26 mars 2025

USA stoppar oljeköp från Venezuela och Iran


USA:s president Donald Tramp är bekymrad över att Kina trots amerikanska sanktioner köper olja från Venesuela och Iran. Om Peking fortsätter att köpa venezuelansk olja, kommer USA att lägga höga tullar på kinesiska varor som straff. För inköp av iransk olja har USA för första gången straffat ett kinesiskt raffinaderi.

Hoten mot Kina gällande iransk och venezuelansk olja gynnar i sin tur Ryssland.

Från och med den 2 april kommer de länder som köper venezuelansk olja att få sina varor belagda med 25%-iga tullar vid införsel till USA. Först och främst kommer Kina att drabbas, eftersom det är den största köparen av venezuelansk olja.

Förra veckan införde USA för första gången sanktioner mot ett kinesiskt raffinaderie och en terminal som köpt iransk olja från ett fartyg belagt med sanktioner. Sanktionerna omfattade också 13 kinesiska företag och åtta fartyg relaterade till transport av iransk olja och dess raffinering i Kina. Samtidigt är Kina nästan den enda köparen av iransk olja, och volymerna var betydligt högre än 1 miljon fat per dag.

Venezuela förser Kina främst tunga svavelsorter, särskilt Merey, som sedan bearbetas till bitumen för asfalterande vägar. Merey-sort är traditionellt den billigaste i OPEC-korgen, vilket gör det till ett attraktivt alternativ för dem som själva bearbetar oljan, skriver Bloomberg.

I februari 2025 var det genomsnittliga priset på Merey-olja 65 dollar per fat, medan det genomsnittliga priset på OPEC-korgen var på 76,8 dollar per fat.

Enligt uppgift producerar Venezuela nu 900 000 fat per dag, och mer än hälften levereras till Kina. Dessutom köps venezuelansk olja av Indien, Kuba och USA själv, liksom europeiska länder – Spanien och Italien. Kuba betlar troligen inte med pengar, utan med andra varor,

Hur kommer Peking att reagera på den amerikanska åtgärden: kommer Kina att sluta köpa venezuelansk olja eller inte?

Ryska oljeexperter erbjuder olika prognoser. En del tror att Kina kommer att böja sig. Och i tisdags stoppade Kina faktiskt sina köp av venzuleansk olja samtidigt som dess utrikesdepartement protesterade mot inblandningen i Venezuela och de olgaliga sanktionerna.

Andra experter tror att Kina kommer att återuppta inköp av olja från Venezuela, eftersom det ändå pågår en generell upptrappning av tullar mellan Kina och USA. Inte heller tros Kuba sluta köpa Venezuelas olja.

Dessutom har Venezuela redan under de tidigare restriktionerna utarbetat lösningar för att "vittvätta" venezuelansk olja genom att lasta om den till andra fartyg till havs, i synnerhet utanför Malaysias kust .

Kinesiska raffinaderier kan köpa andra oljekvaliteter för att ersätta den venezuelanska oljan, inklusive rysk olja. De kan blanda olika typer av olja för att få de egenskaper de behöver, men det kommer att vara ekonomiskt mindre effektivt och mindre lönsamt.

Rysk olja förväntas stiga i pris mot den allmänna bakgrunden av stigande världsmarknadspriser. Endast tre länder ger Kina en oljerabatt på Kina – Venezuela, Iran och Ryssland. Försvagas konkurrenterna minskar  rabatten på Urals, den ryska kvaliteten, gradvis.

USA har förmågan att om de så önskar ordna en fullständig energiblockad av både olja och LNG mot Kina. I det läget blir Ryssland, med sina energiresurser, en ännu mer värdefull och viktig vän för Kina, som landet inte har råd att förlora.

vzgljad.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.