka sin beredskap. Han underströk i ett tal behovet av att påskynda krigsmaktens förberedelsen för eventuella fientligheter.
"Vi måste koncentrera oss på att förbereda oss för krig. Vi måste ta hänsyn till alla möjliga situationer och utarbeta planer för åtgärder i nödsituationer", sa den kinesiska ledaren. "Vi måste öka vaksamheten, öva stridskrafterna och förbereda oss för krig." .
30 oktober 2018
Har den amerikanska örnen slut på oliver?
Tretton stjärnor som antalet ursprungliga delstater, tretton oliver och tretton pilar. Har oliverna tagit slut? |
Några pusselbitar föll på plats i veckan när Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton mötte sin kollega Nikolaj Patrusjev i Moskva, liksom utrikesminister Sergej Lavrov och slutligen även president Putin.
25 oktober 2018
Euron kan snart gå om dollarn
Enligt färsk statistik från banksystemet Swift på tisdagen håller euron på att gå om dollarn i den internationella handeln.
Euron har varit störst tidigare, men förlorade sin ställning i samband med den europeiska skuldkrisen för fem år sedan. Nu har dollarns ledning reducerats till fyra procent.
Dollarns minskade andel återspeglar i ringa omfattning BRICS-ländernas strategi att fasa ut dollarn. Men misstron mot dollarn finns även inom EU.
profinance.ru
Euron har varit störst tidigare, men förlorade sin ställning i samband med den europeiska skuldkrisen för fem år sedan. Nu har dollarns ledning reducerats till fyra procent.
Dollarns minskade andel återspeglar i ringa omfattning BRICS-ländernas strategi att fasa ut dollarn. Men misstron mot dollarn finns även inom EU.
profinance.ru
19 oktober 2018
USA:s hyckleri om våldet i Myanmar
Detta skulle kunna vara en bild på Rohingya-flyktingar. Men den är tagen i Jemen, där 22 miljoner är i akut behov av hjälp på grund av det Saudiledda och USA-stödda kriget. |
Förutom Washingtons roll i Jemen ockuperar USA också Afghanistan och Syrien samtidigt som det genomför drönaranfall och hemliga militära interventioner som sträcker sig från Nordafrika till Centralasien.
18 oktober 2018
Kina erbjuder sig köpa fyra hangarfartyg av USA
Om USA sålde fyra hangarfartyg av Gerald Ford-klassen till Kina skulle landets handelsunderskott minska med 60 miljarder dollar.
Det föreslår en grupp skribenter i "Folkets dagblad".
Det föreslår en grupp skribenter i "Folkets dagblad".
Krigspsykos bland USA:s militär
Nästan hälften av den amerikanska militären är övertygad om att ett storkrig kommer att bryta ut inom kort.
Detta framgår av en undersökning av Military Times.
Detta framgår av en undersökning av Military Times.
17 oktober 2018
Varannan människa lever på mindre än 5,5 dollar/dag
Nästan hälften av världens befolkning - 46% eller 3,4 miljarder människor - kämpar för att möta grundläggande behov och liv på mindre än 5,5 dollar per dag, enligt Världsbankens tvåårsrapport om fattigdom.
Rapporten som bygger på data insamlade 2015 säger att över 1,9 miljarder människor, eller 26,2% av världens befolkning, levde på mindre än 3,2 dollar per dag 2015 (fattigdomsgränsen i länder med lägre medelinkomst).
Ryssland väntar inte på uteslutning ur Europarådet
Ryssland kommer inte att ge sina belackare i Europarådet nöjet att utesluta det, sa utrikesminister Sergej Lavrov i en intervju med tv-kanalen Euronews igår.
Ryssland kommer att lämna Europarådet på egen hand, sa han.
Ryssland kommer att lämna Europarådet på egen hand, sa han.
16 oktober 2018
F-35 flyger igen
I en vecka har alla F-35 stridsflygplan i världen stått stilla efter en krasch i South Carolina. Lockheed Martin F-35 Lightning II eller Joint Strike Fighter (JSF) har beskrivits som det amerikanska försvarets olycksbarn.
Eller snarare skattebetalarnas olycka. Kostnaden för produktionen som startade i början av 1990-talet uppgår till över 100 miljarder dollar och planet beskrivs av många som föråldrat.
12 oktober 2018
Obalansen i handeln Kina-USA ökar
Handeln
mellan Kina och USA under perioden januari-september 2018 växte, trots det handelskrig som startade i juli.
Samtidigt ökade Kinas överskott i den handeln till en rekordnivå!
Det tycks som om obalansen i handeln mellan de två stormakterna har djupare orsaker än Trump tror.
Samtidigt ökade Kinas överskott i den handeln till en rekordnivå!
Det tycks som om obalansen i handeln mellan de två stormakterna har djupare orsaker än Trump tror.
OPCW riskerar bli propagandafabrik
Organisationen för förbud av kemiska vapen, OPCW, har hittills varit underställd FN:s säkerhetsråd vad gäller att utpeka ansvariga för olika kemvapenattacker.
Nu vill OPCW själv i strid med gällande ordning beslutat att ta sig rätten att göra sådana utpekanden.
Beslutet innebär ännu ett steg i strävan att förvandla OPCW till en västlig propagandaorganisation att sättas in mot Ryssland och misshagliga regimer runt om i världen.
Nu vill OPCW själv i strid med gällande ordning beslutat att ta sig rätten att göra sådana utpekanden.
Beslutet innebär ännu ett steg i strävan att förvandla OPCW till en västlig propagandaorganisation att sättas in mot Ryssland och misshagliga regimer runt om i världen.
09 oktober 2018
Chrusjtjovs son: Krim var aldrig Ukrainas
Sergej Chrusjtjov (t h) är son till Sovjetunionens ledare åren 1953-64, den tidigare ukrainske partichefen, Nikita Chrusjtjov (t v), som 1954 "skänkte bort" Krim till Ukraina.
Men sonen Sergej menar att Krim egentligen aldrig har varit en del av Ukraina, förutom att halvön av byråkratiska skäl under en period administrerades från Kiev.
Men sonen Sergej menar att Krim egentligen aldrig har varit en del av Ukraina, förutom att halvön av byråkratiska skäl under en period administrerades från Kiev.
02 oktober 2018
Sergej Lavrov i FN
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov mötte massmedia från
hela världen under FN s generalförsamlings 73:e session i New York den 28
september 2018.
Med sina enorma detaljkunskaper, sin tydliga principiella
linje och sin bistra humor kom han att stå i centrum för världsmedias uppmärksamhet.
28 september 2018
FN erkänner inte Kosovo
Serbiens premiärminister Ana Brnabic och FN:s generalsekreterare António Guterres. |
Guterres förklarade detta i New York vid ett möte med den serbiske premiärministern Ana Brnabic och utrikesminister Ivica Dacic.
Trumps handelskrig undergräver dollarn
Dollarns värde i förhållande till en korg av andra valutor. |
Är det ett styrketecken eller ett svaghetstecken?
Experterna är rätt överens om att dollarns ställning som ledande reservvaluta är alltmer hotad.