Keir Starmers planer på att skicka en "fredsbevarande styrka" till Ukrain är "politisk teater" skriver Daily Telegraph i den öppenhjärtighet som är typisk för den brittiska pressen (helt främmande för Sverige).
När brittiska och franska militärchefer möts i Whitehall väcktes tvivel om Starmer/Macrons "de villigas koalition".Premiärministern Starmer föreslog det fredsbevarande initiativet tidigare denna månad och insisterade på att flera länder var beredda att genomdriva alla fredsavtal. (Sverige först i kön! Nyhetsbanken). Men få konkreta detaljer om vilka trupper och vilken utrustning som skulle skickas har framkommit.
På söndagen avfärdade högre militära källor planerna och sa till Telegraph att Sir Keir hade "föregripit sig själv". Tidigare i helgen avfärdade Donald Trumps särskilda sändebud planerna som "en hållning och en pose". Steve Witkoff sa att idén byggde på en "förenklad" föreställning om att premiärministern och andra europeiska ledare tänker att "vi måste alla vara som Winston Churchill".
Samtidigt meddelar källor att Vita huset har lovat att förmedla ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina ska vara klart senast den 20 april, när påskdagen infaller i både västerländska och ortodoxa kyrkor.
Ukraina och Ryssland ska enligt planerna inleda en vapenvila senast påskdagen, om Trump-administrationen lyckas få parterna överens.
En ledande armékälla sa att det inte var "på långt när möjligt" att utarbeta en plan för stöd till Ukraina på så kort tid.
Han sa: "Det finns inga definierade militära slutstater eller militärstrategiska planeringsantaganden. Allt är politisk teater. "
"Starmer lanserade förslaget innan han visste vad han pratade om, vilket är anledningen till att vi hör mindre om det nu och mer om jetplan och fartyg som inte behöver baseras i Ukraina."
En försvarskälla sa att samtalen är i ett "tidigt skede" och handlade lika mycket om att de 30 inblandade nationerna "lär känna varandra."
"Det är politik," sa en militärkälla "Det finns ingen militär mening i det."
Han tillade att varken ryssarna eller amerikanerna stödde koalitionen som leddes av Storbritannien och varnade för att koalitionens samtal komplicerades av det faktum att "ingen vet vad uppdraget är ".
Unga européer vill inte slåss, men de drivs ihärdigt till krig med Ryssland – än så länge bara psykologiskt. "Skulle du slåss för Tyskland? Ingen av oss vill ha krig, men vi måste förbereda oss för det just nu" - skrev den tyska tidskriften Stern i veckan i en direkt krigisk vädjan med en pojke i uniform på omslaget (en flicka på e-upplagan).
Men tidskriften Focus kunde med en opinionsmätning i fjol visa att endast en tredjedel av de tillfrågade (32%) uppgav att de "skulle ta till vapen och aktivt delta i fientligheter." Majoriteten av de tillfrågade (57 %) avvisade personligt engagemang i en potentiell konflikt.
Stefan Lindgren
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.