USA:s president Donald Trump har beslutat att ta hem hälften av USA:s 14 000 soldater i landet. Avsikten är, säger han, att ta hem alla trupper på samma sätt som sker från Syrien.
Beslutet hälsas med förakt och upprörda kommentarer i amerikansk press. I Pakistan hyllas beslutet som en framgång för den nye premiärministern Imran Khan.
31 december 2018
24 december 2018
Drönarattacker under falskt flagg
Flera av de "talibanattacker" som har rapporterats från Afghanistan den senaste tiden har i själva verket varit attacker från en CIA-stödd regional armé, rapporterar Emran Feroz, en oberoende journalist som specialiserat sig på att bevaka drönarkrig.
Aldrig har USA fällt så många bomber över Afghanistan som i år.
Aldrig har USA fällt så många bomber över Afghanistan som i år.
23 december 2018
Sverige ser på moskoviten
I Livrustkammaren kan man betrakta den här sidendräkten som en gång tillhörde Brigitta Scherzenfeldt (1684-1736), som var slav hos kalmuckerna i Dzungarkhanatet 1716-1733.
Fru Brigitta är en av de många gestalter som tecknas i den finske historikern Kari Tarkiainens monumentala "Moskoviten. Sverige och Ryssland 1478-1721".
Fru Brigitta är en av de många gestalter som tecknas i den finske historikern Kari Tarkiainens monumentala "Moskoviten. Sverige och Ryssland 1478-1721".
21 december 2018
Förslag om krigsförklaring mot Ryssland
I Ukrainas parlament Verchovna Rada har ledamoten Vitalij Kuprij lagt ett förslag om att rikta en begäran till Ukrainas president Petro Porosjenko att förklara krig mot Ryssland.
Sådana förslag har ställts tidigare men inte fått det nödvändiga antalet röster, påminner TASS.
Sådana förslag har ställts tidigare men inte fått det nödvändiga antalet röster, påminner TASS.
20 december 2018
Svenskarna arbetar inte mest, inte minst
OECD-statistik visar hur mycket svenskarna arbetar i förhållande till sina bröder och systrar i övriga EU.
I endast sju länder arbetar man mindre än svenskarnas ca 1 600 timmar om året.
USA-trupperna lämnar Syrien
President Trumps beslut att dra tillbaka USA:s kvarvarande trupper, ca 2 000 man från Syrien, är om det genomförs en stor framgång för den lagliga regeringen och för de Moskvastödda fredssträvandena.
Trumps beslut bemöttes med en flodvåg av kritik i Israel och i USA-kongressen.
Trumps beslut bemöttes med en flodvåg av kritik i Israel och i USA-kongressen.
18 december 2018
Hur Storbritannien stal 45 biljoner dollar från Indien
Lord Louis Mountbatten, den sista vicekungen i Indien och hans fru, lady Edwina Mountbatten, färdas i statens vagn mot sitt residens i New Delhi den 22 mars 1947. |
Han stickwer där hål på en historia som ofta berättas i Storbritannien att koloniseringen av Indien - hur hemsk den än kan ha varit - inte hade några stora ekonomiska fördelar för Storbritannien själv.
17 december 2018
Syftet med den globala pakten om migration
Enligt författaren har en NGO, "Folk utan gränser", stödd av finansmannen George Soros organiserat migranttåget från Mellanamerika mot USA. |
De två tankegångar som präglar detta dokument är Karl Poppers filosofi om "det öppna samhället" och den nyliberala visionen om stater utan gränser.
Finlands krig 1939-44 enligt Paasikivi och Ylikangas
Mannerheim och Hitler. |
Han kommer fram till att kriget 1941-44 inte alls var något "fortsättningskrig" utan ett helt eget krig med andra förutsättningar än vinterkriget 1939-40.
14 december 2018
Trump och Kina: kallt eller varmt krig?
Vid första anblicken kretsar tvisten mellan USA och Kina kring orättvis konkurrens och stöld av immateriella rättigheter.
Vid närmare granskning handlar det om någonting mycket mer grundläggande, nämligen Washingtons ursinniga försök att bevara sin globala hegemoni.
Stundar en sammanstötning mellan de två titanerna? Den belgiske filosofen och ekonomen Marc Vandepitte analyserar.
13 december 2018
USA-professor: Trump hotar världsfreden
Arresteringen av Huaweis finanschef Meng Wanzhou i Vancouver har nu utlöst kinesiska motåtgärder. Beijing har låtit arrestera Michael
Kovrig, som arbetar för den oregistrerade NGOn International Crisis
Group (ICG) och tidgare varit anställd vid Kanadas ambassad i Beijing.
"Trumpadministrationen, inte Huawei eller Kina, är dagens största hot mot den internationella rättsstatsprincipen, och därför även mot världsfreden", skriver USA-professorn Jeffrey Sachs.
"Trumpadministrationen, inte Huawei eller Kina, är dagens största hot mot den internationella rättsstatsprincipen, och därför även mot världsfreden", skriver USA-professorn Jeffrey Sachs.
10 december 2018
Bakom USA:s attack på kinesiska Huawei
USA anklagar Kina för att göra som USA: spionera på världen. |
Efter att ha infört stora tullar på kinesiska varor - 250 miljarder dollar – signalerade president Trump vid G-20-mötet en paus i handelskriget, en paus som dock bara varade en vecka.
04 december 2018
Jan Myrdal om Svenska Dagbladets moralinförfall
På första sidan i dagens SvD. |
Horace Engdahl tycks denna kulturens dörrvakt till nöds låta få sitta kvar på sin.
Det är en principiellt viktig artikel. Den markerar det nu pågående moraliskt-politiska förfallet i det officiella svenska kulturetablissementet.
(Klicka längst ner för att fortsätta)
03 december 2018
01 december 2018
Elefanten i rummet
Svenskar är ett medkännande folk. Vi bryr oss och ger bidrag till de som vill stoppa barnarbete. Vi stödjer flickornas skolgång i Afghanistan.
Våra frivilliga samlar in pengar för att rädda noshörningar och elefanternas betar i Afrika.
Vi tycks aldrig tröttna på att ge bidrag och stödja behjärtansvärda saker.
Det ska vi ha en eloge för och vara stolta över, skriver Franz Smidek.
Men när det gäller att skydda människor mot militärernas meningslösa dödande står vi handfallna. Enligt amerikanska försvarsdepartementets egna uppgifter släppte förra året militärerna och deras allierade 44 096 bomber – genomsnitt en bomb varje 12:e minut. (se not 1)